Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLODAVCI UPOZORILI NA LOŠE IZMENE PORESKE REGULATIVE

Novi poreski zakoni gase 40.000 radnih mesta!

Autor: Ekipa Alo! | 26.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Najavljene i usvojene izmene poreskih zakona dovešće do gubitka oko 40.000 radnih mesta i zatvaranja 10.000 preduzetničkih radnji i mikropreduzeća do kraja naredne godine, izjavio je juče Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, i istakao da će primenom tih izmena poresko opterećenje preduzetnika biti povećano za 35 do 40 odsto.

Neće biti  novih ulaganja:  Dragoljub Rajić

Neće biti novih ulaganja: Dragoljub Rajić | Foto: FoNet

Kao primer povećanog opterećenja naveo je da će se od 1. januara 2014. porez na imovinu obračunavati na osnovu tržišne vrednosti imovine, a procenu će raditi Poreska uprava.


- Takođe, biće ukinuti poreski krediti koje su firme do sada imale za ulaganja u osnovna sredstva, odnosno, računaće se kao osnovica za dobit, što će dovesti do toga da mnogi preduzetnici, da ne bi plaćali povećan porez na dobit, ne ulažu u novu opremu i alate - rekao je Rajić.

Dodatni trošak će biti, smatra on, najavljena nametnuta kupovina dodatnih uređaja koji će se ugrađivati na fiskalne kase kako bi se omogućilo njihovo onlajn praćenje.

Prema njegovim rečima, prilikom promene određenih propisa i poreskih zakona s privredom se niko nije konsultovao i stanje u privredi je takvo da mogu da posluju samo krupne firme koje imaju više od 40 odsto plasmana u inostranstvu.

Ništa bolju prognozu nije imao ni Pero Škobić, generalni sekretar Saveza računovođa i revizora Srbije, prema čijim rečima će primena novog zakona u prvih godinu dana dodatno opteretiti privredu sa 180 miliona evra, a potom će svake naredne nameti biti uvećani za više od 30 miliona evra. U poslednjih 15 godina, u Srbiji se računovodstveni propisi donose „pod pritiskom konsultantskih kuća koje ostvaruju profite na osnovu loših propisa“.

Zakon usvojen po nevažećim direktivama EU


Profesionalna regulativa i profesionalne računovođe kao nosioci kvaliteta finansijskog izveštavanja, kako je dodao, isključeni su iz Zakona o računovodstvu i data je mogućnost svim licima da vode poslovne knjige i sastavljaju finansijske izveštaje.
- Zato imamo “kreativno računovodstvo”, sivu ekonomiju i korupciju - ocenio je Škobić navodeći da je Zakon o računovodstvu usvojen na osnovu nevažećih direktiva EU.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP