Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ADVOKATI TVRDE

Notar u Beogradu zaradi oko 5.000 evra!

Autor: Tanjug | 08.12.2014 - 15:28:00h | Komentara: 4

Ukupan prihod 11 javnih beležnika koji rade na teritoriji Prvog osnovnog suda (centar Beograda) u septembru i oktobru iznosi 55.222 evra, što u proseku iznosi oko 5.000 evra po jednom beležniku, saopšteno je danas na konferenciji za novinare Srpskog advokatskog društva.

Evri

Ilustracija | Foto: Profimedia

Članovi tog društva rekli su da su podatke dobili sa više strana, posebno od savesnih građana s obzirom da je stupio na snagu Zakon o zaštiti uzbunjivača, zatim pojedinih sudova, a da ih je moguće dobiti i od knjigovodja i poslovnih banaka.
Prema podacima koje je medijima predstavio advokat Dušan Bratić, ukupan promet 11 javnih beležnika koji rade na teritorji Prvog osnovnog suda u oktobru iznosio je 607.445 evra, dok je samo jedan notar na teritoriji opštine Zvezdara imao promet više od osam miliona dinara.
Jedan javni beležnik na opštini Palilula imao je promet više od sedam miliona dinara, a drugi javni beležnik na istoj opštini više od četiri miliona miliona dinara, naveo je Bratić.
 
Ukupan prihod javnih beležnika u oktobru na teritoriji Drugog osnovnog suda (Voždovac, Rakovica..) bio je 157.000 evra, a Trećeg osnovnog suda (Zemun, Novi Beograd i Surčin) 185.509 evra.
 
Bratić je ukazao da se od ukupnih prihoda odbija PDV od 20 odsto, a tek od novembra i 30 odsto koje beležnici uplaćuju u budžet.
On je istakao da se advokati ne protive bogaćenju gradjana jer je, kako je rekao, "naš idel društvo bogatih pojedinaca", ali da je društveno prihvatljivo samo bogaćenje u sferi privatnog preduzetništva i samostalnih profesija, a nikako na teret budžeta Republike Srbije.
 
Država je, kako je naveo, prenela deo javnih ovlašćenja iz Ustava na javne beležnike te da bi shodno tome, za poverene poslove naknade javnih beležnika trebalo da se isplaćuju iz budžeta.
Za vršenje javnih ovlašćenja organi koji su ih ranije vršili (sud ili opština) gradjani su plaćali administrativnu taksu ili sudsku i to u korist budžeta RS.
Sudovi naplaćuju takse ali, kako je naveo, ne zadržavaju nijedan deo tog iznosa za svoje zarade, već ih uplaćuju u budžet, a potom iz njega primaju zaradu za svoj rad.
 
Prema rečima Bratića, jedino gde bi javni beležnici mogli da naplaćuju naknade za rad, jeste sastavljanje ugovora ali i to tek kada u Ustavu bude propisan pravni osnov za to - za pružanje pravne pomoći od javnog beležnika, što sada nije slučaj.
Advokat je napomenuo da će Srpsko advokatsko društvo predložiti Vladi Srbije da oni prihodi koji po svojoj pravnoj prirodi pripadaju državi budu preusmereni u budžet, a da se javnim beležnicima prema tome odredi zarada.
Jedan od razloga protesta advokata obustavom rada, koji traje skoro tri meseca, je upravo sistem javnog beležništva, a na konferenciji je ukazivano i na probleme sa privatnih izvršiteljima, kao i na stavove advokature kada su u pritanju lica u pritvorima.
Advokat Dragoslav Ljubičanović ukazao je da su Savet za borbu protiv korupcije, kao i ranije Zaštitnik građana ukazivali na problem privatnih izvršitelja u čijem sistemu ne postoji efikasno sredstvo zaštite.
Upravo taj problem pokazuje da uvek kada postoji problem, kako je naveo, treba dići glas jer zbog nepravilnosti u pravnom sistemu ne trpi samo advokatura, već pre svega gradjani Srbije.
Advokat Feđa Dimović govorio je o problemu predugog trajanja pritvora koji postoji mnogo pre protesta advokata, ističući da advokat svojim postupanjem ne odlučuje o pritvoru, već da to čini sud.
On je dodao da sud takođe ima obavezu prema zakonu da preispita razloge za pritvor ili da ga zameni blažom merom što se u praksi retko dešava.
"Zašto to sudovi ne rade, zašto pritvore ne zamenjuju jemstvom ili kućnim pritvorom ili nekom drugom blažom merom, zašto tužilac ne traži ukidanje pritvora kad je po zakonu na to ovlašćen", napomenuo je Dimović.
Osvrćući se na tvrdnje direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija koji je prošle sedmice upozorio na moguće pobune u zatvoru zbog štrajka advokata, kao i da to šteti putu Srbije na putu ka EU, Dimović je rekao da mu poručuje "da će pre Srbija ući u EU nego što će tužilac zatražiti ukidanje pritvora".
On je ustvrdio da nisu advokati ti koji ugorožavaju prava pritvorenika, već je to država koja ih je "tu i strpala".
Poslednji komentari
  • ana Vreme: 08.12.2014 16:00h

    Ljubomorni sto nisu stavili u svoje depoveSvugde u svetu postoje Notari ne dozvolite da vas Ti advokati ucenjuju Dovedite mlade cestite pravnike koji ce posteno raditi svoj posaovec je vreme da se ovi rasciste svaka cast malom broju postenih

  • nepotopivi Vreme: 08.12.2014 16:26h

    Aloo novinar! Nije 5.000 nego 55.000 eura u proseku svaki notar u BG. Ne svi zajedno, vec svaki.

  • sudski izvrsitelj Vreme: 08.12.2014 16:50h

    Nista nisu siromasniji ni privatni izvrsitelji. Ranija minimalna taksa za predlog za izvrsenje iznosila je 1.900,00 dinara, koja je uplacivana na racun budzeta Republike Srbije, dk se sada privatnom izvrsitelju avansno uplacuje od 4.360,00 do 8.720,00 dinara. Plata sudskopg izvrsitelj je oko 30.000,00 dinara, dok je rekorder po zaradi kancelarija iz Beograda sa 17000 predmeta i 690.000 evra ? ?? Vlada je donela zakon gde EPS, Telekom, Telenor, VIP, Infostan i druge komunalne delatnosti MORAJU da rade izvrsenja preko privatnih izvrsitelja. To ukazuje na svesno i perfidno unistavanje dela sudstva, dok na drugoj strani se sprovodi legalna korupcija izmedju direktota navedenih i drugih firmi sa privatnim izvrsiteljima.

  • vitez Vreme: 08.12.2014 19:09h

    Ebeš mi mater te se neću besiti. Ovi se ne zovu tajkuni već notari a koja je razlika. Advokate ako hoćeš da se tužiš plaćaš a ove plaćaš da bi nešto ozakonio. Skup ovaj život ebem li ga.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP