Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZORAN OSTOJIĆ (60), METALOSTRUGAR IZ NOVOG SADA

Nosilac poslednje
štafete nije dobio
slobodan dan da
dođe na sahranu!

Autor: Nikola Travica | 27.10.2013 - 08:31:00h | Komentara: 7

Najveća želja Zorana Ostojića (60) iz Novog Sada, nosioca poslednje štafete mladosti, bila je da lično upozna drugaricu Broz. Iako za njenog života nije ostvario želju, nadao se da će prisustvovati sahrani, ali nije dobio slobodan dan.

Zoran Ostojić, metalostrugar

Za Zorana Ostojića, metalostrugara iz Novog Sada, kao i sve ljubitelje Jugoslavije, bio je to događaj koji se pamti čitav život. Čast da ponesu štafetu te godine imalo je samo 35 ljudi. Poslednja štafeta, rad akademskog vajara Lasla Silađija, nikad nije uručena slavljeniku Josipu Brozu Titu. Put bratstva i jedinstva, kojim je štafeta trebalo da prođe, prekinut je vešću o smrti doživotnog predsednika Jugoslavije.

- Štafeta je 23. marta 1980. godine krenula sa centralnog gradskog Trga slobode u Novom Sadu, gde je bilo prisutno oko 150.000 ljudi. Taj dan ću pamtiti dok sam živ. Put kojim sam hodao bio je posut laticama. A ja, držeći štafetu u rukama, pojavio sam se iz cveta koji se otvorio u trenutku kada se začula pesma „Godine su prošle pune muka“. Cvet je bio sastavljen od omladine. Taj prizor se nikada ne može zaboraviti – započinje svoju priču za „Alo!“ Ostojić prisećajući se toga dana, do najsitnijih detalja.

Iako je štafetu nosio kratko, kaže da mu je 3,6 kilograma bronze u tom trenutku delovalo mnogo teže jer je trema uradila svoje. Najveća čast za jednog jugoslovenskog omladinca je svakako bila da nosi štafetu.

Prema rečima našeg sagovornika, oca dvoje velike dece, mladi u Srbiji danas i ne znaju kako se živelo za vreme Tita i šta je uopšte život. Radilo se, putovalo i uživalo. Za svoj rad si bio nagrađivan adekvatno. Sva srca su kucala za Tita i Jovanku, koja je na kraju vrlo bedno živela.

Zoran Ostojić, metalostrugar

Zoran Ostojić u radionici

- Jovanka je posle tolike nepravde koja joj je pričinjena ipak zaslužila da bude sahranjena pored svog supruga u Kući cveća. Bila je to prava prva dama i predsednikova žena, od koje mnoge mogu samo da uče, nadajući se da će barem ličiti na nju - ističe Ostojić.

Čovek kome je pripala čast da 1980. godine prvi ponese štafetu, koja je godinama dodeljivana Brozu povodom njegovog rođendana, kaže da je posle Tita sve propalo.

- Zaboravili su Jovanku Broz, a ne mene. Nekada su mi nudili kule i gradove. Hteli su da idem u Kumrovec u političku školu, ja sam želeo da budem majstor jer je to nekada bio ponos. Radio sam 36 godina u fabrici „Petar Drapšin“, nakon čega sam proglašen tehnološkim viškom. Danas radim u „Pobedi“ čekajući penziju. Supruga je na železnici ostala bez posla… To je slika vremena posle Tita - kaže prvi od 35 nosilaca Titove štafete 1980. godine.
Poslednji komentari
  • драган Vreme: 27.10.2013 13:12h

    Види се да је господин носилац штафете, обавлја операцију брушења без наочара, а добар је радник носи натикаче у радионоци. Тквим радом и стигли где смо.

  • nedjo Vreme: 27.10.2013 16:34h

    ovaj mislio da ce tito ziveti 100 godina...

  • Milos Vreme: 27.10.2013 16:50h

    Dragane ne pravi se pametan :) To je samo za sliku stao tu. Sigurno mu nije uletela televizija u radionicu i pocela da slika.

  • Don Milisav Vreme: 27.10.2013 20:01h

    Kad se sve sabere i oduzme ipak sam imao miran i perspektivan zivot u doba TITA a ovaj sada u Srbiji je takav da sam primpran da radim izvan Srbije za inostrane gazde i opet adekvatno zivim. Sa tim tamo sadasnjim rezimom morao bih da budem izopacen i pokvaren da bi opstao zajedno sa porodicom a i to je pitanje dali bi i opstao sa porodicom ili da se bavim poljuprivredom da ne skapam od gladi ili da radim dzabe za nekog koji je gori od mene.

  • mikan Vreme: 27.10.2013 21:37h

    dok citam vase komentare shvatam da smo zaista zasluzili da zivimo kako zivimo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP