Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! SAZNAJE

Ništa od novih računa za struju?!

Autor: A. Medaković | 17.01.2014 - 07:52:00h | Komentara: 9

Iako je Zorana Mihajlović, ministarka energetike, najavila da će već od februara građani dobijati pojednostavljene račune za utrošenu električnu energiju, to se najverovatnije neće desiti jer „EPS snabdevanje“ ne može za 15 dana da odštampa 3,5 miliona računa novog tipa, saznaje „Alo!“.

Gluvi telefoni u  Ministarstvu  i EPS-u: Zorana  Mihajlović i  Aleksandar  Obradović

Gluvi telefoni u Ministarstvu i EPS-u: Zorana Mihajlović i Aleksandar Obradović | Foto: Aleksandar Levajković

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je došao naš list, „EPS snabdevanje“ nema tehničke mogućnosti da za tako kratko vreme odštampa nove, pojednostavljene račune, na kojima bi se videlo šta su fiksni, a šta varijabilni troškovi, kao i koliko je tačno utrošeno električne energije. Kako ističe izvor našeg lista iz vrha te firme, najveći problem jeste u tome što su dosadašnji računi delimično štampani unapred, a to nije moguće sa novim tipom računa.


EPS da završi posao


U „EPS snabdevanju“ do zaključenja broja nismo dobili odgovor na pitanje da li će građani dobiti pojednostavljeni januarski račun za struju, mada nam je rečeno da za sada ne postoji razlog zbog čega se to ne bi desilo. U Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine su nas uputili na „EPS snabdevanje“ jer je, kako su istakli, to posao koji ta firma treba da završi.

- Problem je u tome što se dosad poleđina računa štampala unapred, a račun je štampan na prednjoj strani posle obračuna, dok sa novim računima neće biti takve mogućnosti. Jer, prema zahtevima koji su stigli iz Ministarstva, račun mora biti dvostran sa tačnim specifikacijama mesečne potrošnje i grafikonom potrošnje za godinu dana, dok na drugoj strani moraju biti navedeni važni podaci za obračun utroška struje. Da bi se tako nešto uradilo, svakog meseca mora prvo da se uradi obračun utroška električne energije, pa tek onda da se štampaju računi, što će drastično skratiti vreme za štampanje - navodi naš izvor.

Račun za struju

Račun za struju


On dodaje da „EPS snabdevanje“ zbog toga mora da angažuje drugu firmu koja će raditi nove račune.

Po starom  do daljeg...

Po starom do daljeg... | Foto: RAS


- Problem štampanja dvostranih računa prevazilazi tehničke mogućnosti naše firme, ali je problem i u eventualnom prebacivanju tog posla na drugu firmu jer za tako nešto mora da se raspiše javna nabavka, a sada smo već u drugoj polovini januara, pa je potpuno nemoguće očekivati da će na adrese potrošača širom Srbije već početkoj februara stići pojednostavljeni računi. Dodatni problem jeste činjenica da će eventualno angažovanje druge kompanije za štampanje računa za potrošače koštati oko 15 miliona evra na godišnjem nivou, a to je novac koji naše preduzeće ne može da izdvoji - navodi izvor našeg lista.

„EPS snabdevanje”: Decembarski računi su OK

„EPS snabdevanje“ oglasilo se juče saopštenjem u kojem tvrdi da nema sistemske greške u obračunu decembarskih računa za struju: „Pojedini kupci su dobili veće račune jer je potrošnja u decembru u Srbiji bila veća za 24 odsto u odnosu na novembar 2013. godine.
Povećanje iznosa na računu u dinarima nije direktno srazmerno povećanju potrošnje u kilovat-satima jer je iznos koji kupac treba da plati uslovljen zonskim načinom obračuna. I minimalno povećanje potrošnje nekog kupca može da dovede da kupac iz zelene zone pređe u plavu ili crvenu, što povećava iznos na računu“. Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) saopštila je da EPS nezakonito obračunava potrošnju struje. NOPS poručuje da građani čija brojila nisu overena u skladu sa odredbama Zakona o metrologiji nisu u obavezi da plate ne samo decembarske, već sve račune koji im se ispostavljaju preko neoverenih mernih uređaja.

Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 17.01.2014 08:28h

    Znaci proci ce im jos 1/jedan/ *porez na budale*.

  • zare Vreme: 17.01.2014 09:04h

    Za ovo rasulo, bahatost i cirkuzariju narod treba da daje (glas) poverenje,sacuvaj nas Boze.

  • terminator Vreme: 17.01.2014 09:20h

    Zasto nije ukinuta TV pretplata kad je takva odluka vec odavno donesena.Kako je to menjanje propisa na mala vrata.

  • Izzy Vreme: 17.01.2014 09:35h

    Cela ideja osnivanja ''EPS snabedavanja'' je čist lopovluk. Prvo su nas opljačkali kada su se delili od EDB-a, a sada su ponovili pljačku kroz decembarske račune. I ovo će ''proći'' kao i sve ostalo jer je ovo lopovska zemlja u kojoj je sve organizovano tako da se građani bezobzirno pljačkaju, a država funkcioniše po sistemu ''može nam se''.

  • pea Vreme: 17.01.2014 10:56h

    OSTAVKA ,LOPOVI

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP