Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VEŠTICE I SLATKIŠI

Noć kada mrtvi
napuštaju grobove!

Autor: Nina Gavrilović | 31.10.2012 - 10:30:00h | Komentara: 6

Ako večeras vidite gomilu zombija, vampira, mumija ili vanzemaljaca na našim ulicama, ne brinite, danas se obeležava Noć veštica!

Ovde ja čuvam! - Džinovksa bundeva brani od utvara

Ovde ja čuvam! - Džinovska bundeva u akciji | Foto: freedigitalphotos.net

 
Takođe poznat pod imenom „Halloween“, praznik koji se obeležava u večernjim satima današnjeg dana pada noć uoči Svih svetih i najčešće se slavi među katoličkim stanovništvom, mada je njegova popularnost odavno „zarazila“ čitav svet.

Najlepše je najmlađima!

Najlepše je najmlađima! | Foto: Shutterstock

 

Iako smo u gotovo svim američkim filmovima i serijama imali priliku da vidimo dečicu kako idu od kuće do kuće i, obučeni u raskošne kostime, traže slatkiše, retko kada nam pada na pamet da se „Veštičje veče“ praznuje i u Irskoj, Portoriku, Australiji i Novom Zelandu.

Veče kad mrtvi napuštaju grobove

Jedno od objašnjenja ove živopisne praznične tradicije je verovanje starih Kelta da je noć između 31. oktobra i 1. novembra vreme kada mrtvi izlaze iz svojih raka i obilaze mesta gde su za života stanovali.

... A ni starijima nije loše!

... A ni starijima nije loše! | Foto: Shutterstock

 

Samhain, kako su Kelti nazivali današnji dan, je u njihovom folkloru označavao kraj leta, početak vremena misticizma i magije, a na današnji dan, mislio je ovaj narod, granica između sveta živih i mrtvih postajala je gotovo prozirna, te se moglo desiti da nekog mladića kidnapuje vila i prisili ga da je oženi.

Kuc, kuc! Ko je? Zombi!

Kuc, kuc! Ko je? Zombi! | Foto: NeoGabox - foter.com

 

Živi, u pokušaju da se zaštite od utvara, (a biće i od ženidbe), tada odevaju raznobojne kostime i prave što veću buku, ne bi li oterali nepoželjne goste „sa onoga sveta“.

Horor kolači! Brzo, pojedite ih pre nego što pojedu vas!

Horor kolači! Brzo, pojedite ih pre nego što pojedu vas! | Foto: foter.com

 

Ovo verovanje bilo je ukorenjeno i kod drevnih Rimljana koji su na današnji dan gasili vatre u svojim ognjištima, te se su kao amajliju ostavljali izdubljeno povrće ostavljali na pragu svojih kuća kako bi oterali, što bi mi danas rekli – zombije.
Uz sve to, papa Grgur je još u osmom veku odredio prvi novembar kao Dan svih svetih i pridodao katoličku tradiciju već postojećim paganskim običajima.

Čak se i Gugl maskirao!

Čak se i Gugl maskirao! | Foto: Google

U veštičjem kotlu izmešanih svetskih kultura, ipak se, kao najefikasnija za borbu sa mrtvacima, pokazala bundeva, te krasi praznične trpeze širom sveta.
Danas je ovo dan namenjen svima – od mališana, preko njihovih roditelja, do trgovaca koji zadovoljno trljaju ruke prodajući šarene kostime i rekvizite modernim vešticama i čarobnjacima.

Ovaj običaj je odavno stigao i kod nas, te se širom zemlje u klubovima mogu naći tematske žurke i maskenbali posvećeni ovoj veseloj, pardon, mraaačnoj, prigodi.

Poslednji komentari
  • Vesna-Sabac Vreme: 31.10.2012 11:41h

    Ne mogu da verujem da se u Srbiji tako lako prihvataju tudji obicaji i tudji praznici. Uskoro cemo slaviti i Dan zahvalnosti i ko zna sta jos sto dolazi sa Zapada, dok nasi lepi obicaji padaju u zaborav.

  • socijalista Vreme: 31.10.2012 16:15h

    ovo je uzas od vesti....pisite bre o nasoj deci..o slavi sveti Luka...o necem normalnom...bas nas briga za noc vestica...

  • Mile Bisevac Vreme: 31.10.2012 16:22h

    Ovo je "coolest" praznik, posebno za decu. Redovno ga slavimo kuci, steta sto nije omasovljen kod nas.

  • Nina Vreme: 31.10.2012 18:13h

    Za ovaj dan najvise dece nestane....ako niste znali!

  • Dejan Vreme: 31.10.2012 21:28h

    Malo je da kažem da su to skorojevići , snobovi i sl. To još uvek zvuči nekima lepo. Treba jednostavno reći PRAZILUKOVIĆI , GOLJE , TEŽINJAVCI i tatk tome slično. E to su ljudi koji se dive ovakvim glupostima i oponašaju kao nekog a da nisu ni svesni čemu to. A ta noć je zapravo podmetnuta od strane satanista dok se prazilukovići dive.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP