Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DOŽIVEO OGROMAN USPEH

Novi roman o Hitleru:
Parodija ili banalizacija zla

Autor: Tanjug | 20.01.2013 - 15:28:00h | Komentara: 1

Roman "On je opet među nama'' u kome se autor sprda sa Hitlerom doživeo je ogroman uspeh u Nemačkoj, ali i izazvao kritike pojedinih krugova koji smatraju da se njime banalizuje zlo.

Adolf Hitler je popularniji od Gandija

Adolf Hitler | Foto: AP

Osamdeset godina posle uspona Adolfa Hitlera na vlast u Nemačkoj, roman novinara Timura Vermesa (45) na humorističan način govori o povratku Firera u Berlin 2011.

- Vojniče hitlerove mladeži Ronaldo! Pokaži mi put! - Adolf Hitler se iznenada budi 2011. u jednom napuštenom dvorištu u Berlinu, bez svesti o dogadjajima 1945. Izgubljen i pomalo ošamućen, Firer (koji je u stvarnosti izvršio samoubistvo u svom bunkeru 30. aprila 1945.), pita mladića u dresu brazilskog fudbalskog asa kako da dođe do kancelarije rajha.
Tako počinje roman koji ima blizu 400 stranica i u kome nacistički diktator otkriva da se na čelu Nemačke nalazi žena, da u zemlji živi nekoliko miliona Turaka, da svi nose farmerke i da se popularnost meri brojem lajkova i pregleda na Internetu, piše francuski "Le poen".
Farsa lošeg ukusa za jedne, politička satira za druge, "Er ist wieder da" je za kratko vreme postao bestseler u Nemačkoj, gde je prodat u blizu 360.000 primeraka. U pripremi je i njegovo francusko i englesko izdanje, a uskoro bi trebalo da bude preveden na još 15 jezika.
Autor tvrdi da je želeo da "predstavi Hitlera iz jednog drugog ugla", smatrajući da je "važno da pokaže kako bi firer funkcionisao i šta bi danas radio".
Za nedeljnik "Štern", roman je "proizvod mašine za komercijalizaciju Hitlera koja ruši sve tabue radi profita".
Nezamislivo pre samo deset godina, Hitlera danas recikliraju humoristi i umetnici, fenomen koji Danijel Erk, novinar i stručnjak za nacizam naziva "banalizacijom zla".
- To je dobra prilika za Nemce da se oslobode svake krivice i svake odgovornosti. Taj Hitler je jedini odgovoran za rat i genocid - navodi on.
Poslednji komentari
  • antifa Vreme: 20.01.2013 17:16h

    Jedino se mi divimo Milosevicu.:(

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP