Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLE SRPSKOG „NE”, GROZNIČAVA POTRAGA ZA NOVIM FORMATOM DIJALOGA

Novi pregovori
pod okriljem Kvinte?!

Autor: M. D. - I. K. | 09.04.2013 - 19:13:00h | Komentara: 1

Vlada Srbije zatražiće od zemalja Kvinte da podrže nastavak dijaloga Beograda i Prištine, saznaje „Alo!“ u vrhu srpskog pregovaračkog tima, pošto posle višednevnog većanja državnog vrha prelomljeno da naša zemlja ne može da prihvati rešenja ponuđena u poslednjoj, osmoj rundi dijaloga. Prema našim informacijama, sva je prilika da će pregovori ipak biti nastavljeni jer je zeleno svetlo za takav razvoj situacije juče stigao sa više dipomatskih adresa, iz Vašingtona, ali i Brisela.

Ivica Dačić

Ivica Dačić | Foto: Željko Šafar

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić sa Vladikom Irinejom Bulovićem | Foto: Željko Šafar

 Zbog izuzetno osetljive situacije, naš državni vrh podigao je diplomatsku aktivnost na najviši mogući nivo, a posebna pažnja usmerena je ka zemljama Kvinte - Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji, Francuskoj i SAD.

Na redu tehnička pitanja?

Nakon zastoja u pregovorima, sve su glasnije nezvanične najave da bi dijalog mogao da bude nastavljen u novoj formi, ali njeni obrisi još nisu poznati. Potvrdu te informacije juče je dao i Milovan Drecun, šef skupštinog odbora za KiM i poslanik SNS-a.
- Očekujem da će biti nastavljeni razgovori o nadležnostima Zajednice srpskih opština i da će se otvoriti druga pitanja. U kom će se to formatu odvijati zavisi od Brisela, ali mislim da ne mora da bude taj najviši format koji je bio do sada i moguće je da na nižem nivou bude razgovarano o tehničkim pitanjima - najavio je Drecun i objasnio da će, ako se stavovi Beograda i Prištine budu približili do mere da je sporazum moguć, verovatno opet biti održan sastanak na najvišem nivou.

- Iako je finalni dogovor izostao, u procesu dijaloga došlo je do približavanja stavova i verujemo da je nastavak razgovora moguć. Za sve tri strane bilo bi poražavajuće da se pregovori završe krahom, posebno jer bi se na taj način iscrpela uloga EU u pregovaračkom procesu koju su joj prenele Ujedinjene nacije. To bi otvorilo mogućnost da se pregovori ponovo vrate pod okrilje UN-a, što Uniji nikako ne bi odgovaralo - objašnjava naš izvor.

Odluka da Srbija ne prihvati briselski ultimatum juče je aminovana na sednici Predsedništva SNS-a, s kojeg je zatražen i što hitniji nastavak dijaloga.

- Sporazum nismo ni videli i njegovi pojedini delovi ne uvažavaju ni minimum nacionalnih interesa. Srbija nije dobila jasan predlog šta to treba prihvatiti, niti jasne odgovore na niz svojih zahteva - poručio je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

Neposredno pre zasedanja vlade na kojem je ozvaničena odluka državnog vrha, predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić posetili su patrijarha Irineja da bi ga obavestili o odlukama koje su doneli i zatražili njegov i savet arhijereja SPC.

Aleksandar Vučić

Aleksandar Vučić ljubi ruku Vladike Irineja | Foto: Željko Šafar

 Iz Brisela juče nisu želeli da unapred najave dalje korake administracije EU, ali su od pojedinih zvaničnika stigle ohrabrujuće poruke da je nastavak dijaloga moguć. Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da se ne odustaje od postizanja rešenja.

- Analiziraćemo preostale razlike i ne odustajemo od rešenja, bili smo zajedno svih ovih godina u tom procesu i želimo da dođemo do konstruktivnog ishoda - rekao je Dežer i dodao da danas nije „sudnji dan“ za Srbiju.

- Pre nego što sahranimo dijalog, treba da vidimo da li postoje još neke stvari na čijim temeljima bio mogao biti nastavljen - poručio je američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi.

Za Srbiju sporno pola sporazuma!

U Briselu se pregovaralo o osam tačaka, od kojih su dve za Srbiju bile neprihvatljive, dok su pojedine ostale nedefinisane.


- Albanci su tražili dodavanje ili integraciju četiri opštine na severu u ustavni poredak Kosova kojima bi bile pripojene opštine sa većinskim albanskim stanovništvom, čime bi se promenila njihova etnička struktura, što je za srpsku stranu bilo neprihvatljivo.


- Beograd je tražio apelacioni sud sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici, o čemu nije postignuta saglasnost.


- Srbija nije dobila nikakav odgovor o prisustvu kosovskih oružanih snaga na prostoru zajednice srpskih opština.


- Nije jasno precizirana organizacija prosvete i zdravstva u srpskim opštinama.

Vlada odbacila briselsku ponudu!
Vlada Srbije je na jučerašnjoj vanrednoj sednici jednoglasno odlučila da ne prihvati ponudu koju je Srbija dobila u Briselu zato što predloženi dogovor ne bi bio sprovodljiv i ne garantuje bezbednost i opstanak srpske zajednice na Kosovu. Državni vrh se založio za hitan nastavak dijaloga sa Prištinom i potvrdio je opredeljenost da se mirnim putem dođe do održivog rešenja. Ova odluka je prosleđena EU.


Eštonova žali zbog odluke Vlade
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton nije sinoć direktno odgovorila na zahtev vlade Srbije da se dijalog sa Prištinom nastavi. Ona je saopštila da žali zbog odluke vlade Srbije da ne prihvati elemente sporazuma sa Prištinom i pozvala vlasti u Beogradu da za dobro svog naroda učine poslednji napor i prihvate sporazum. “Verujem da su elementi dogovora o severu Kosova još uvek na stolu”, piše u saopštenju u kome se dodaje da je cilj dosadašnjih osam rundi dijaloga da obe strane postignu sporazum, a da nije na EU da ga nameće.

Poslednji komentari
  • dedadragan01 Vreme: 10.04.2013 20:27h

    Kvinta u muzici zvuci prazno u kontrapunktu je zabranjena. Bojim se da srljamo i da ce nam ti , koje u clanku navedoste, tek postaviti ultimatume. Pa baronesa Eston radi po njihovim instrukcijama, imam takav utisak. Ja bih u ovom slucaju spustio loptu, ostavio da se ploblem malo ohladi i onda bih isao na pregovore ali pod okriljem UN-a.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP