Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREDSEDNIK SAD "VELIKODUŠAN"

Obama: Šansa diplomatiji, ako to ne uspe moguć napad!

Autor: Tanjug | 11.09.2013 - 08:55:00h | Komentara: 1

Američki predsednik Barak Obama izjavio je sinoć, tokom obraćanja naciji iz Bele kuće, da će dati poslednju šansu diplomatiji da bi se izbegao vojni udar na Siriju, ali je istovremeno snažno branio ideju da Sjedinjene Američke Države moraju da odgovore na upotrebu hemijskog oružja, ako diplomatija ne bude dala rezultate.

Baš ga briga  što je 2009. dobio Nobela za mir: Barak  Obama

Barak Obama | Foto: AP

U govoru koji su direktno prenosile sve televizijske kuće, Obama je oprezno pozdravio ruski predlog da vlada sirijskog predsednika Bašara al-Asada preda celokupne zalihe hemijskog oružja, dajući do znanja da će odustati od napada ako se to bude i dogodilo.

On je, ipak istakao, da nema garancija da će diplomatija sigurno doneti rezultate i pozvao američku naciju da bude spremna da do udara možda ipak dodje.
"Ako ne budemo reagovali, Asadov režim neće videti nijedan razlog da ponovo ne upotrebi hemijsko oružje. Cilj napada bi bio odvraćanje Asada od korišćenja hemijskog oružja i stavlja do znanja da svet to neće tolerisati", kazao je Obama.
Medjutim, Obama je zaključio da on "duboko želi da se dodje do miroljubivog rešenja", pa će SAD zajedno sa svojim medjunarodnim partnerima pregovarati sa Rusijom oko rezolucije Ujedinjenih nacija.

On je potvrdio da je juče popodne posetio Kongres i da je zatražio od kongresmena i senatora iz obe partije da se odloži glasanje o njegovoj rezoluciji kojom je tražio podršku za vazdušne udare u Siriji.

Odgovarajući na kritike prema kojima američka javnost ne želi ulazak zemlje u sirijski sukob, Obama je čvrsto naglasio da neće biti upotrebljene kopene trupe SAD.

"Nećemo voditi dugotrajnu vazdušnu kampanju kao na Kosovu ili u Libiji, kao što to neće biti ni vojna akcija bez kraja kao u Iraku i Avganistanu. Ovo bi bila ciljana akcija da se obezbedi jasan cilj, a to je odvraćanje režima od korišćenja hemijskog oružja i smanjenje njihovih kapaciteta", dodao je američki predsednik.

Obama je istakao da SAD "ne mogu biti svetski policajac", ali isto tako i ne mogu da dozvole da se "deca ubijaju gasom".

"Verujem da treba da reagujemo i zato je Amerika drugačija i posebna", ocenio je on.

SiBiEs televizija je javila da je Obama u poslednja dva dana promenio sadržaj govora, koji je prvobitno pripremio i da je razlog za to ruska ponuda da Sirija stavi pod kontrolu i uništi svoje zalihe hemijskog oružja.

Agencija Asošiejted Pres je sinoć, kao i nekoliko dana ranije, ponovila da Obama i dalje nije izneo dokaze koje SAD imaju protiv Asada.

"Znamo da je Asadov režim odgovoran.. To su činjenice koje ne mogu da se negiraju", prenela je AP Obamine reči, uz stav da slike sa društvenih mreža i video snimci pokazuju da žrtve postoje, ali ne i ko je izveo napad.

"Administracija nije prikazala satelitske snimke na kojima se kaže da se vidi da su sa vladinih pozicija ispaljene rakete i artiljerijska vatra na pobunjenicka uporišta van Damaska, kao što nisu dostavljeni ni transkripti razgovora sirijskih zvaničnika na kojima navodno upozoravaju trupe da pripreme gas maske i kako da se ponašaju sa istražiteljima UN posle napada", navodi američka agencija.

AP kaže i da je Bela kuća odbila da izadje sa objašnjenjem odakle broj od 1.429 nastradalih, uključujući i 400 dece, što je prema agenciji više nego što su saopštile nevladine organizacije, uključujući i Sirijsku opservatoriju za ljudska prava, koja pominje 502 žrtve.
Poslednji komentari
  • bec 1170 Vreme: 11.09.2013 09:22h

    ma nema on j.ja da napadne zbog ruse

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP