Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZASEDALI ODBORNICI

Novopazarci osudili genocid u Srebrenici!

Autor: A. Bajrović | 06.07.2015 - 14:51:00h | Komentara: 1

Odbornici Skupštine grada Novog Pazara osudili su danas genocid u Srebrenici i proglasili 11. jul za Dan sećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, kao i Dan žalosti na teritoriji Novog Pazara.

Sednica SO Novi Pazar

Sednica SO Novi Pazar | Foto: A.Bajrović

U odluci koji su usvojili najoštrije se osuđuje genocid, ali i svako poricanje

genocida, ali se osuđuju i svi drugi zločini počinjeni devedesetih godina i izražava saosećanje sa porodicama žrtava.

Ovu odluku su usvojili odbornici bošnjačkih partija jednoglasno, predstavnici vlasti i opozicije, dok sednici nisu prisustvovali predstavnici srpskih političkih partija.

Tekst je sastavljen na sastanku šefova četiri odborničke grupe bošnjačkih stranaka u lokalnom parlamentu.

Zasedanju lokalnog parlamenta nisu prisustvovali Slobodan Nedeljković i Radomir Mijaljević sa liste “Pokrenimo Novi Pazar – Tomislav Nikolić” i Vinko Dobrić iz Demokratske stranke.

Njihovi koalicioni partneri iz partije Rasima Ljajića, sa kojima su zajedno na vlasti u ovom gradu, tvrde da su pokušavali da razgovaraju o ovoj odluci sa njima, kako bi zajedno sačinili tekst, ali da predstavnici Srba nisu to želeli.

Gradonačelnik Meho Mahmutović kaže da je razočaran nedolaskom Srba na

današnju sednicu.

-Žao mi je što nisu prisustvovali. Mislim da su mogli pokažu dobru volju, jer je Skupština grada danas osudila i sve druge zločine koji su počinjeni tokom

devedesetih - rekao je Mahmutović.

Međutim, odbornik Slobodan Nedeljković tvrdi da ih niko nije zvao oko usaglašavanja teksta i da nisu znali šta u tekstu piše.
-Nismo želeli da učestvujemo u usvajanju dokumenta koji je protiv nacionalnih interesa našeg naroda. Prosto nismo došli da damo legitimitet dokumentu koji Srbe optužuje za genocid u Srebrenici i koji je protiv nas- kaže Nedeljković.

Šef odborničke grupe “Za evropski Novi Pazar- Rasim Ljajić” Muamer Bačevac smatra da je usvajanje ove Odluke preduslov za uspostavljanje boljih odnosa Srba i Bošnjaka.

-Verujemo i da će država na pravi način sagledati dešavanja u Srebrenici i da će izaći sa jasnim stavovima u budućnosti. Na žalost, još uvek nije zrela situacija u Srbiji za tako nešto, ali ubeđen sam da će doći vreme kada će država, ali i cela javnost zauzeti isti stav prema Srebrenici, kao i što smo mi- rekao je Bačevac, koji je i narodni poslanik u Skupštini Srbije ispred stranke Rasima Ljajića.

Odbornik opozicione Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Fuad Baćićanin kaže da je bilo važno da se definiše ono što se u Srebrenici desilo, onako kako je to definisao i ceo demokratski svet.

-Bez jasnog definisanja istini i nazivanja onoga što se desilo tačnim imenom ne može se ići ka pomirenju. Zbog toga mislim da će ova odluka voditi ka pomirenju - kaže Baćićanin.

Poslednji komentari
  • Aca Vreme: 06.07.2015 17:50h

    Za ovaj sramni cin Vlada Srbije mora da raspusti ovaj saziv Skupstine NP.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP