Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

GRADONAČELNIK NAJAVIO

Obavezno psihološko testiranje za komunalne policajce!

Autor: blic.rs | 06.04.2015 - 13:13:00h | Komentara: 3

"Menjamo rad komunalne policije. Biće to tektonski poremećaji. Pod hitno pooštravamo uslove konkursa, a obuka će biti mnogo kvalitetnija, zahtevnija, i jača, kao i psihološka procena", otkriva za "Blic" gradonačelnik Siniša Mali.

U izdanju od 27. marta "Blic" je dao osam predloga kako da se reši problem sa komunalnom policijom. Gradonačelnik je prethodnih nedelja održao seriju sastanaka sa načelnikom i nadležnima u komunalnoj policiji, nakon čega je napravljen akcioni plan rada koji će iz korena promeniti rad te službe. Ono što je Blic predložio podudara se sa promenama koje će uskoro započeti.

Od danas novi gradonačelnik Beograda:  Siniša Mali

Siniša Mali | Foto: Dalibor Danilović

 - Svesni smo problema koji smo nasledili. Zahvaljujemo i "Blicu" na predlozima. Biće promenjen Zakon o komunalnoj policiji, pod hitno smo pooštrili uslove konkursa, i to uoči zapošljavanja novih 1.000 komunalnih policajaca. Ne samo da smo pooštrili način zapošljavanja, već će i ovih 311 komunalnih policajaca koji sada rade proći reviziju, njihov rad ćemo detaljno ispitati i oceniti, a biće upućeni i na vanrednu psihološku procenu. Ne može svako da bude komunalni policajac i to želimo jasno da stavimo do znanja svima - ističe Mali.




1. KAMERE
Uvodimo kamere kako se više ne bi dešavalo da isti događaj ima dve verzije. Komunalni policajci će ih nositi sa sobom, jer po zakonu imaju pravo da snimaju. Dogovor je da kroz rebalans budžeta u junu, mada ćemo se potruditi da donacijom to bude i ranije, obezbedimo 20 kamera. One koštaju 50-60 evra što nije mnogo za efekat koji ćemo imati. Snimaćemo događaj od početka do kraja, a to će građanima uneti sigurnosti jer znaju da će neko videti kako se komunalni policajac ponaša.
2. OBAVEZNA PSIHOLOŠKA PROCENA
Obuku koja će biti mnogo jača i kvalitetnija upotpunićemo i razgovorima sa psihologom, i psihološkom procenom. U drugim zemljama, policajci i komunalni policajci imaju obavezu da razgovaraju sa psihologom, što i mi uvodimo. Nakon svake intervencije koju nadređeni okarakteriše kao težu, komunalni policajac će ići kod psihologa. Prihvatam da je njihov posao izuzetno težak jer nije lako trpeti vređanja, pa ponekad možda reaguju kako ne treba. Psihološke procene će biti obavezne, a tražio sam i vanredno psihološko testiranje onih koji već rade. Završićemo preglede za nekoliko nedelja.

3. POOŠTRAVAMO KRITERIJUME ZA ZAPOŠLJAVANJE
Mi nismo zaposlili nijednog komunalnog policajca u poslednjih godinu dana, od kada smo ovde. Uvodimo novine u konkurs i to je veoma važno da građani znaju. Moramo da pazimo koga zapošljavamo. Evo jednog primera. Do sada, lekarsko uverenje za komunalnog policajca mogli su da izdaju i domovi zdravlja, pa onaj ko možda nije prošao na jednom ili dva pregleda, kod nekog trećeg je mogao da dobije uverenje, i formalno je ispunio uslov. Insistiraćemo da preglede obavljaju samo specijalističke zdravstvene ustanove, kao što je ona u Durmitorskoj ulici, gde uverenja dobijaju svi policajci. Tako ćemo suziti mogućnost da primimo nekoga ko nije adekvatan. To je samo jedna od novina.

Zasmetao im ovaj snimak: Komunalna policija | Foto: Printscren Youtube

Komunalna policija | Foto: Printscren Youtube 

4. KAZNE I NAGRADE
Uspostavićemo pravi sistem ocenjivanja. Nemoguće je da na kraju godine svi dobiju prelaznu ocenu. Kažnjavaćemo one koji ne obavljaju dužnost kako treba. Moramo da pronađemo i način da motivišemo i nagradimo komunalne policajce koji su nasmejani, koji pomažu i savesno obavljaju svoju dužnost.

5. OBUKA U KOMUNIKACIJI
Insistiraćemo na kontinuiranoj obuci. Ona će podrazumevati i redovnu obuku kako upravljati stresom, kako rešavati konfliktne situacije. Postoje psihološke studije koje su napravljene da bi se uniformisanim službenicima olakšao način komunikacije i ponašanje u konfliktnim situacijama. Komunalni policajac od običnog građanina mora da bude nekoliko puta sposobniji i veštiji da se nosi sa takvim situacijama. Želimo da ih usavršimo, da budu uzor, oči i uši grada.

6. OTVORENI DANI
Svakog meseca ćemo imati otvorene dane za sugrađane, a na prvom takvom sastanku ću biti i ja. Ko god se bude žalio, pozvaćemo ga i pričaćemo, jer sve je u komunikaciji.

7. OSNOVNI POSAO
Komunalni policajci obave i do 100 intervencija dnevno, a mnoge od njih se i ne vide. Osim što uvode komunalni red, od nedavno tabletima snimaju bahato parkirane automobile. U školama drže edukaciju u vezi sa saobraćajem, a uključićemo ih i u prolećno čišćenje grada. Organizovali smo i akciju “Pozovite da pomognemo”, gde stariji sugrađani mogu da se jave “Beokomu” i komunalni policajci će doći da im pomognu da očiste podrum, dvorište. Želimo da Beograđani vide šta oni sve rade.
Poslednji komentari
  • Mina S. Vreme: 06.04.2015 14:08h

    Pozdravljaml novine koje se uvode u selekciji i radu sa komunalnim policajcima! Takodje otvorena vrata za gradjane. Kada ce sek uvesti kamere pored malih i drugih deponija u gradu??

  • bube Vreme: 06.04.2015 14:48h

    Bravo, isto to uraditi i za vas politicare !

  • Mikac Vreme: 06.04.2015 16:31h

    Prvo da se istestiraju gradonačelnik i rukovodioci u državnim organima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP