Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PORESKA UPRAVA AKTIVIRALA HIPOTEKE

Njive na dobošu zbog neplaćenih doprinosa

Autor: RTS | 03.09.2014 - 21:35:00h | Komentara: 2

Zbog dugovanja za doprinose od nekoliko miliona dinara, Poreska uprava u pojedinim bačkim opštinama počela je sa aktiviranjem hipoteka i prodajom zemlje poljoprivrednika. Ratari traže izmene poreskog zakona, odnosno da se doprinosi određuju prema površini oranica.


Traktor

Bez obzira na to da li imaju 1,5 ili 100 hektara, poljoprivrednici moraju godišnje da izdvoje oko 100.000 dinara za doprinose za penzijsko, zdravstveno i socijalno osiguranje. Taj novac, kažu, ne mogu da zarade proizvodnjom na malim površinama.
"Penzijski fond za 2014. godinu podigli su za nekih 5.000 dinara, dakle, sad je oko 64.000, a obavezno zdravstveno osiguranje smanjili su sa 31.000 na 27.000 dinara. Ako neko ne plaća osiguranje godinu dana, na kraju mora da plati skoro 20.000 dinara kamate za 60.000 dinara duga", objašnjava poljoprivrednik Zoltan Radič.
Zbog tih dugovanja i kamata, neka domaćinstva mogu ostati i bez oranica. Poreska uprava navodi da, kada je u pitanju prinudna naplata poreskog duga, poljoprivrednici imaju isti tretman kao i drugi poreski obveznici.
"Ništa Poreska uprava ne radi protivzakonito, to su dospele obaveze i oni već upisuju hipoteke, ima ih u Kanjiži, Adi, Senti i okolini Subotice. Upisane su hipoteke na ta mala gazdinstva, a kada kažem hipoteke – onda znate šta je dalje izvršenje. Poreska uprava može da naloži izvršenje hipoteke i prodaju", kaže ombudsman u Subotici Zlatko Marosiuk.
Problem poljoprivrednika razmatraće ovih dana četiri ministarstva – poljoprivrede, finansija, rada i zdravlja.
"Zakon o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje jeste taj zakon koji se treba dopuniti i u neku ruku izmeniti. Treba da postoji srazmera u visini tih nameta odnosno obaveznog socijalnog osiguranja i on bi stvarno trebalo da bude u srazmeri sa obrađenom površinom", kaže državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Atila Juhas.
Ratari traže i da dobrovoljno plaćaju doprinose. Zbog nagomilanih dugova predlažu da im se otpiše kamata, a da osnovicu plaćaju na rate.
Poslednji komentari
  • CIRINELA Vreme: 04.09.2014 02:55h

    Treba nahraniti 300 000 drzavnog nakota.

  • serbian future Vreme: 04.09.2014 07:17h

    Ide se ka krajnjem cilju, a to je prodaja 90 % zemlje strancima posle 2017. Nametanjem ovakvog idiotskog sistema raspodele poreza samo ide u prilog tome. Plan je da se prvo sirotinja obezemlji i da je preuzmu domaci tajkuni za dzabanu, a kada dodje 2017. da je preprodaju po visestruko vecim cenama. TAko su radile zemlje srednje Amerike pocetkom XX veka, a krajnji rezultat je vlasnistvo nad 90%obradivog zemljista od americkog United Fruita, dok je 90% seoskog stanvnistva sada gradska sirotinja koja se ubija po predgradjima ziveci od droge i bandi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP