Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ARHIMANDRIT STEFAN ZA ALO!

Obavezno na vaskršnju liturgiju!

Autor: Danica Ćuruvija | 11.04.2015 - 14:30:00h | Komentara: 2

Arhimandrit Stefan, duhovnik manastira Rajinovac u Begaljici kod Grocke, gde često dolazi i pevačica Svetlana Ceca Ražnatović, za “Alo!” govori o tome kako bi jedan pravoslavni vernik trebalo da proslavi Uskrs.

Arhimandrit Stefan

Arhimandrit Stefan

 - Vaskrs je praznik nad praznicima, verujući ljudi znaju da ovaj praznik crkva proslavlja posebnim bogosluženjima, pojačanim duhovnim aktivnostima, kao sto su post, molitva, milosrđe, a sve to traje četiri pripremne sedmice pred post i sedam sedmica posta. Posle ovog posta i ispovesti, duhovno pripremljeni, mi se pričešćujemo i na takav način najbolje i osetimo značaj ovog događaja. Dakle, tokom čitavog posta treba dolaziti u crkvu na bogosluženja, a posebno poslednju sedmicu, koja se naziva nedelja stradanja. Za vaše čitaoce bilo bi najbolje da se informišu kad je liturgija u hramu u koji nameravaju da idu i da obavezno prisustvuju uskršnjem jutrenju i liturgiji.

Manastir Rajinovac

Manastir Rajinovac

 Kako bi vernik trebalo da se ponaša u crkvi i šta bi trebalo da radi?
- Crkva je za mene najsvetije mesto na zemlji. Osnovno je da budemo pristojno odeveni, da ne skrećemo pažnju na sebe i da svojim ponašanjem doprinosimo toj verujućoj zajednici, u kojoj se nalazimo. Bitno je da dođete u hram, da budete sa nama, jer tad Hristos vaskrsava i pobeđuje svako zlo i u nama i oko nas.
Koji su najvažniji obredi koje bi vernik trebalo da obavi tog dana?
- Na Vaskrs treba da smo svečani, post je prošao i bitka se završava, trebalo bi da se zajedno pomolimo, da pevamo Hristos vaskrse, da se pričestimo i da tog dana budemo otvoreni za sve u radosti i jedinstvu.
Da li bi trebalo da se omrsimo isključivo uskršnjim jajetom?
- Logično je da se na Vaskrs omrsimo osveštanim jajima i posle toga svim onim čime smo obogatili svoju prazničnu trpezu.
Koliko je bitna čuvarkuća?
- Mi u manastiru jaja osvešavamo na Vaskrs u hramu, jedno od najlepših ostavljamo na prestolu u oltaru i ono tu ostaje do sledećeg Vaskrsa. Mi ga strogo čuvamo tako da se nikad ne razbije.
Šta nikako ne bi trebalo da radimo za Uskrs?
- Veliki je greh što se u pojedinim krajevima za Božić i Vaskrs mnogo polaže pažnja na konzumiranje alkohola i upotrebu pirotehnike, posebno to loše izgleda kada se puca i opija oko hramova. Kao što rekoh, hram i manastir su naša svetinja i ne smemo da dozvolimo da svojim ponašanjem stvorimo metež i neku drugačiju atmosferu, koja ne priliči svetinji. Neka ovaj Vaskrs 2015. bude na vaskrsenje duše našeg i naroda i svakog pojedinca, neka bog da da se i mi poklonimo Njegovom vaskrsenju i shvatimo da se isplati biti čovek.
Poslednji komentari
  • SNS BOT Vreme: 11.04.2015 17:24h

    Vučić voskreseniju doprinese. AMIN.

  • kaiser_sose Vreme: 12.04.2015 07:48h

    Jel to onaj što je obe ćerke zaposlio u jednoj našoj državnoj banci??

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP