Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OSVEŠTAN VODOVOD

Novosađani piju "svetu vodicu"

Autor: Nikola Travica | 20.01.2015 - 12:53:00h | Komentara: 0

Građani Novog Sada od juče više na Bogojavljanje ne moraju da prave ogromne redove i kolone ispred crkava, kako bi natočili flašicu „Bogojavljenske vode“, jer iz njihovih slavina sada teče sveta voda.

Osveštavanje vode u Vodovodu

Osveštavanje vode u Vodovodu | Foto: Foto:npddd

 

Kroz vodovodne cevi stanovnika Novog Sada više ne teče obična česmovača jer je voda iz gradskog Vodovoda i zvanično osveštana.

"Vodovod i kanalizacija" obeležilo je juče Bogojavljenje, a tom prilikom sveštenik Branko Ćurčin osveštao je vodu iz gradskog Vodovoda.

Osveštavanje vode u Vodovodu

Obeležavanje Bogojavljanja, slave Vodovoda | Foto: Foto:npddd

 

Povodom obelažavanja Bogojavljenja - krsne slave novosadskog JKP „Vodovod i kanalizacija“ lider Narodnog pokreta Dinara-Drina-Dunav Tomislav Bokan je kao kum ovogodišnje slave učestvovao u verskom obredu i tradicionalnom lomljenjnu slavskog kolača, kome je prisustvovao i pomoćnik gradonačelnika za obrazovanje Vladimir Jelić.

Reagovala Liga:

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine povodom ovog događaja zahteva da se gradska vlast odredi prema tom skandalu.

 - Odakle pravo interesnoj organizaciji Dinara - Drina - Dunav da tako nešto organizuje u sekularnoj državi i preduzeću čiji su vlasnici svi građani Novog Sada, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost? Eto još jednog dokaza o tome kako izgleda kada grad vode bahati, neposobni i nestručni - poručuju iz LSV

Kako ALO! saznaje posle osveštavanja vode iz gradskog vodovoda u buradima ispred kabineta Miloša Stanisavljevića direktora tog javnog preduzeća, u besedi je istaknuto da je na taj način, simbolično, blagoslov prenesen i na vodu koja se distribuira Novosađanima preko sistema vodosnabdevanja.

Bokan je čestitao zaposlenima i rukovodstvu krsnu slavu rečima „Bog se javi,

vaistinu se javi!“

 - Veliko mi je zadovoljstvo što je rukovodstvo „Vodovoda i kanalizacije“ obnovilo svoju krsnu slavu, Bogojavljenje. To je praznik uspomene na Hristovo krštenje. Smatram da je vraćanje tradiciji i vrednostima koje ona nosi jedan od osnovnih preduslova razvoja boljeg društvenog okruženja, a na svima nama je da damo svoj puni doprinos da ovo preduzeće i u narednoj godini ostvari zacrtane programske ciljeve i samim tim uspešno odgovori na sve zahteve stanovnika našeg grada - kazao je Bokan.

Osveštavanje vode u Vodovodu

Slava Vodovoda | Foto: Foto:npddd

Mišljenja novosađana povodom osveštenja vode su podeljena. Mnogi se pitaju da li će cena vode iz gradskog vodovoda poskupeti, obzirom da se od juče pije sveta voda.

 - Zaista mi nije jasno čemu sve to i šta se dobija osveštavanjem vode u vodovodu. Mislim da se takvim radnjama gubi svaki smisao svete vode i Bogojavljenskih običaja. Običaji prelaze u pomodarstvo? - pita se za ALO! novosađanka Dragica I.

Društvenim mrežama su već počele da kruže šale povodom ovog čina.

Osveštavanje vode u Vodovodu

Grđani toče "svetu vodicu" | Foto: Foto:npddd

Jučerašnje okupljanje ujedno je bilo i proslava ubedljive pobede Bokana na nedeljnim izborima sa Mesnu zajednicu u Ledincima.

A, ŠTA SE RADI SA STAROM VODICOM?

Sveta Vodica, naročito ona Bogojavljenska (koju narod uglavnom i nosi svojim domovima), može da se čuva neograničeno vreme. Ma koliko je dugo čuvali, ona ne gubi svoju osvećujuću blagodat niti postaje podložna kvarenju. Ima u narodu porodica koje Bogojavljensku vodicu čuvaju po trideset i više godina, s tim što svake godine, od nove vodice, kada je donesu iz crkve, pomalo dodaju u flašu u kojoj drže staru vodicu.

Po narodnom predanju, a sada i crkvenom predanju, ukoliko se sva količina Bogojavljenske Vodice ne utroši pobožno u toku godine, onda se taj ostatak, kada stigne nova vodica, sipa u bunar, u reku ili u cveće.

U svakom slučaju tamo gde se neće izložiti gaženju i obesvećenju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP