Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREGOVORI SA MMF

O platama i penzijama ni reči!

Autor: Tanjug | 11.05.2015 - 17:30:00h | Komentara: 0

Ministar finansija Dušan Vujović očekuje da ćemo do kraja godine imati pozitivan privredni rast i kaže da se fiskalna konsolidacija u Srbiji do sada uspešno sprovodi.

Dušan  Vujović

Dušan Vujović | Foto: Mitar Mitrović

- Promenjene su 'projekcije rasta sa minus 0,5 na nula. Fiskalna konsolidacija je teška stvar, ali smo je sproveli do sada uspešno i sve se ostvaruje bolje od svih očekivanja, rekao je Vujović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, posle završetka zvanične posete Delegacije MMF-a Srbiji.
Vujović je istakao da se otvara prostor za relaksaciju monetarne situacije zbog uspeha u fiskalnoj politici, naglasivši da se otvara prostor i za finansijski rast i otvaranje novih radnih mesta.

On je naglasio da MMF podržava program Vlade Srbije, koji smo zamislili i dodao da je na kraju prvog kvartala deficit države ispod dva odsto.

O poskupljenju struje i restrukturiranju EPS-a u junu

Odluka o poskupljenju cene struje biće doneta početkom juna zajedno sa programom restrukturiranja Elektroprivrede Srbije, izjavio je danas ministar finansija Dušan Vujović.


- Ekonomski rečeno, trebalo bi povećati cenu struje odmah, ali želimo da nađemo put da omogućimo i zaštitu stanovništva i funkcionisanje EPS-a, rekao je Vujović na konferenciji za novinare povodom završetka zvanične posete Misije MMF Srbiji.


Ministar je naveo da vlada želi da odloži povećanje cene struje zato što svaki dan odlaganja znači mnogo stanovništvu, a ne zato što je neodlučna.

Murgasova: O platama i penzijama nismo razgovarali

Šefica misije MMF za Srbiju Zuzana Murgasova rekla je da se danas nije razgovaralo o eventualnom povećanju plata i penzija, ali je ponovila da je cilj ekonomskog programa koji Srbija sprovodi fiskalna održivost, ocenivši da je vlast prepoznala potrebu i to realizovala tako što je smanjila troškove za plate i penzije u srednjoročnom periodu.


Murgasova je na konferenciji za novinare sa ministrom finansija Dušanom Vujovićem, odgovarajući na pitanja o eventualnom vraćanju plata i penzija, ponovila da konretni program ušteda predviđa da se ukupni troškovi za plate smanje na sedam odsto BDP, a penzija do 11 odsto.


- Biće potrebno određeno vreme da se to realizuje, navela je Murgasova i dodala da je stoga potrebno nastaviti sa primenom svih mera koje su neophodne da bi se ti ciljevi ostvarili.


Vlada je u potpunosti posvećena realizaciji politike iz svog programa i nismo razgovarali o bilo kakvom potencijalnom povećanju, rekla je Murgasova.


Vujović je objasnio da Vlada Srbije sve mere i preduzima da bi na dugi rok mogla da poveća plate i penzije u javnom sektoru, ali da to povećanje bude na zdravim osnovama.


On je naveo da plate u privatnom sektoru već rastu i da to pokazuju porezi i doprinosi i dodao da je za nas važna ukupna privreda, a ne samo javni sektor.

Srbiji na raspolaganju 146 miliona

Misija MMF-a i Vlada Srbije postigli su danas sporazum za okončanje prve revizije stend baj aranžmana koji je odboren našoj zemlji.


- Misija MMF postigla je sporazum na nivou tima sa vlastima Srbije koji sada treba da odobre rukovodstvo i izvršni odbor MMF da bi se okončala prva revizija sporazuma, izjavila je danas predstavnica Misije MMF Zuzana Murgasova.


Ona je na konferenciji za novinare rekla da će Srbiji biti na raspolaganju 146 miliona evra, ali je dodala da su vlasti Srbije najavile da ne nameravaju da povlače sredstva iz stend baj aranžmana.


Murgasova je ocenila da je ekonomska perspektiva u Srbiji u određenoj meri poboljšana, te konstatovala da je nepokolebljiva primena zdravih ekonomskih politika i reformi od ključne važnosti za postizanje privrednog rasta.


Fisklani rezultati u prvom kvartalu ove godine u skladu su sa ciljevima predvidjenim programom, rekla je Murgasova, navodeći da je većina mera fiskalne konsolidacije sprovedena u skladu sa budžetom za 2015. godinu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP