Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJGORE JOŠ NIJE PROŠLO

Novi udar "švajcarca" u četvrtak?!

Autor: Tanjug | 19.01.2015 - 15:11:00h | Komentara: 3

Analitičari Admiral Marketsa predviđaju da bi novi udar švajcarskog frankana na deviznom tržištu mogao da usledi već u četvrtak, 22. januara, posle zakazanog sastanka guvernera Evropske centralne banke.

Švajcarski franak

Švajcarski franak

Na tom sastanku trebalo bi da se odluči da li će i u kom opsegu ECB pokrenuti program ubrizgavanja novca u financijski sistem evrozone radi povećanja likvidnosti i podsticanja privredne aktivnosti.
O tom programu, kako prenosi portal Seebiz, raspravlja se već mesecima, ali ECB okleva s njegovim pokretanjem jer želi da postigne konsenzus medju guvernerima centralnih banaka pojedinih zemalja, članica evrozone.

Glavni protivnik uvođenju tog programa donedavno bio je guverner Nemačke centralne banke koji je smatrao da takav program ne bi doneo rezultate i da bi imao mnoge neželjene posledice, ali je kasnije popustio u svom stavu na osnovu čega mnogi analitičari smatraju da je pokretanje programa ipak moguće.
Ukoliko ECB pokrene program, evro bi mogao dodatno da oslabi u odnosu na ostale najtrgovanije valute, a pogotovo u odnosu na američki dolar i švajcarski franak, a ako do pokretanja programa ne dodje, evro bi mogao privremeno da ojača.
Promena odnosa evra prema dolaru svakako će uslediti i to za dva do tri odsto, ali će njen smer zavisiti od toga kakva je odluka doneta, kažu analitičari Admiral Marketsa.
Ako se program primeni evro će pasti za ta dva do tri procenta u odnosu na dolar, a ako se ta odluka ne usvoji, evro će ojačati ka dolaru za isti procenat.
U odnosu evra prema švajcarskom franku smer promene bi bio isti kao i sa dolarom, ali se očekuje da procentualna promena bude mnogo veća, s obzirom na to da se njihov medjusobni odnos još nije stabilizovao nakon prošlonedeljnog naglog i nenadanog skoka franka i na činjenicu da se taj kurs i dalje menja iz sekunde u sekundu.
Sudbinu evra pratiće i sve nacionalne valute koje imaju fiksni odnos prema evropskoj zajedničkoj moneti.
Poslednji komentari
  • Mia Vreme: 20.01.2015 11:11h

    Jad i tuga. Ovo je toliko ponižavajuće da nemam reči. Ako ne mogu kao čovek platiti, neću ni ići u pozorište i gurati se u redu kao stoka.

  • Glorija Vreme: 20.01.2015 13:05h

    Premijer uvek misli na gradjane i verujmo da ce uspeti da olaksa ovim ljudima,nije laka situacija ali svi mozemo biti na njihovom mestu...

  • djape Vreme: 20.01.2015 13:21h

    Naravno, genij naših zakonodavaca!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP