Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DUHOVI SU MEĐU NAMA?

Noć kada je letelo sve po kući!

Autor: | 27.10.2013 - 22:30:00h | Komentara: 5

Evo jedne zanimljive priče našeg vernog čitaoca Danijela iz Požarevca, koji nam šalje iskustva svog daljeg rođaka…

“Ovaj slučaj dogodio se mom rođaku Danku, kada je imao osam godina (osamdesetih godina). Kada je Danko završio prvi razred osnovne škole, otišao je kod tetke, teče, brata i sestre koji su živeli u jednom selu kraj Požarevca da provede jedan deo raspusta kod njih.

Duh

Stakleni predmeti u kući iznenada su zazveckali| Foto: foter.com


Danko i njegov brat i sestra od tetke bili su vršnjaci. Ceo dan bi provodili igrajući se po tečinom voćnjaku i vinogradu, praveći razne nestašluke, kao i svaka druga deca. A uveče, posle večere, teča, ne bi li ih smirio, okupljao bi ih na terasi ispred kuće da im priča priče, i to ne svakojake, već o susretima njihovih predaka sa vilama i vilenjacima, vešcima i vešticama, patuljcima, duhovima i divovima... Deca su te priče obožavala i jedva su čekala veče da slušaju te tečine priče, mada su se posle plašili sve dok ne zaspu. Ujutru, kada se probude, taj osećaj bi se gubio kao balon od sapunice.

Na krilima sreće

Evo još jednog zanimljivog iskustva našeg stalnog čitaoca Dušana Dojčinovića…
“Sećam se kao juče kako mi je sada već pokojna B. skidala čini. Doći do nje od neopisive gužve u soliteru gde je primala posednute činima bilo je gotovo nemoguće, ali jednog vikenda zaputio sam se biciklom i promašio soliter. Zbog pokvarenih prekidača, u hodniku je bilo kao u tunelu, a u stanu u kome je B. lečila od mađija, čini mi se, svetlo. U tom neznanju i strahu talisman koji sam nosio oko vrata, kao nekakvu zaštitu od loših čini, morao sam nakon seanse, po izlasku iz stana, da bacim u reku. Bio sam na krilima, verovali ili ne, jer njena seansa je trajala svega par sekundi, ne znam tačno. Osetio sam jak potisak u predelu stomaka, želuca, a onda je to moralo napolje, to zlo valjda.
Pre nekog vremena sam imao neobičan san koji me je uputio na amajliju: crni i beli konac. Crnoputi mladić mi je rekao u snu: ‘Ti veži na jednu ruku beli, a na drugi crni konac”. Pre toga je izgovorio nekim nerazumnim jezikom nesto poput molitve’.“
 

Jedne noći kada je bio mlad mesec, iz sna ih je probudilo kucanje na ulaznim vratima. Svi su ležali budni u svojim krevetima, niko nije imao hrabrosti da ustane i otvori vrata jer je bilo jako kasno. Kucanje se nastavilo sve dok teča nije pitao: “Ko je to u ovo doba noći!?“ Istog momenta kucanje je prestalo. Par trenutaka kasnije ispred vrata se začulo se mjaukanje. A pošto su znali da nisu imali nijednu svoju mačku, svi su zanemeli od straha. Posle dvadesetak minuta mjaukanja, prva se pribrala tetka i počela da juri mačku: “Pis, pis!“, ne izlazeći iz kreveta. Tada mjaukanje prestade. Usledila je tišina. Deca su iz svojih kreveta prešla u krevet u kome su ležali tetka i teča iako su svi spavali u istoj sobi. Te noći dugo su bili budni…

Ledeni vetar
Taman kad su se smirili i počeli polako da tonu u san, začuo se jak plač bebe ispred ulaznih vrata. To im je ponovo prekinulo san i zastrašilo ih. Kada je teča došao k sebi, ogorčeno je ustao iz kreveta i pošao ka vratima. Tada je tetka viknula za njim da ni slučajno ne otvara vrata. Istog momenta plač je prestao. Čuli su lupanje u prozor i kao da neko pokušava da ga otvori spolja. Posle par minuta prozor se otvorio i počeo je da duva neki ledeni vetar koji im je sledio i telo i dušu! Nakon pet minuta vetar se smirio, a prozor zatvorio sam od sebe. Tada su začuli koračanje po sobi, svi stakleni predmeti koji su postojali u kući počeli su da lebde u vazduhu i da zveckaju, kao da neko metalnim novčićem udara u njih!

Svi su se pokrili pokrivačima preko glave osim teče, koji je i dalje stajao kraj vrata i govorio: “Hoćete li mi reći ko je to tamo kada vas lepo pitam!? KO JE TO!?“, počeo je da viče. Pošao je ka prekidaču da upali svetlo. Kada je prislonio ruku na prekidač, osetio je hladne dodire svuda po telu i imao je osećaj kao da mu neko sklanja ruku. Sav je bio utrnuo od straha. Napolju je počelo da sviće i začuli su se prvi petlovi. Tada je sve nestalo kao rukom odneseno!

Bez priče za laku noć
Tog jutra niko ništa nije pričao o tome šta se desilo, već su svi ćutali uplašeno, ne znajući šta još može da ih snađe kada padne mrak!
Uveče posle večere sedeli su na terasi, ali ovoga puta teča nije želeo da priča priče deci, a ni deca nisu želela da ih slušaju. Kada su legli, deca nisu smela da spavaju u svojim krevetima, već su, kao i prošle noći, legla kod tetke i teče. Dugo su ležali budni osluškujući…

Kada je polako počeo da ih hvata san, začuli su škripu šarki na ulaznim vratima. Neko je polako otvorio vrata, osetio se ledeni vetar koji je duvao spolja, a nakon što je vetar prestao, vrata su se zalupila! Opet, kao i prošle noći, začuli su korake po sobi, zveckanje svih staklenih predmeta, osetili su hladne dodire po telu, čak je tetka osetila da neko težak sedi na ivici kreveta! Ali niko nije smeo da se oglasi. Tetka se krstila i u sebi izgovarala molitve, odmah za njom su počeli da se krste i mole teča i deca. Tada su se začuli petlovi i sve je prestalo.

Istog trenutka teča je ustao iz kreveta, obukao se i otišao je kod sveštenika ne bi li zatražio pomoć jer je počelo da biva nepodnošljivo! Sveštenik je odmah pošao za tečom. Teča je ušao u kuću i kada je pozvao sveštenika da uđe, kao da je neka sila stajala na vratima i sveštenik je s mukom pokušavao da uđe u kuću kako bi je osveštao iako su vrata bila širom otvorena! Prskajući vrata Bogojavljenskom vodicom i uz molitve jedva je ušao. Odmah je osveštao celu kuću, unutra, spolja, sve predmete u kući, čak je osveštao i dvorište, voćnjak, vinograd, obor, štalu...

Te noći, kao i dan-danas, u toj kući se više ništa slično nije dešavalo. Ali teča više nikada i nikome nije pričao priče o susretima svojih predaka sa natprirodnim bićima, jer je smatrao da te priče prizivaju zle duhove!“
 
Poslednji komentari
  • mr.burns from simpson's Vreme: 27.10.2013 23:04h

    potpisnik ovih pricha bi mogao da promeni ime u nikolaj gogolj a chasopis treche oko vapi za njime..

  • Ceca Vreme: 28.10.2013 08:52h

    U BOrči kod pijace ima žena frizerski salon (Mira frizerka, radi zajedno sa ćerkom), kod nje u kući to je svakodnevna pojava. Otvaranja prozora, vrata, hodanje po kući, razbijanje!

  • Ivan Vreme: 28.10.2013 08:59h

    Nije dovoljno "osveštati" kuću vodicom već treba osveštati srce verom u Boga i poštovati ga kako Sveto pismo kaže. Onda demonske sile neće imati nikakvog uticaja na čoveka. Demoni su se oduvek pojavljivali u vidu ala, bauka, vila i vilenjaka, ali i navodnih duša umrlih ljudi. Nikada čovek ne treba da im poklanja pažnju a spiritizma treba da se čuva kao đavo od krsta.

  • Doktor Vreme: 28.10.2013 17:22h

    Vi definitivno niste normalni! Cuj "bauci, vile vilenjaci"...alo bre ljudi, 21 vek!!! Kakve ale, kakvi duhovi, o cemu vi? Srednji vek!

  • vampslayer Vreme: 29.10.2013 06:32h

    Potrebno je da vreme ucini svoje pa da priznamo sebi da jos uvek malo toga znamo is polja fizike,medicina,astralnih i kojekakvih drugih sfera,duhovnosti,...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP