Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POBUNA

Novosadske demokrate protiv Đilasa!

Autor: 021.rs | 27.03.2014 - 12:30:00h | Komentara: 0

Iako je nakon sednice Gradskog odbora DS-a u medije plasirana štura informacija da je odbijena ostavka aktuelnog Predsedništva, u javnost su procureli detalji sa četvoročasovnog burnog sastanka na kojem je u stvari poenta bio zahtev za ostavkom Dragana Đilasa.

Demokratska stranka / Foto: Goran Srdanov

Demokratska stranka / Foto: Goran Srdanov

Naime, novosadske demokrate su zatražile od svojih predstavnika u Glavnom odboru da na nedeljnoj sednici GO DS ne podrže Izveštaj o radu Dragana Đilasa i "time jasno pokažu svoj odnos prema jednom od najneuspešnijih poglavlja u istoriji Demokratske stranke".
Kako saznaje 021, za ovaj stav glasalo je 35 članova Gradskog odbora, dok ih je 11 bilo protiv. Naime, delegati su ocenili da su ostavke Predsedništva preuzimanje tuđe odgovornosti i da neće dovesti do konsolidacije i ozdravljenja partije već, naprotiv, njenom daljem urušavanju.
"Za rezultate na parlamentarnim izborima najveću odgovornost snose Đilas i Predsedništvo stranke. Njihova nespremnost da se sagleda sopstvena uloga u izbornom brodolomu i prebacivanje odgovornosti na Tadića, bivše članove, političke protivnike i sve ostale, zahteva odlučan odgovor članstva", kaže izvora 021 u DS-u.
Gradski odbor je u utorak zatražio i hitne pripreme za održavanje neposrednih izbora na svim nivoima stranke, kao i da se odmah nakon toga organizuje Programska skupština čiji će zadatak biti da "redefiniše politiku stranke u novim okolnostima i stvori uslove da DS postane centar okupljanja demokratske opozicije u Srbiji".
"Ovako nešto se nije dogodilo u istoriji DS. Đilasu odgovara delegatski sistem, tj. glasanje preko poverenika, jer njih može da kontroliše i to mu je jedini način da ostane na čelu stranke. Njemu ne ide na ruku da se glasa direktno jer se na taj način o novom predsedniku izjašnjava kompletno članstvo, a ukoliko ne dobije podršku morao bi da napusti lidersku poticiju", kaže naš izvor.
Ukoliko u nedelju Đilas ne dobije potrebnu većinu, po statutu DS će njegov zamenik Bojan Pajtić preuzeti vođenje stranke do izborne skupštine. Novosadski odbor DS je prvi koji se izjašnjavao o radu Đilasa. Za sada je Đilas jedini kandidat za lidera na skupštini koja će biti održana u naredna dva meseca. Dragan Šutanovac još uvek nije prelomio, a predstavnik beogradskog odbora Balša Božović nema ambiciju da se bori za najvišu stranačku funkciju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP