Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MALA ROKADA

Novi sudija za Miškovića

Autor: Tanjug | 15.12.2014 - 12:30:00h | Komentara: 1

Postupak protiv okrivljenih za malverzacije sa putarskim preduzećima umesto Vladimira Vučinića vodiće sudija Maja Ilić – odluku je donelo Krivično vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu.

Miroslav  Mišković

Miroslav Mišković | Foto: Miloš Perić

Sudija Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu Vladimir Vučinić neće više voditi postupak protiv vlasnika kompanije „Delta” Miroslava Miškovića, saznaje „Politika”. Odluku da se predmet da drugom sudiji na postupanje, pre dva dana, donelo je Krivično vanraspravno veće Višeg suda u Beogradu. Postupak protiv Miroslava Miškovića, njegovog sina Marka, Mila Đuraškovića i još petorice okrivljenih za malverzacije sa putarskim preduzećima, vodiće sudija Maja Ilić.

Članovi veća su posle glasanja doneli odluku da postupak protiv Miškovića i ostalih bude spojen sa onim koji sudija Ilić vodi protiv Mila Đuraškovića i još sedam osoba zbog optužbi za zloupotrebe prilikom privatizacije kruševačkog preduzeća „Fam”.
– Advokati okrivljenih u postupku protiv Miroslava Miškovića i ostalih su prošle godine sudiji Vučiniću, kao predsedavajućem, predložili spajanje ova dva postupka zbog, kako su tada obrazložili, „dokaza koji se prepliću”. Ovakav predlog branilaca, sudija je odbio. Godinu dana posle toga, krivično veće tražilo je izjašnjenje i od sudije Vučinića i od sudije Ilić o tome da li sada treba spajati postupak. Oni su u pisanom obliku obavestili veće da nema uslova za spajanje. Još veći paradoks predstavlja činjenica da se predlogu za spajanje postupka protivio i zamenik tužioca za organizovani kriminal. Uprkos svim izjašnjenjima, krivično veće je postupke spojilo – navodi „Politikin” sagovornik.

Vladimir Vučinić

Vladimir Vučinić | Foto: Rade Krstinić

Činjenica koja je takođe išla u prilog tezi da dva postupka ne treba spajati bila je i ona da je sudija Velimir Lazović, član veća sudije Ilić, bio i u veću koje je potvrđivalo optužnicu protiv Miškovića i ostalih okrivljenih. Po zakonu, sudija koji je u veću koje potvrđuje optužnicu ne može da bude i član veće koje vodi postupak protiv tog okrivljenog.
Apsurdno je da se, nakon što je suđenje protiv Miškovića poodmaklo, a drugi postupak, onaj protiv Đuraškovića priveo kraju, ova dva postupka spajaju, što znači da „novi” postupak mora da počne iz početka.
Zdenko Tomanović, branilac Miroslava Miškovića, nije želeo da komentariše ovakvu odluku krivičnog veća jer je još nije dobio, ali je rekao da je ovo, ukoliko je tačno, veoma zabrinjavajuće.
Sudija Vladimir Vučinić bio je predsednik sudskog veća u postupku protiv Miroslava Miškovića od početka suđenja, to jest od sredine novembra prošle godine. Osim samog suđenja, posebnu pažnju javnosti izazvala je njegova odluka s kraja prošle godine da Miroslavu Miškoviću dozvoli da otputuju u London i privremeno vrati pasoš. To je Miškoviću bilo prvo putovanje van Srbije od kada mu je, krajem jula 2013. godine, oduzeta putna isprava kao mera predostrožnosti i od kada je položio jemstvo od 12 miliona evra kao garanciju da neće pobeći iz zemlje jer je protiv njega krivični postupak u toku. Posle tri dana provedena u Londonu, Mišković se vratio u Srbiju.
Kada je 14. januara ove godine drugi put tražio da zbog posla putuje u Holandiju, predlog mu je odbijen. Posebno odeljenje Višeg suda odbilo je i Miškovićev zahtev da mu privremeno bude vraćen pasoš radi putovanja u Rim od 8. do 14. aprila.
Odluka sudije Vučinića od 27. oktobra da Miškovićima i Đuraškoviću, trajno vrati pasoše ponovo je izazvala veliku buru u javnosti. Sudija je svoju odluku saopštio na glavnom pretresu krajem oktobra i obrazložio je rečima da je prilikom njenog donošenja imao u vidu celokupnu situaciju.
– Tokom obustave rada advokata učestalo smo zakazivali ročišta i svaki put su se svi okrivljeni odazvali na pozive suda.
Promenile su se okolnosti zbog kojih su im prošle godine, posle polaganja jemstva, oduzeti pasoši – naveo je sudija Vučinić obrazlažući presudu.
Odluku o vraćanju pasoša Miškovićima i Đuraškoviću, tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević ocenio je kao neosnovanu i naglasio da je tužilaštvo podnelo žalbu.
Uvažavajući žalbu tužilaštva, Apelacioni sud u Beogradu naložio je početkom novembra da se ponovo oduzmu pasoši vlasniku „Delte” Miroslavu Miškoviću, njegovom sinu Marku i vlasniku „Nibens grupe” Milu Đuraškoviću, i produžio im meru zabrane napuštanja za još tri meseca.
Poslednji komentari
  • mk Vreme: 15.12.2014 18:01h

    Pocinje kupovina vremena kako bi proces zastario.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP