Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEZADOVOLJSTVO TAJNIM UGOVORIMA RASTE

Nova stranka traži ostavku Vlade zbog ugovora sa Etihadom! DS: Zbog burazerske ekonomije na Kopaoniku šteta od 460 miliona!

Autor: Tanjug | 08.08.2014 - 11:07:00h | Komentara: 1

Nova stranka zatražila je danas ostavku Vlade Srbije zbog, kako tvrde u saopštenju, "neodgovornog ponašanja i sklapanja ugovora nepovoljnih za Srbiju", među kojima su naveli onaj sa "Etihadom".

Etihad ulaže u nove avione, a ne u vraćanje duga JAT-a



U saopštenju Nove stranke se ocenjuje da je ostavka jedini odgovoran čin Vlade, te da je normalno da se svaki građanin zapita zašto bi se u "strogoj tajnosti držale činjenice koje su dobre za našu privredu i zemlju i zašto se potpisuju ugovori koji obavezuju na tajnost".


Kako kažu predsednik vlade i njegovi saradnici "igraju se žmurke" sa građanima Srbije i "kriju kako i gde troše novac poreskih obveznika, pravdajući se klauzulom iz ugovora koja obavezuje tajnost".


Nova stranka se poziva na navode BIRN-a u kojima se kaže "da je država Srbija za 51 odsto vlasništva u novoformiranoj Air Serbia platila višestruko u odnosu na partnera iz UAE".


U saopštenju se tvrdi da premijer Aleksandar Vučić "mesecima obmanjuje građane da će ugovor sa Etihadom biti dostupan", a da su to obećavali i ministarka Zorana Mihajlović i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.
NS dodaje da je 2013. godine tražila da se objavi ugovor sa Etihadom.

DS: Samo na jednom tajnom ugovoru moguća šteta 460 miliona

Vlada je za 2,1 milion evra otkupila hotel na Kopaoniku, procenjen na 5,5 miliona evra, a prodat je šeiku prošle godine direktnom pogodbom za svega 1,5 miliona evra, pa je strance, po toj računici, kvadrat na eksluzivnoj lokaciji koštao samo 600 evra, kaže se u saopštenju Demokratske stranke.


Samo na ovom primeru burazerske ekonomije imovina Srbije je umanjena za oko 460 miliona dinara, dodaje se u saopštenju demokrata i traži da se javnosti obelodani i taj tajni ugovor.


Demokrate kažu da je Balkanska novinarska istraživačka mreža (BIRN) juče objavila dokumentaciju za koju tvrdi da je nacrt Ugovora sa Etihadom čiji se finansijski detalji mnogo razlikuju od verzije koju je premijer Vučić izneo u javnost. Po toj dokumentaciji načinjeno je niz prekršaja, a sam aranžman nije tako bajkovit i povoljan kako ga je premijer predstavio javnosti.


U dokumentaciji je verovatno i autentičan dokument Komisije za kontrolu državne pomoći gde je očigledno da Kabinet premijera nije mogao biti davalac pomoći jer nije pravno lice. U javnoj verziji dokumenta, svi novčani iznosi su uklonjeni na zahtev Kabineta premijera, kaže se u saopštenju.


Uprkos otvorenim kritikama EU zbog netransparentnosti državnih institucija i korupcije u Srbiji, koje su iznete u Izveštaju o poglavlju 23 (strane 28-30) i javnih apela brojnih domaćih nezavisnih institucija, građana i medija, premijer i pored čvrstih obećanja i mnogobrojnih datuma još nije objavio set tajnih ugovora sa kompanijama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.


Koliko će građane Srbije koštati ovaj aranžman nije moguće utvrditi do objavljivanja autentičnih ugovora u celosti i zato će Demokratska stranka insistirati na tome svim političkim i pravnim sredstvima jer ovo nije jedini tajni posao premijera Vučića, navodi se u saopštenju.

Poslednji komentari
  • Vuk Vreme: 10.08.2014 13:15h

    Kako to tajni ugovori? Kako to uopste sme? Pa ova nasa zemlja nije zemlja nije njihova licna ocevina. Ima da nam svima polazu racune. KAKVE TAJNE! Ne mogu da verujem. Uvek se iza tajni kriju ruzne stvari. Nisam politicar, ali ne mogu da verujem da moze neki javni ugovor, na tako visokom nivou, da bude tajna, a da se na TV narodu objavi samo nesto. Pa nismo mi retardirani, da nam mazu oci. Naravno da to treba izneti na videlo i obelodaniti sto pre i ukloniti ljude koji se tako ponasaju! HITNO!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP