Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA OPTUŽENO ZA KRŠENJE ZAKONA

Novi tužioci predloženi bez ocene stručnosti i dostojnosti?

Autor: M. Dudvarski | 13.05.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Državno veće tužilaca poslalo je predlog Vladi Srbije sa imenima tužilaca za koje smatra da treba da budu izabrani, a da pri tom niko ne zna na koji su se način ti tužioci i zamenici tužilaca našli na tom spisku!?

Udruženje  tužilaca apeluje  na kolege i  Vladu: Goran  Ilić

Udruženje tužilaca apeluje na kolege i Vladu: Goran Ilić | Foto: Miloš Perić

Prema rečima Gorana Ilića, predsednika Udruženja javnih tužilaca Srbije i zamenika republičkog javnog tužioca, uprkos tome što je veoma dobra odluka DVT-a da treba povećati broj tužilaca, kao i da su predloženi dobri kandidati, zakon se morao ispoštovati.


- Smatram da izabrane i predložene kolege zaslužuju da profesionalno napreduju, kao i da je ova odluka bila neophodna, budući da primena novog zakonika o krivičnom postupku iziskuje znatno povećanje broja zamenika javnih tužilaca. Međutim, ukazujemo na to da je odlukom Državnog veća tužilaca povređen Zakon o javnom tužilaštvu - kaže Ilić i dodaje da je tom odlukom od 7. maja ove godine prekršen zakon, koji propisuje da se predlaganje i izbor za javnotužilačku funkciju vrši na osnovu rang-liste, primenom kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti.

- Državno veće tužilaca nije usvojilo akt kojim bi se odredili kriterijumi i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti, niti je u postupku odlučivanja sastavilo rang-listu kandidata za izbor i predlaganje kandidata na funkciju javnog tužioca ili zamenika javnog tužioca - pita se Ilić. „Alo!“ je ovim povodom kontaktirao sa i Državnim većem tužilaca, ali odgovor nismo dobili do zaključenja broja.

Kilibarda u Apelaciji

Dosadašnji viši javni tužilac Tomislav Kilbarda bi trebalo da bude izabran na mesto apelacionog tužioca.
Inače, njega je javnost upoznala kada je postignuta nagodba između Svetlane Ražnatović i tužilaštva. Nezadovoljstvo sudija i tužilaca zbog te nagodbe je bilo toliko da su neki od njih javno nudili ostavke.

Poslednji komentari
  • Svetlana Popović Vreme: 13.05.2014 10:58h

    Doslednost Udruyenja tuzilaca i njihovog predsednika zaista zasluzuje respekt. U vezi sa ovom temom postavlja se pitanje sta gradjani mogu da ocekuju da u tuzilackoj istrazi sa ovakvim tuzilastvom.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP