Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOMBINACIJA LEKOVA PROTIV ALERGIJE I KAŠLJA

Nova droga stigla i u Srbiju!

Autor: Radmila Briza | 25.05.2015 - 14:34:00h | Komentara: 1

Droga napravljena od sirupa protiv kašlja i leka protiv alergije zove se „purple drank“ i trenutno je „hit“ u Francuskoj, zbog čega je njihova unija farmaceuta upozorila javnost na razorne efekte. Sirupi sadrže dva opijata - kodein i dekstometorfan, koji izazivaju euforiju, pospanost i halucinacije, a kod konzumenta mogu da dovedu i do kome!

“Jedinjenja kodein i  dekstometorfan, koja  su u sastavu sirupa,  izazivaju euforiju i  halucinacije!“, upozoravaju farmaceuti

“Jedinjenja kodein i dekstometorfan, koja su u sastavu sirupa, izazivaju euforiju i halucinacije!“, upozoravaju farmaceuti | Foto: Shutterstock

I Srbija „nije van sveta“, kaže farmaceutkinja Vukosava Stevanović iz „Apotekarskog jezgra“, jer je sirup „kodein“, protiv suvog kašlja, zabranjen još pre 30 godina, jer su ga koristili narkomani! Tako da sad, navodi ona, bez lekarskog recepta ne mogu da se dobiju lekovi koji sadrže te supstance! Kako ona objašnjava, samo je jedan registrovan kod nas, i to protiv suvog kašlja, generičkog naziva „butamirat“.


- To, međutim, ne umanjuje opasnost, jer ostali sirupi koji sadrže kodein i dekstometorfan mogu da se prošvercuju i kupe na crnom tržištu, pošto ono kod nas još nije razbijeno. Obe supstance kojima se drogiraju mladi u Francuskoj deluju na centralni nervni sistem. U uputstvu za te sirupe piše da mogu da se koriste samo sedam dana, i to nikako sa alkoholom.
To važi i za ovaj koji je registrovan u Srbiji. U upozorenju još piše da upotreba leka izaziva pospanost te se pod njegovim dejstvom ne preporučuje vožnja i rukovanje mašinama - naglašava Srtevanovićeva i dodaje da trenutno stanje u Francuskoj pokazuje da i u Evropskoj uniji nije regulisano sve kako treba.

- Roditeljima mogu samo da kažem da budu oprezni i ne ostavljaju sirup protiv suvog kašlja na dohvat ruke, ali ne mogu da im kažem kako bezbedno da ga unište, jer ni to u Srbiji još nije regulisano kako treba. Ne bi smeli da bacaju lek u kanalizaciju ili kontejner - savetuje ona.

Nema opasnosti!


U Ministarstvu zdravlja apeluju na roditelje da vode računa da li njihova deca sama kupuju lekove i kako ih koriste, ali odbacuju mogućnost zloupotrebe.
- Neki od lekova koji spadaju u analgetike, a koji se nabavljaju bez recepta, sadrže kodein, ali sa druge strane, lekovi protiv alergija izdaju se samo na lekarski recept, tako da teško mogu da se pomešaju kako bi se napravio koktel „purple drank“. Smatramo da ne postoje uznemirujući preduslovi za njihovu zloupotrebu kakva je u Francuskoj, a na koju je upozorila Unija farmaceuta Francuske.

Poslednji komentari
  • Miki Vreme: 25.05.2015 18:32h

    Lekovi protiv alergije se kupuju BEZ RECEPTA!!!!!!!! Samo mi jos to fali da idem po recept,koji ne sluzi nicem,jer se ti lekovi kupuju.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP