Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIKOLA SELAKOVIĆ O PRESUDI U HAGU

O genocidu pred lokalnim sudovima

Autor: Tanjug | 04.02.2015 - 09:56:00h | Komentara: 1

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas da je presuda Medjunarodnog suda pravde tačka na pravni spor Srbije i Hrvatske i da Srbija nema razloga da bude nezadovoljna.

Štrajk advokata ostaće zadugo Damaklov mač nad glavom i foteljom Nikole Selakovića

Nikola Selaković | Foto: Oliver Bunić

On je gostujući na RTS-u rekao da je sada posao na srpskom i hrvatskom pravosuđu, ali i drugim zemljama u kojima se vode postupci protiv onih koji su odgovorni za zločine.

Selaković je rekao da sudenje pred MSP ima, s jedne strane, cisto pravni,a sa druge pravno-politicki i emotivni aspekt.

- Nikad u Srbiji i srpskom narodu, narocito onima koji su proterani, nećete moći objasnite da to nije zločin, naročito genocid - rekao je Selaković.

Ministar je rekao da je Srbija podnela kontratzužbu na prvom mestu da bi odbranila Srbiju od hrvatske tužbe i podsetio da se to dogodilo 11 godina nakon podnošenja hrvatske tužbe.
- Tadašnje srpsko rukovodstvo podnelo je tužbu da se odbrani. Mi nismo podneli tužbu da bismo time dokazali genocid, već da bismo odbranili Srbiju od hrvatske tužbe. Jesmo li u tome uspeli? Jesmo - naglasio je ministar.

Kako kaže, normalno je biti nezadovoljan sve dok vinovnici zločina nad krajiškim i svim drugim Srbima ne budu procesuirani, ali treba biti zadovoljan onim što je rečeno na izricanju presude.
- Ovo je prvi put da jedna međunarodna instanca kaže da je nad krajiškim Srbima bio izvršen zločin, kao direktna posledica akcije 'Oluja'. MSP je napravio iskorak u odnosu na Medjunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju - rekao je ministar i naveo primer u sudenju Anti Gotovini u Hagu.

Selaković je dodao da je predsednik sudskog veća, kad je čitao presudu, rekao da je hrvatsko vojno i političko rukovodstvo sprovedenjem akcije 'Oluja' želelo da dovede do odlaska Srba sa područja Krajine, a da je uz to vršen i stravičan zločin.

Dodao je da veliki broj Srba, ne samo u postupcima u Hrvatskoj i Srbiji, u inostranstvu vodi postupak protiv hrvatskih vojnika, protiv onih koje smatraju krivima za ono to se dogodilo.

- Presuda je ogromna, treba je prevesti, imate jedan deo presude gde se dokazuje ustaška ideologija Franje Tudmana, to je vrlo detaljno analizirano - biće to predmet različitih pravnika koji će to svakako iskoristiti u tim postupcima - rekao je ministar.
Poslednji komentari
  • Clan SNS ali nisam bot Vreme: 04.02.2015 10:55h

    Nesposobnjakovicu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP