Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRAŠNO!

Novi Sad: Plaćaju preglede da ne umru čekajući

Autor: Blic | 26.08.2014 - 20:14:00h | Komentara: 0

- Da ne bi čekali pola godine u državnim ustanova, Vojvođani na dijagnostičke preglede odlaze kod privantika i plaćaju do 23.000 dinara.

Prema istraživanjima udruženja pacijenata kod privatnika, najčešće idu kardiološki, onkološki pacijenti i trudnice. Oni su zbog dužine čekanja najnezadovoljniji uslugom u državnom sektoru.

Čekaonica

 Dušan Žarkov, penzioner sa Telepa, dijabetičar je sa atrofijom nožnih vena. Poslednjih nedelja Hitna pomoć je kod njega dolazila tri puta zbog visokog pritiska. 


- Izabrana lekarka mi je otvoreno rekla da je bolje da odem u kliniku, jer ću na dijagnostiku u državnim ustanovama sigurno izgubiti više od mesec dana, a moje stanje nije za igru - kaže Žarkov.

Na vođenje trudnoće kod privatnika, na koje se potroši 50.000 do 70.000 dinara, odlučuje se polovina novosadskih trudnica. Gotovo sve smatraju da državna usluga nije dovoljno dobra. Ipak, najgore je pacijentima kojima su potrebni dijagnostički pregledi, koji u privatnim ordinacijama koštaju više od 20.000 dinara.

Onkološki i neurološki pacijenti, koji bi snimanja čekali do šest meseci, neretko plaćaju po 50 evra za CT i do 200 evra za magnetnu rezonancu u strahu da, posle dugog čekanja, ne bi dočekali red za pregled u državnoj ustanovi.

- U svim krajevima Srbije utrostručen je broj pacijenata koji odlaze kod privatnika. Prosečan pacijent bar tri puta godišnje uđe u privatnu ordinaciju, a svaki treći ispitanik smatra je da predugo čeka u državnim ustanovama - kažu na Institutu Batut, koji je ove godine ispitao zadovoljstvo čak 56.000 pacijenata u Srbiji.

Draško Karađinović, predsednik Udruženja privatnih lekara Novog Sada, kaže da u Novom Sadu funkcioniše više od 100 ordinacija, te da se broj pacijenata povećava, upravo zbog nezadovoljstva uslugom u državnom sektoru.

- Pacijenti koji dolaze kod privatnika žele jedno blagovremenu i valjanu uslugu. To je dokaz da zdravstveni sistem nije zaživeo. Lažiraju se liste čekanja, državni lekari rade u privatnim ordinacijama, izabranog lekara čekate tri dana, kol centri ne rade - kaže Karađinović.

Njegovo udruženje već 10 godina vodi kampanju „Sa knjižicom kod privatnika“ koja se bori za pravo pacijenta koji plaća zdravstveno osiguranje da dobije refundaciju svoje posete privatniku.

 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP