Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OBAVEZA

Novčana kazna za roditelje koji odbijaju da vakcinišu decu!

Autor: yumama.com | 24.02.2014 - 14:52:00h | Komentara: 0

Iako je u našoj zemlji vakcinacija obavezna, oko dve hiljade predškolaca godišnje ne primi vakcine protiv deset zaraznih bolesti, pa će u budućnosti roditelji čija deca nisu vakcinisana biti novčano kažnjavana.

Vakcina

Foto: Shutterstock

Roditeljiima koji odbijaju da vakcinišu svoje mališane prete prijava i novčana kazna u iznosu do 50.000 dinara, jer je ovakav način medicinske zaštite najmlađih obavezan zakonom.

Pedijatri smatraju da je vakcinacija potrebna svakom detetu i tvrde da je potpuno bezbedna, odnosno da je panika koja se stvara u javnosti nepotrebna i neopravdana.
„Roditelji ne treba da se plaše da vakcinišu svoju decu, jer obavezna vakcinacija nosi vakcinu protiv bolesti koje su vrlo ozbiljne i mnogo je veći rizik od obolevanja nego od vakcinacije. Bezbedna je ova vakcina koja se sada daje”, istakla je dr Irena Kostić, a potvrde da je petovalentna vakcina bezbedna stižu I iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.
“Vakcine su apsolutno bezbedne i s obzirom na to da u skladu sa zakonskom regulativom u Srbiji prvi nivo kontrole predstavlja agencija za lekove gde se vrši testiranje preparata, a s druge strane “Batut”, sa mrežom instituta u skladu sa zakonskom regulativom vrši nadzor nad neželjenim reakcijama, nakon imunizacije”, objasnila je šefica Odseka za imunizaciju Gordana Lončarević.
Određeni broj nevakcinisane dece potiče iz siromašnijih slojeva društva, pa ona nisu evidentirana i ne idu lekaru, ali postoje i roditelji koji donose odluku da njihovo dete ne primi vakcinu zbog straha od neželjenih posledica.
“Kada je moj sin primio vakcinu iz okvira redovne vakcnacije, prva reakcija je bila veoma visoka temperatura. Nakon toga se promenio, prestao da govori, bivao udaljen od nas i evo i sada živi u svom svetu. Ja imam još jednog sina od sedam godina i na osnovu iskustva sa mlađim sinom, stariji neće primiti vakcinu”, rekla je jedna majka za B92.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP