Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKUPŠTINA SRBIJE POTVRDILA STATUT VOJVODINE

Novi Sad više nije glavni grad

Autor: B. Rajić | 21.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Nakon što su poslanici u republičkoj Skupštini glasali „za“, Vojvodina je juče dobila Statut, ali je „izgubila“ pokrajinsku vladu i glavni grad. Sednica parlamenta je nekoliko puta odlagana, ali su juče parlamentarci seli u klupe i za manje od tri sata završili raspravu i glasanje. Za potvrđivanje Statuta glasalo je 186 poslanika, protiv je bilo samo pet poslanika, dva poslanika su bila uzdržana, a šest nije glasalo.

Ubuduće  administrativni centar

Ubuduće administrativni centar | Foto: Robert Getel

Statut Vojvodine je izmenjen jer je Ustavni sud Srbije krajem 2013. osporio dve trećine njegovih odredaba. Uglavnom, Vlada Vojvodine ubuduće će se zvati Pokrajinska Vlada. Pored zvaničnog grba i zastave Vojvodine, koji su usvojeni 2004, uvedeni su i tradicionalni grb i zastava, koji će se isticati u posebnim prilikama.

Vojvodina je autonomna teritorijalna zajednica Republike Srbije, u kojoj građani ostvaruju pravo na pokrajinsku autonomiju, u skladu sa Ustavom i zakonom, i neodvojivi je deo Srbije, u kojoj se neguju evropski principi i vrednosti, navedeno je u Članu 1 Statuta. Novi Sad je definisan kao administrativni centar AP Vojvodine, čime je izostavljena odrednica o glavnom gradu pokrajine, iz dosadašnjeg Statuta.

Nakon završetka rada na izmenama Statuta, predsednik Skupštine Vojvodine je rekao da mu je ostao „slatko-gorak“ ukus u ustima. Prema njegovim rečima, ono što na kraju ostaje kao činjenica jeste da su rezultatom ovog višemesečnog procesa svi ostali „pomalo nezadovoljni“ i „pomalo zadovoljni“.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP