Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BOLEST HARA NOVOSADSKIM ŠANGAJEM

Novi Sad: Za 22 dana 11 osoba umrlo od raka!

Autor: Telegraf | 31.01.2014 - 14:55:00h | Komentara: 0

U naselju Šangaj, ili novosadskom Černobilju, kako ga još zovu, od početka godine preminulo je jedanaest osoba, mahom od karcinoma i astme. Iako građani tvrde da se razboljevaju zbog zagađenosti vazduha, iz Zavoda za javno zdravlje Vojvodine kažu da je vazduh "prihvatljivog kvaliteta".

Šangaj

Početkom decembra prošle godine Janoš Makra iz Šangaja, naselja na izlasku iz Novog Sada, preminuo je u trideset drugoj godini od teškog oblika karcinoma. Iza sebe ostavio je dvoje dece i trudnu suprugu. Iste nedelje u istom naselju od astme su preminuli još jedan čovek i jedan dečak.
Šangaj ili novosadski Černobilj, kako ga još zovu, nalazi se na starom putu za Kać, i broji oko 2.000 stanovnika. Nalazi se u industrijskoj zoni, u neposrednoj blizini “Naftagasove“ rafinerije, uljare i termoelektrane-toplane.
Nekada je bilo poznato upravo po ovim postrojenjima, dok je danas poznat po zloćudnoj bolesti. Samo u januaru, u ovom naselju preminulo je 11 osoba, mahom od karcinoma i plućnih bolesti.
Predsednik Mesne zajednice Šangaj Dragomir Šušakov kaže da je kvalitet vazduha u ovom naselju alarmantan i da je veliki broj stanovnika prethodnih godina preminuo najverovatnije od posledica zagađenja.
- Mi svakodnevno dobijamo izveštaj da je vazduh u naselju dobar, da nema nikakvih zagađenja a ljudi nam umiru. Svako jutro oseća se jak miris, ali prema izveštaju Instituta za javno zdravlje, kod nas je prava “banja”, nema zagađenja – priča Šušakov i kaže da je tokom prethodne godine veliki broj stanovnika ovog naselja oboleo od neke vrste kancera, kao i da većina dece pati od plućnih bolesti.
Milka Popović iz Pokrajinskog zavoda za javno zdravlje kaže da još uvek nema podataka o kvalitetu vazduha tokom januara u ovom naselju jer i taj prces koči Zakon o javnim nabavkama. Što se tiče ranijeg perioda, ona kaže da prema poslednjem izveštaju koji je urađen kvalitet vazduha u ovom naselju potpada pod kategoriju “2″, što znači da je kvalitet vazduha prihvatljiv.
Ipak ona napominje da je bilo i slučajeva da je kvalitet vazduha u ovom naselju pod kategorijom “5″, ali da je to posledica loženja u zimskom periodu.
Takođe, Popović kaže da se poslednji put vršen monitorning kvaliteta vazduha, došlo do zaključka da je najveći problem saobraćaj, a ne neki drugi uzrok.
Stanovnici ovog naselja, krajem prošle godine pokrenuli su peticiju, tražeći od gradskoh vlasti da budu izmešteni sa tog prostora. Međutim, prema rečima predsednika mesne zajednice, najveći problem je što oni nikada i nisu dobili status “naselja”.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP