Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

RASTE BROJ MAJKI NASILNICA

O deci sve više brinu samo očevi

Autor: Politika | 19.01.2015 - 13:52:00h | Komentara: 0

Raste broj majki koje ostavljaju decu, koje su nasilnici prema deci i suprugu, kaže Vera Totić, predsednica Udruženja samohranih roditelja.

 

Samohrani otac sa ćerkicom

Samohrani otac sa ćerkicom | Foto: Profimedia.rs

- Ni dinara ne daje za dete. Kćerkica je kod nje svakog drugog vikenda. I to je to. Za godinu i po, koliko je prošlo otkako je napustila dom, nijednom nije iskoristila pravo da se sa njom zabavi i u toku radne nedelje. Detetu bi to dobro došlo, a uostalom to vreme joj pripada i po zakonu. Nažalost, uopšte ga ne koristi, ali zato kćerku ume da odvede iz škole, i to mi ne javi - iskren je Nenad Ž. (40), samohrani otac osmogodišnje devojčice iz Beograda.

Njegova i dalje venčana supruga i on digli su ruke od braka posle mnogobrojnih uspona i padova sa kojima su se suočavali. "Ručnu" je povukao Nenad, kojem je Centar za socijalni rad na kraju dodelio starateljstvo nad detetom, piše Politika.

 - Ni za šta ne svetu je ne bih ostavio. Kad pređem prag, zaboravim na nervozu i postajem onaj tata kojem ništa nije teško: ni da skuva, ni da počisti, ni da uči sa detetom. Druga je stvar to što živimo teško. Od kada sam pre dve godine podneo zahtev za razvod, taj spor još nije okončan. Zbog toga ne možemo da ostvarimo pravo na dečiji dodatak, niti da dobijemo subvenciju za plaćanje komunalnih račun. To bi nam značilo, jer sam pre godinu dana ostao i bez posla, proglašen sam tehnološkim viškom - ističe samohrani tata iz centra Beograda.

U Udruženju samohranih roditelja Srbije napominju da se broj samohranih očeva drastično povećava. Od oko 750 članova, čak 248 su samohrani očevi.

 - To nam govori da moramo da skinemo povez sa očiju i priznamo da je sve veći broj majki koje ostavljaju svoju decu, koje su nasilnici prema mališanima i suprugu, protiv kojih se vode krivični postupci, kako za neplaćanje alimentacije tako i za nasilje nad decom i muževima. A što se tiče životnih problema samohranih očeva, oni se ne razlikuju od onih koji more i majke, s tom razlikom što očevi nisu uvek spremni da preuzmu i ženski deo poslova, pa se malo teže privikavaju na novu ulogu - ističe Vera Totić, predsednica Udruženja samohranih roditelja.

Bez jednog roditelja otežan razvoj deteta

Nedostatak jednog roditelja odražava se na razvoj deteta, zato što očevi i majke imaju različite uloge u vaspitanju. Odsutnost iz života i te kako ostavlja posledice na dete, pa ono onda nema adekvatan model po kojem se muškarci ili žene ponašaju. Ovaj nedostatak može da se neutrališe, smatra psiholog Sanja Perković Goga, ukoliko u široj porodici ili okruženju postoje ljudi koji dete vole i spremni su da se uključe u vaspitanje.

 - Dečaci koji odrastaju samo sa majkama nemaju uzore u drugim muškarcima sa kojima bi mogli da se poistovete, a to može da dovede do problema u samopouzdanju. Devojčice bez muškog modela u porodici, često imaju nerealne predstave o muškarcima, a kako nemaju iskustva u komunikaciji sa realnim muškarcima sklone su da ih idealizuju ili demonizuju. Ranije stupaju i u seksualne odnose i imaju takođe manje samopouzdanja - nabraja psiholog Sanja Perković Goga.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP