Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HLADNI RAT

Obama otkazao sastanak sa Putinom!

Autor: Tanjug | 07.08.2013 - 15:57:00h | Komentara: 0

Američki predsednik Barak Obama otkazao je danas bilateralni sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom koji je trebalo da se održi u Moskvi u septembru, saopštio je danas istaknuti zvaničnik Bele kuće.

Barak Obama

Barak Obama | Foto: Screenshot "Youtube"

Zamenik savetnika Bele kuće za nacionalnu bezbednost Ben Rouds rekao je da Obama ostaje pri planu da 5. i 6. septembra učestvuje na ekonomskom samitu Grupe 20 u Sankt Peterburgu, ali da bilateralni susret sa Putinom na marginama ovog samita nije predviđen.

Za četiri sata i 47 minuta  odgovorio je na 85 pitanja:  Vladimir Putin

Vladimir Putin | Foto: AP

Umesto susreta sa Putinom u Moskvi, predsednik SAD će posetiti Švedsku, javio je AP, ne navodeći s kim će se Obama sastati u toj zemlji.


Kako je rekao Rouds, prošlonedeljna odluka Rusije da odbeglom američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu da privremeni azil uprkos protivljenju SAD samo je dodatno pogoršala već narušene odnose.


"A kako da gotovo da nema naznaka da bi tokom samita u Moskvi bilo pomaka po drugim pitanjima, predsednik je odlučio da otkaže razgovore (sa Putinom)", kazao je Rouds.


"I dalje ćemo sarađivati sa Rusijom po pitanjima u pogledu kojih možemo naći zajednički teren, ali su predsednik i njegov tim za nacionalnu bezbednost bili istog stanovišta da samit nema smisla s obzirom na tekuću situaciju", rekao je Rouds.
Obama je, gostujući sinoć u popularnom šou programu Džeja Lenoa na TV mreži NBC kritikovao Rusiju zbog davanja azila odbeglom saradniku CIA Snoudenu i mera protiv gej populacije, istakavši da Moskva povremeno pokazuje hladnoratovski mentalitet.


Obama je Rusiju kritikovao i zbog zakona kojim se zabranjuje širenje informacija maloletnicima o homoseksualcima, što je, prema mišljenju kritičara, ozakonjivanje širenja diskriminacije.


"Njujork tajms" je još prošle nedelje ukazao da bilateralni susret Putina i Obame "visi u vazduhu" zbog niza pitanja - od sirijskog rata preko iranskog nuklearnog programa do raketne odbrane i smanjenja nuklearnog oružja.

Poziv Obami da poseti Moskvu i dalje važi

Poziv predsedniku SAD Baraku Obami da poseti Moskvu i učestvuje u bilateralnim pregovorima sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i dalje je na snazi, bez obzira na to što je iz Bele kuće saopšteno da je Obama otkazao sastanak sa ruskim kolegom, prenosi agencija RIA Novosti pozivajući se na izvor iz diplomatskih krugova Kremlja.


Za septembar je u Moskvi bio zakazan Samit SAD-Rusija u Moskvi u okviru koga je trebalo da se sretnu i predsednici dve zemlje.


Direktor Centra političkih informacija Aleksej Muhin izjavio je za radio Komersant da je razočaran odlukom SAD.


„Umesto da na takvim susretima rešavaju probleme i nesuglasice izmedju dve države te da u budućnosti ne dolazi do ovakvih situacija oni su odustali od takvog formata“, rekao je Muhin.


Nezavisni politikolog Andrej Vorobjov smatra da je otkazivanje susreta posledica ranijih poteza SAD vezanih za bivšeg saradnika CIA Edvarda Snoudena kada je Vašington otvoreno vršio pritisak i pretio zemljama koje bi mogle da ponude azil Snoudenu.


„Oni su morali da daju nekakav odgovor posle sve te histerije“, rekao je u programu radija Komersant Vorobjov.


On smatra da bi sada Moskva morala da bude maksimalno uzdržana ali je rekao da sumnja da će se to desiti te da će uslediti oštra reakcija Kremlja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP