Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VOZAČI

Nova obuka u leru!

Autor: Ružica Kantar | 26.10.2012 - 08:45:00h | Komentara: 1

Iako je juče zvanično počela obuka vozača po novom programu, auto-škole ne mogu da primaju nove kandidate jer država nije ispunila osnovne uslove da novi sistem obuke zaživi!

Auto-škole ne mogu da primaju nove kandidate

Auto-škole ne mogu da primaju nove kandidate | Foto: Emil Čonkić

Iako je Zakon o bezbednosti u saobraćaju usvojen još 2009. godine, vlada nije odredila minimalnu cenu obuke, MUP nije objavio pitanja za vozački ispit, dok Ministarstvo zdravlja još uvek nije izdalo licence instruktorima za držanje kurseva prve pomoći. Stoga, kako „Alo!“ saznaje, auto-škole barem do kraja novembra neće primati nove kandidate!


Dve i po plate za vozačku dozvolu

“Neke auto-škole spekulišu da bi jedan čas mogao da košta i 10 evra, što bi cenu obuke podiglo na oko 800 evra, plus polaganje ispita, što bi bilo oko 1.000 evra“, kazao je Damir Okanović. Po toj računici, za vozačku dozvolu ubuduće će se morati izdvojiti bar dve i po prosečne plate.

- Zakon koji je usvojen 2009. predviđa da se sve ove stvari neophodne za početak obuke regulišu u roku od šest meseci. Međutim, to do sada nije urađeno. Pored toga što vlada nije utvrdila minimalnu cenu rada, uprkos zakonu, ni MUP već godinama nije obezbedio pitanja za polaganje vozačkog ispita. Vlasnici auto-škola i instruktori stoga ne znaju šta država želi od obuke i na koji način treba da pripremamo kandidate - navodi Petar Rašeta, sekretar Zajednice auto-škola, napominjući da su to samo neki od aktuelnih problema zbog kojih škole ne mogu da počnu s obukom. Iako se sa novim sistemom obuke na papiru krenulo od juče, u auto-školama ne računaju da će nove kandidate imati pre kraja novembra.

- Građane koji žele da upišu vožnju možemo samo otprilike da upoznamo sa tehničkim detaljima o tome kako će obuka izgledati. Međutim, kako nemamo još utvrđenu cenu obuke, upućujemo ih da se jave krajem novembra, kada bi, prema obećanjima MUP-a, trebalo da se znaju termini ispita, kao i cena časova - objasnili su za naš list u auto-školi „Luks“ iz Beograda.

Kao što je „Alo!“ već pisao, novi sistem obučavanja vozača u Srbiji, pored znatno veće cene koja se u najavi kreće od 800 do 1.000 evra, podrazumeva i obavezne teorijske časove, polaganje testa iz prve pomoći i obaveznih 40 časova praktične obuke.

Damir Okanović

Damir Okanović | Foto: Mladen Šurjanac

Okanović: Državi nije stalo!

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, kaže za „Alo!“ da je državi očigledno nedovoljno stalo da novi sistem obuke zaživi!
- Već 2005. godine postojao je nacrt zakona, ali se na njegovo usvajanje čekalo četiri godine. Otkad je konačno donet pa do danas još se nisu rešile neke osnovne stvari. Ono što je najstrašnije je da dok se čeka sa ovim zakonom, ljudi na ulicama zbog nebezbednosti u saobraćaju ginu - poručuje Okanović za naš list.

Poslednji komentari
  • Novi Sad Vreme: 27.10.2012 12:30h

    Najbolje da kurs i polaganje podignete na 2013€ simbolika.Laka lova do krova he-he-he.Zatvoričete vi svi redom svoje krš auto-škole sa kojima i ovako kradete više nego treba.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP