Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ODLOŽENA OBJAVA PREDLOGA

Novog tarifnog sistema još nema,
ali poskupljenja struje će biti!

Autor: Beta | 22.02.2013 - 20:22:00h | Komentara: 2

Agencija za energetiku Srbije (AERS) odložila je za danas najavljeno objavljivanje predloga novog tarifnog sistema za električnu energiju.

Kako se navodi u saopštenju, javna rasprava o novom tarifnom sistemu odložena je pošto uredbom o energetski zaštićenom kupcu koju bi trebalo da usvoji Vlada Srbije, nisu obuhvaćena domaćinstva koja se greju na struju.
"Javne konsultacija o Metodologiji za određivanje cena električne energije za javno snabdevanje odlaže se dok se ne omogući odgovarajuće rešenje za taj deo potrošača električne energije", navodi se u saopštenju.

Čovek poginuo pri pokušaju krađe

Odložen predlog novog tarifnog sistema... | Foto: Beta

Nov tarifni sistem trebalo bi da donese promene u odnosu između više dnevne i niže noćne tarife, kao i u granici crvene tarife, odnosno broja potrošenih kilovata za koje će se naplaćivati najviša cena struje.
Prema navodima medija, predlog novog tarifnog sistema predviđao je da noćna niža tarifa u crvenoj zoni umesto dosadašnja četiri puta, bude jeftinija od dnevne tri puta.
Trebalo je da bude predloženo i da se u najskuplju crvenu tarifu, umesto sa 1.600 kilovat sati, ulazi sa mesečnom potrošnjom od 1.200 kilovat sati.
Prema važećem tarifnom sistemu za dvotarifna brojila, cena kilovata u zelenoj zoni (potrošnja do 350 kilovat sati mesečno) je pet dinara u višoj, a 1,25 dinara u nižoj, noćnoj tarifi.
Između 350 i 1.600 kilovat sati potrošnje (plava zona) jedan kilovat sat se naplaćuje 7,52 dinara u višoj i 1,88 dinara u nižoj tarifi, a u potrošnji iznad 1.600 kilovat sati mesečno (crvena zona) jedan kilovat sat košta 15,04 dinara u višoj, odnosno 3,76 dinara u nižoj tarifi.
Sve cene struje za domaćinstva su bez uračunatih 20 odsto poreza na dodatu vrednost (PDV).
Uredba o energetski zaštićenom kupcu, koja je prema najavama iz Ministarstva enegetike Srbije, spremna i čije se usvajanje očekuje za desetak dana, omogućava da socijalno ugroženi dobiju određene količine struje i gasa besplatno.
Nezavisno od izmene tarifnog sistema, u Srbiji se očekuje i povećanje cene struje za oko 10 odsto.
Poslednji komentari
  • super vizor Vreme: 22.02.2013 20:29h

    Vučiću sramota je da ti u KOLUBARI gospodin Grčić+Smiljković rade iza ledja i rasturaju ti odstupnicu u Lazarevcu i odsecaju glasačko telo, tako što zapošljavaju sve iz suprotnih partija iz DS,DSS,SPS i oba sindikata, tako da tvoji ljudi kojih ima preko 120 visokoškolovanih i koji znaju da rade svoj posao i koji žele da unaprede poslovanje i da se krene napred to nemogu. Dok ti radiš punom parom, tvoji sledbenici začudjeno gledaju šta rade GRČIĆ I SMILJKOVIĆ. OVO JE VAŽNIJE OD POSKUPLJENJA. Ove što si postavio u Lazarevcu smeni i dovedi poštene ljude da vode KOLUBARU. OVO je poziv u pomoć.

  • olga Vreme: 23.02.2013 11:41h

    ma to je vazno ,jb sistem !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP