Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OKO 100.000 RADNIKA PREPUŠTENO SAMO SEBI

O sezoncima niko ne brine!

Autor: Jovana Nikolić | 08.06.2015 - 16:14:00h | Komentara: 1

Oko 100.000 sezonskih radnika u Srbiji prepušteno je samo sebi i letnju sezonu, kada su po pravilu najangažovaniji, dočekaće bez prava i zaštite koju drugi zaposleni imaju! Iz Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ upozoravaju da su sezonski radnici širom Srbije najugroženija populacija u sveta rada, jer ih Zakon o radu nije zaštitio.

Poslodavci radnike angažuju za rad  „na crno“, po  principu slobodne  ponude i za  nadnicu

Poslodavci radnike angažuju za rad „na crno“, po principu slobodne ponude i za nadnicu | Foto: Mitar Mitrović

Naime, nigde u zakonu nije preciziran status sezonaca, nigde ne piše koja su njihova prava i na koji način se upošljavaju.
Poljoprivredni poslodavci maksimalno koriste taj propust i sezonske radnike angažuju za rad „na crno“, po principu slobodne ponude i na bazi takozvane „nadnice“, bez ikakve državne kontrole i učešća licenciranih agencija za posredovanje u zapošljavanju građana.


- U kontaktu sa takvim radnicima, sve češće dobijamo pritužbe o kršenju njihovih elementarnih prava po osnovu rada, posebno u slučajevima kada dođe do povrede na radu, oni nemaju mogućnosti niti potrebna novčana sredstva da pokrenu spor pred nadležnim sudom, niti mogu da se sindikalno organizuju i zaštite kroz instituciju sindikata - navode u sindikatu i dodaju da sistem u Srbiji ovu vrstu radnika prepoznaje kao nezaposlene.

Duško  Vuković

Duško Vuković | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Zaštitite radnike


Predsednik sindikata radnika građevinarstva Srbije Duško Vuković smatra da treba sankcionisati određene poslodavce koji krše prava radnika, zapošljavajući ih “na crno“ tako što će im se oduzeti dozvole za bavljenje tom delatnošću.
- Uglavnom su u pitanju poslodavci iz sfere poljoprivrede, građevinarstva i ugostiteljstva koji najčešće zapošljavaju sezonce i zloupotrebljavaju njihov nedefinisani položaj. Pitanje radnika je rak rana našeg društva, jer nam Zakon o radu nije dobro uređen, pa se tako dešava da se zaposleni ne prijavljuju, ne primaju redovnu platu, ili čak rade prekovremeno - objašnjava za “Alo!“ Vuković.

Poslednji komentari
  • Redskin Vreme: 08.06.2015 20:57h

    Ja ga bar zaposlim i dam mu dnevnicu od 20 eu. Sta je drzava uradila za njega? Drzali bi ga na birou do kraja zivota. Ja nisam nikakav tajkun i nemogu da placam radnike jer su uslovi nenormalni, i zato pre nego sto napisete glupost,pitajte te ljude gde bi zaradili novac za svoju porodicu, da nije gradjevine i rada na crno.Inace i ja radim sa njima svaki dan po 10 sati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP