Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKUPŠTINSKA INICIJATIVA

Niži PDV za novine?

Autor: Beta | 10.06.2015 - 17:14:00h | Komentara: 10

Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje podržao je danas inicijativu za smanjenje PDV sa 10 na pet odsto za štampane medije, monografske i serijske publikacije, kako bi se, kako je rečeno, pomoglo medijima.

novine

Ilustracija | Foto: Profimedia

Prihvaćena je i inicijativa da se PDV na bioskopske i pozorišne ulaznice smanji takođe sa 10 na pet odsto, kao i da se poreska stopa od 20 odsto prepolovi i za usluge oglašavanja u publikacijama, što je predložio poslanik Socijalističke partije Srbije Srđan Dragojević.
Na sednici Odbora dogovoreno je da Saša Mirković iz poslaničke grupe Srpske napredne stranke, koji je predložio smanjenje PDV za štampane medije, i Dragojević narednih dana počnu prikupljanje potpisa poslanika za izmenu člana 23 Zakona o PDV, kako bi se Ministarstvu finansija dostavio predlog za smanjenje PDV-a.
Mirković je rekao da je njegov predlog za izmenu člana 23 Zakona o PDV-u baziran na činjenici da su, za razliku od svih zemalja u okruženju, pisani mediji u Srbiji i izdavačka delatnost na najnižoj lestvici i apelovao na poslanike da se inicijativa usvoji pre letnje pauze.Dragojević je naveo da mu je drago što postoji praktična inicijativa, koja može da donese boljitak, ali i da smatra neumesnim da se PDV smanji za štampane medije, a da na bioskopske i pozorišne ulaznice ostane isti.
"Pozorište i film su u još goroj situaciji nego štampani mediji. Očekujem da će predstavnici medija na inicijativu za smanjenje poreza reagovati tako što će reći da se odriču skandaloznih naslova i svakodnevnog izveštavanja o rijaliti šou programu 'Parovi", rekao je Dragojević.
Predsednica Odbora Vesna Marjanović reagovala je na te navode ističući da niko ne bi trebalo da utiče na uređivačku politiku.
Prisutni predstavnici nekih dnevnih novina podržali su inicijativu i naveli da bi štampanim medijima to dosta pomoglo, jer je njihova prodaja opala za oko 40 odsto.
Na sednici Odbora za kulturu je rečeno i da je gotovo istovetan predlog za smanjenje PDV na štampane medije Ministarstvu finansija pre nedelju dana već prosledila Asocijacija medija.
Savetnica u Ministarstvu finansija Ružica Stojanović rekla je da je njeno ministarstvo dobilo inicijativu i da sagledava mogućnosti u skladu sa regulativama EU i da se ta inicijativa razmatra.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • gabi Vreme: 10.06.2015 18:57h

    Mislim da je ovo velika pomoć medijima i podržavam ovakvu odluku.

  • mina Vreme: 10.06.2015 18:58h

    Podržavam ovu odluku i nadam se da će se i u skupštini većinom glasova usvojiti.

  • danijela Vreme: 10.06.2015 18:59h

    Sve pohvale za predlog i podršku odlukom.

  • Lejla Vreme: 10.06.2015 19:49h

    Drago mi je sto je usvojen jedan ovakav predlog,treba pomoci nasim medijima,ljudi vise uopste ne citaju novine , svi smo svedoci koriscenja internet izdanja.

  • Ina Vreme: 10.06.2015 19:50h

    Konacno su se setili usvojiti ovaj predlog. Svaka cast inicijatoru poslaniku koji se trudi i za prava medijskog informisanja budu olaksana.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP