Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BORBE BIKOVA

Obama pobedio Romnija u koridi!

Autor: Tanjug | 03.11.2012 - 18:40:00h | Komentara: 0

Kada bi predsedničke izbore u SAD određivala jedna borba bikova u Keniji, predsednik Barak Obama bi trijumfovao nad svojim protivkandidatom Mitom Romnijem, javila je američka agencija AP.

Borba bikova

Borba bikova | Foto: Reuters

Stanovnici sela Kajega na zapadu Kenije organizovali su danas borbu bikova u kojoj su snage odmerili - crni bik Obama, težak 410 kilograma i nešto teži,  bik od 460 kilograma, koga su nazvali Mit Romni.


Iako nešto manji po težini bik Obama je bio favorit sa šest poslednjih osvojenih borbi i nije razočarao.

Posle blizu pola sata borbe, bikovi, dve vrste karakteristične za tlo Kenije, razdvojeni su i Obama je proglašen za pobednika.


Majka predsednika SAD Baraka Obame rodom je iz Kanzasa, dok je otac rodom iz Kenije, pa ga mnogi Kenijci smatraju svojim, navela je američka agencija.

Obama i Romni ušli u poslednja 72 sata kampanje

Američki predsednik Barak Obama i kandidat republikanaca za tu funkciju Mit Romni ušli su u poslednja 72 sata kampanje, pred izbore koji se u SAD održavaju u utorak, 6. novembra.


Kako prenose agencije, Romni je poslednja tri dana kampanje otvorio posetom Nju Hempširu, pozvavši birače da glasaju iz ljubavi prema Americi, a ne iz mržnje.


Osvrnuvši se na jučerašnju Obaminu izjavu u kojoj je rekao da bi izlazak na glasanje bio "najbolja osveta", Romni je kazao da ne shvata takav stav.
"Glasanje kao osveta? Ja vam predlažem glasanje kao ljubav prema svojoj zemlji. Došlo je vreme da povedemo Ameriku u bolju budućnost", odgovorio je republikanski kandidat.


Romnijev izborni štab je istovremeno pustio predizborni televizijski spot sa istom porukom.

Barak Obama i Mit Romni

Ušli u poslednja 72 saata kampanje: Barak Obama i Mit Romni | Foto: Reuters

Agencija Asošiejted pres javlja da je skoro 26 miliona Amerikanaca već iskoristilo svoje pravo i glasalo unapred, što je dozvoljeno u SAD, i da su juče birači na jugu Floride čekali satima da bi ubacili listiće u biračke kutije.

Demokratski senator sa Floride Bil Nelson zatražio je od guvernera te države da se rano glasanje produži i za nedelju, jer je veliki broj birača koji je želeo da glasa, odustao zbog gužvi.


Pre današnje posete Ohaju, Obama se sastao s predstavnicima agencija koje se bave rešavanjem posledica uragana "Sendi", i poručio da će oporavak biti dug, ali da će svi pružiti "120 odsto svojih mogućnosti".


Predsednik SAD je pozvao birače da izadju ranije na izbore, a za vikend je predvidjeno više velikih predizbornih skupova u Ohaju.


Pošto se predsednički izbori u Americi uvek održavaju prvog utorka u novembru, što je radni dan, mnogi birači koriste svoje pravo ranije, pošto tog dana ne bi mogli da odsustvuju sa posla.


Obamin tim računa da, pošto za njega glasa veliki broj manjinskih birača, radnika i srednje klase, neki od njih ne bi mogli da izadju sa posla zbog izbora u utorak, pa ih pozivaju da svoje gradjansko pravo ostvare ranije.


Kandidatu demokrata će se u poslednjim danima kampanje ponovo priključiti nekadašnji predsednik Bil Klinton, na skupovima u Virdžiniji i Nju Hempširu.
Istovremeno, sa Romnijem će u poslednja tri dana kampanje biti njegova supruga En, koja je jutros u avionu novinarima i agentima Tajne službe koji čuvaju njenog supruga podelila kolače za doručak.

Barak Obama i Mit Romni

Ko će biti novi predsednik SAD?: Barak Obama i Mit Romni | Foto: Reuters

Romni je sinoć završio turneju po Ohaju, održavši veliki skup pred više od 10.000 ljudi u blizini Sinsinatija, u gradiću Vest Ccester. Podršku na skupu mu je pružio i roker Kid Rok, koji je odsvirao par pesama.


Iako je prvo bilo planirano da sutra poseti Nevadu, jednu od tzv. sving država, Romni će ipak održati skupove u Ajovi, Pensilvaniji i Virdžiniji.
Predizborna istraživanja pokazuju da su Obama i Romni veoma blizu, ali kandidat republikanaca, ipak, ima nešto teži put do Bele kuće, zbog izbornog sistema u SAD i elektorskih glasova.


Procenjuje se da bi za dostizanje magične cifre od 271 elektorskog glasa Romni morao da pobedi u većini od sving država: Ohaju, Floridi, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Koloradu, Nevadi, Viskonsinu, Ajovi i Nju Hempširu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP