Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KOLIKO ĆE SRBE, A KOLIKO NEMCE KOŠTATI PRAZNIČNA TRPEZA

Novogodišnja šnicla i pivo jeftiniji u Nemačkoj!

Autor: Sanja Đorđević | 24.12.2013 - 07:02:00h | Komentara: 4

Koliko je Srbija blizu ili daleko od EU realno će pokazati praznične trpeze evropskih i naših građana, a u poređenju sa Nemcima čini se da će Srbi i ovaj put ostati polu gladni.

Dok Nemac  pazari najbolje po najpovoljnijim cenama, u Srbiji su trgovačke marže pet do 10 puta veće nego u regionu...

Dok Nemac pazari najbolje po najpovoljnijim cenama, u Srbiji su trgovačke marže pet do 10 puta veće nego u regionu... | Foto: Shutterstock

Cene alkoholnih pića i svinjskog mesa u domaćim
trgovinama su bar za 10 odsto više nego u nemačkim.
Nemci takođe imaju jeftinije mleko, paradajz i krompir, dok su nama pristupačniji voće i šećer

Sa prosečnom platom, čak pet puta manjom nego u najrazvijenijoj članici EU, srpske porodice će i uz prednovogodišnja akcijska sniženja izdvojiti uglavnom više novca za hranu nego potrošači u Nemačkoj.


Pre svega valja podsetiti da je prosečna plata u Srbiji oko 380 evra, a u Nemačkoj oko 2.000 evra. Građani Srbije na hranu daju čak 45 odsto plate, a Nemci jedva petinu svoje zarade. Istraživanje „Alo!“ je pokazalo da su cene osnovnih alkoholnih pića, neizbežnih na prazničnoj trpezi, u domaćim trgovinama bar za 10 odsto više nego u nemačkim trgovinama, dok su isto toliko kod nas skuplje i kvalitetne svinjske šnicle.

Prosečna plata u Srbiji je oko 380 evra, a u Nemačkoj oko 2.000 evra

Nemci, takođe, piju jeftinije mleko i jedu jeftiniji paradajz i krompir, dok su srpskim potrošačima pristupačniji, bar u apsolutnim cenama, voće i šećer. Ali kada se ima na umu prosek primanja, ni ove niže cene domaćem potrašaču ne znače mnogo, smatra Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

On upozorava za „Alo!“ da to što će Nemci uoči praznika uživati u nižim cenama govori o njihovoj potrošačkoj kulturi koja je razvijana decenijama.

Građani Srbije na hranu daju
čak 45 odsto plate, a Nemci
jedva petinu svoje zarade

- Kod nas, međutim, i dalje vlada odsustvo zdrave konktrencije i prave tržišne utakmice, uz dominaciju samo dva velika lanca koja su u mogućnosti da dogovaraju cene i marže. Preduslov da u Srbiji bude poboljšan položaj potrošača je da država uredi tržite i stvori uslove za dolazak ozbiljnih trgovinskih lanaca koji nude bolji kvalitet uz bolje cene. A šta misle o ponuđenim cenama, potrošači trgovcima najbolje pokazuju time što, u nedostatku novca, više ne kupuju baš sve što im se nudi - zaključio je Nikolić.

Njegov stav nedavno je potvrdio i ministar trgovine Rasim Ljajić navodeći da je u srpskoj maloprodaji evidentan pad prometa od 8,3 odsto. Ministar je, takođe, naveo da su trgovinske marže u Srbiji pet do deset puta veće nego u regionu zbog nedostatka konkurencije i najavio rad na zakonskoj regulativi koja će, kako je rekao, ići u pravcu liberalizacije trgovine i stvaranja poslovnog ambijenta za dolazak stranih investitora i trgovinskih lanaca.

Prosečna  plata u Srbiji je  oko 380 evra, a u Nemačkoj oko 2.000  evra

Prosečna plata u Srbiji je oko 380 evra, a u Nemačkoj oko 2.000 evra | Foto: Shutterstock

Nemačka - Srbija cene

Nemci za božićne poklone u proseku troše po 288 evra

Građani Nemačke su za ovogodišnje božićne poklone odlučili da daju više novca nego prethodnih godina.

Prema podacima Društva za istraživanje potrošnje (GfK) iz Nirnberga, ove godine Nemci u proseku daju 288 evra za božićne poklone za porodicu i prijatelje, tri evra više nego prošle godine i najviše u proteklih šest godina.

Najpopularniji pokloni su i dalje knjige, igračke i odeća, zatim novac i bonovi za kupovinu u odredjenim prodavnicama. Polovina građana barem jedan poklon poruči preko interneta.

Po podacima GfK, 42 odsto gradjana želi da za Božić bližnjima pokloni knjige za šta u proseku daje po 40 evra. Po trećina građana na listi za kupovinu božićnih poklona ima igračke i odeću za šta u proseku žele da daju 77, odnosno 90 evra.

Oni koji žele da poklone "pametni mobilni telefon" ili "tablet" kompjuter, spremni su da za njih daju dvostruko više nego prošle godine - 242 evra.

U studiji GfK se navodi da je će samo novčani pokloni razmenjeni ove godine imati vrednost već od 3,3 milijardi evra.

Ukupno nemačka trgovina može da očekuje da će promet s božićnim poklonima iznositi 15,2 milijarde evra, dva odsto više nego prošle godine.

Nemačka trgovina je saopštila da za poslednja dva meseca godine, kada veliki deo zaposlenih dobija božićni dodatak na platu, očekuje promet veći od 80 milijardi evra.

Po proceni Udruženja nemačke trgovine, porast zaposlenosti, povećanje plata i niske kamate doprinose "povoljnom potrošačkom raspoloženju Nemaca".

Najviše novca za poklone daju penzioneri - u proseku po 354 evra. Građani od 45 do 54 godine daju u proseku 309 evra, a oni izmedju 35 i 44 godina na božićne poklone prosečno troše po 276 evra.

Poslednji komentari
  • Lex Vreme: 24.12.2013 10:15h

    Naravno... Ali Nemci daju polovinu prosecne plate na stan. Na razna osiguranja ide petina...na telefonske racune 100-150€. Gradski prevoz u velikim gradovima kosta 5,90€ dnevno. Toliko o jeftinoj Nemackoj.

  • dr Vreme: 24.12.2013 10:18h

    45 posto od 380 eura je oko 24.000 din. Voleo bih da vidim tog politicara a i novinara koji moze sa tim novcem da prehrani svoju porodicu. Jedino ako uplati aranzman u Ausvicu ili mozda Jasenovcu. Vise od ove bede boli vas odnos i pisanje kao da se obracate debilima koji neznaju kako im je i koliko im treba da se prehrane.

  • Igor Vreme: 24.12.2013 11:13h

    Au! Ovo moram da prokomentarisem! Jednostavno ovo nije istina. Ja zivim u Nemackoj i ove cene ili ne postoje ili su cene za hranu i pice koje su najgoreg kvaliteta i ja ih ne bih jeo/pio nikako. Vi poredite robu iz Srbije srednjeg kvaliteta, sa nemackim proizvodima najlosijeg kvaliteta, a i to tesko da postoji. Molim vas nemojte da se zavaravat - Nemacka je mnogo skuplja zemlja od Srbije. Neuporedivo. Recimo vino 1,49??? Ja sam do sad prosuo bar 5 flasa od 5-6 Evra jer sam hteo da probam, a ispalo je da je vino lose i prilicno vestacko. Za pristojno vino minimum mora da se plati 7-8 evra, pozeljno bar 10 evra po flasi. Mleno od 0,69? Da, ima ono vestacko u Lidl, rastvoreno mleko u prahu! Ja mleko npr. UTH Landliebe placam 1,2 Evra! Sveze mleko dobrog kvaliteta je 1 do 1,1 evra. Pivo 0,5 L bez ambalaze je oko 0,9 evra. Paradajs za 1,29 ne postoji! Svez i dobar paradajs je 4 evra! Najjeftiniji je 2,5 evra, ali to se tesko nalazi.

  • redskin Vreme: 24.12.2013 14:40h

    Pre mesec dana sam dosao iz Nemacke i pazario sam u REALU.Jeftiniji su SAMPONI,COKOLADE,SALAME,SIREVI,MIRISLJAVE SVECE... I za kraj NUTELA od 880 gr kosta 2,89 eu.Kod nas NUTELA od 400 gr kosta vise.Ova drzava je jednostavno nesposobna i puna lopova, i zato nikad nece biti bolje.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP