Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MATEMATIČARI VS MINISTARSTVO PROSVETE

Novim načinom ocenjivanja niko neće ići na popravni?

Autor: Ekipa Alo! | 04.03.2013 - 07:41:00h | Komentara: 4

Društvo matematičara Srbije zatražilo je izmenu pravilnika o ocenjivanju učenika, a u Ministarstvu prosvete objašnjavaju da je tekst loše protumačen i da se u praksi ne može dogoditi da učeniku koji ima nekoliko jedinica i jednu dvojku bude zaključena prelazna ocena.

Pravilnik suprotan  matematičkom računu

Pravilnik suprotan matematičkom računu | Foto: Rajko Ristić

Za matematičare je sporna odredba koja kaže da „zaključna ocena za uspeh iz predmeta ne može biti veća od najveće periodične ocene dobijene bilo kojom tehnikom provere znanja niti manja od aritmetičke sredine svih ocena“. To bi, prema njihovom tumačenju značilo da se učeniku zaključuje prelazna ocena i u situaciji kada, na primer, od deset ocena ima devet jedinica i jednu dvojku. Pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević objašnjava da u Pravilniku o ocenjivanju učenika u osnovnom obrazovanju i vaspitanju iz 2011. godine nigde nije propisano na koliko decimala se zaključuje ocena.


„Zaokruživanje srednje ocene na ceo broj rešava nedoumicu“, rekao je Antonijević, podsetivši da je učenik, na primer, sa prosečnom ocenom 2,34 dovoljan, a da je s prosekom 2,56 postigao dobar uspeh. Antonijević ističe da odeljensko veće ima pravo da ne prihvati predlog zaključne ocene predmetnog nastavnika i da u tom slučaju utvrđuje novu ocenu glasanjem.
„Odeljensko veće može glasanjem neku ocenu da promeni, a ocena ne može biti veća od najveće periodične ocene koju učenik dobije“, rekao je pomoćnik ministra zadužen za predškolsko, osnovno i obrazovanje odraslih. On navodi da u praksi nijedno nastavničko veće sigurno neće doneti odluku da učeniku koji ima nekoliko nedovoljnih ocena i jednu dvojku zaključi prelaznu ocenu. „U praksi do sada toga nije bilo“, rekao je on i istakao da će pravilnik biti izmenjen ako se i ubuduće pokaže da dovodi u nedoumicu učenike, roditelje i nastavnike.
Poslednji komentari
  • ana Vreme: 04.03.2013 09:06h

    znaci svi ce zavrsavati megatrend.treba ukinuti i osnovnu i srednju skolu i odma na megatrend pa u skupstinu i u vladu.

  • mile bg Vreme: 04.03.2013 10:28h

    Gde je granica podilazenja ucenicima,buducim glasacima?Mi koji jedemo prosvetarski hleb znamo koliko je on gorak.Cele noci surfuju po internetu i drustvenim mrezama a na casove ne dolaze ili na njima spavaju.Masa ucenika nema svesku(zaborave je), ali zato je mobilni rekvizit koji se ne sme zaboraviti.Sa casa ga ne smes udaljiti iako ometa ostalu decu jer mu se nesto moze desiti napolju, pa bi profesor bio odgovoran.A tek ovaj pravilnik?Trebalo bi srednju ocenu 1,o8 zaokrugliti na 2 sto je protivno svim pravilima zaokrugljivanja brojeva na kojima mi matematicari insistiramo.Jednostavnije receno,racun od 1085 din bi trebalo zaokrugliti na 2000 dinara.Totalni sunovrat i neka nam je Bog u pomoci.

  • Ljubisa Vreme: 05.03.2013 16:34h

    I deo Tvrdim da Ministarstvo nije znalo da strucno napise Pravilnik jer ako se kaze da ocena ne moze biti manja od aritmeticke sredine to EKSPLICITNO znaci ako neko ima 10 jedinica i jednu dvojku aritmeticka sredina je (10+2) :11=1,090909... Posto NE MOZE BITI ISPOD 1,0909.... ZNACI MORA BITI iznat a daju se celobrojne ocene, pa je to 2 (DVOJKA). Ako u Ministrastvu prosvete to ne-znaju onda oni treba da se vrate i da DOUCE OSNOVNU SKOLU.

  • Ljubisa Vreme: 05.03.2013 16:36h

    II deo Ako su zeleli da ocena bude jedinica (sto je i jedino logicno), onda treba da NAPISU nesme biti manja od CELOBROJNE VREDNODTI ARITMETICKE SREDINE ili celobrojno zaokruzivanja aritmeticke sredine. To bi znacilo Ako ima aritmeticku sredinu ispod 1,5000 onda se daje JEDINICA, ako ima iznad 1,50000 i 1,5 onda se daje DVOJKA. Interesantno je da se Ministarstvo usudilo da Drustvu matematicara Srbije i njenoj Skupstini kaze da ne razumeju TUMACENJE Pravilnika. Ko ovde bolje zna MATEMTIICKE iskaze, Ministarstvo ili DMS? Clanovi DMS su i univerzitetski profesori pa i akademici nauka? Smastram da je mudro da Ministarstvo uvidi svoj propust i ispravi Pravilnik i da ne daje problematicne izjave. Primer doslovnog tumacenja slova Pravilnika bilo je u OS Kralj Petar I u Nisu, gde je direktor matematicar, kao i u OS u Niskoj banji gde je direktor matematicar. Dinic Ljubisa, Nis

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP