Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSTALI BEZ LICENCE

Novi rat Srbije i Hrvatske, ovog puta na nebu!

Autor: Telegraf.rs / Tanjug | 25.11.2014 - 09:12:00h | Komentara: 3

Er Srbija će moći da obavlja letove između Zagreba i gradova u Srbiji, ali putnicima iz Zagreba neće moći da prodaje avionske karte za letove preko Srbije za druga odredišta, niti će putnici iz Zagreba u Beogradu smeti u transfer zoni da čekaju svoj sledeći let .

Er Srbija / Foto: Andrej Isaković

Er Srbija / Foto: Andrej Isaković

Srpska avio-kompanija Er Srbija ostala je bez licence za prodaju avionskih karata u Hrvatskoj, a susedi odbijaju da daju licencu pozivajući se na pravila Evropske unije, piše Jutarnji list.
Nacionalna avio-kompanija Srbije nedavno je najavila ponovno uvođenje letova između Beograda i Zagreba, koji počinju 12. decembra, a dnevno će se između dva grada leteti dva puta. Međutim, kompanija je počela da se reklamira i pre nego što je dobila dozvolu hrvatskih vlasti, piše ovaj dnevni list, a traženi su samo letovi do Beograda.
Uz te letove, Er Srbija putnicima iz Zagreba nudi i nastavak leta iz Beograda prema 13 svetskih destinacija koje se nalaze u mreži kompanije, piše Jutarnji list.
Reč je o letovima za Atinu, Abu Dabi, Istanbul, Solun, Tel Aviv, Moskvu, Larnaku, Skoplje, Tiranu, Sofiju, Bukurešt, Tivat, Podgoricu i Sarajevo.
Kako piše Jutarnji, Er Srbija je svoje usluge počela da najavljuje pre nego što je za svoje aktivnosti u Hrvatskoj dobila dozvolu hrvatskih vazduhoplovnih vlasti.
“Srpska kompanija je Hrvatskoj Agenciji za civilno vazduhoplovstvo podnela zahtev za obavljanje letova između Zagreba i Beograda – i to je sve. Nema zahteva za prodaju karata. U Agenciji nam je potvrđeno da je rešavanje predmetnog zahteva kompanije Er Srbija u toku”, navodi dnevni list.

Er Srbija / Foto: Andrej Isaković

Er Srbija / Foto: Andrej Isaković

Prema neslužbenim informacijama iz hrvatskog Ministarstva saobraćaja, tvrdi list, Er Srbija će moći da obavlja letove između Zagreba i gradova u Srbiji, ali putnicima iz Zagreba neće moći da prodaje avionske karte za letove preko Srbije za druga odredišta, niti će putnici iz Zagreba u Beogradu smeti u transfer zoni da čekaju svoj sledeći let.
Oni dodaju da Srbija nije ispunila odredbe Sporazuma o uspostavi evropskog zajedničkog vazdušnog prostora koji je potpisala s EU, a reč je o skupu propisa koji uključuju i ispunjavanje prvog i drugog prelaznog perioda kako bi određena država mogla da ostvaruje povlastice predviđene sporazumom, koje uključuju potpuni pristup tržištu članica EU, te Islanda i Norveške.
Kako Srbija u ovom trenutku nije ispunila obaveze predviđene u sklopu prvog prelaznog perioda, navodi hrvatski medij, Er Srbija ne može putnicima da prodaje karte za letove iz neke članice EU preko Beograda do treće destinacije.
“Do ispunjenja navedenih uslova predviđenih sporazumom, koje ocenjuje Evropska komisija, vazdušni prevoznici iz država pridruženih stranaka mogu obavljati vazdušni prevoz između bilo kog mesta u svojoj državi i bilo kog mesta u bilo kojoj državi članici EU”, rečeno je ovom listu u Agenciji.
Pozivajući se na sagovornike iz Ministarstva saobraćaja, Jutarnji navodi da to znači da putnik iz Zagreba može da kupi samo kartu do Beograda, gde će izaći iz aviona sa svim svojim stvarima i napustiti prostor za međunarodne letove.
Zatim će se ponovo prijaviti za let do sledeće destinacije s kupljenom kartom u Beogradu. Spomenuti Sporazum, koji se kolokvijalno naziva “Otvoreno nebo”, najvažniji je dokument kojim se regulišu pravila na avio tržištu i jedino EK može da oceni da li je neka država ispunila njegove odredbe.
Sagovornici “Jutarnjeg lista” tvrde da Er Srbija nikako ne može da dobije odobrenje za prodaju avionskih karata iz Zagreba za treće destinacije preko Beograda, a budući da je avio-kompanija već počela s prodajom, mogla bi da ima problema sa Evropskom komisijom, ali i s pritužbama putnika kojima neće moći da omogući uslugu koju su platili.
Poslednji komentari
  • Vlada Jova Vreme: 25.11.2014 10:33h

    Ovo se da rešiti veoma lako, udariti restriktivno po Hrvatskim proizvodima i IDEI i dobili bi dozvolu za 24 sata. dosta je bilo popuštanja, naše radnje pune Podravkinih i Krašovih proizvoda a oni nama stalno nameću neka ograničenja. Kontra mere pa da vidimo šta će biti.

  • 021 Vreme: 25.11.2014 10:47h

    Kako se Hrvati vade na EU i nekakve propise,koje izmišljaju samo da nebih da se er Srbija razvija i postane uspešna avo kompanija,nemože se od tih koljača ništa dobrna co očekivati.Rasim Ljajić potpisa za uvoz 1600 tona cigareta u Sribiju iz Rovinja,a vidite šta nam oni rade,sramota,to EU neće da vidi,to su dvosttruki aršini i licemertstvo.

  • Milan Zivanovic Vreme: 25.11.2014 12:40h

    Pa Mira bila jutros u jutarnjem programu RTS-a! Nismo radili kako treba još dok sam ja bio direktor direktorata! Ja mislim treba nas jebati u paketu! Brava mora da napipamo bravu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP