Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TESLIN DAN

Obeležen rođendan genija koji je promenio svet!

Autor: Ekipa Alo! | 11.07.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Nikola Tesla, jedan od najvećih naučnika koje je svet imao, rođen je na jučerašnji dan 1856. godine. Tim povodom, juče je širom Srbije obeležena godišnjica njegovog rođenja, brojnim manifestacija u raznim gradovima naše zemlje.

Nikola Tesla

Nikola Tesla | Foto: RAS

Dan rođenja čuvenog naučnika koji je Vlada Srbije 2010. godine proglasila za Dan nauke, svečano je obeležen širom Srbije. Na Teslin rođendan otvoren je „Egzit“ festival u Novom Sadu. U Naučnom klubu Centra za promociju nauke (CPN) u Beogradu otvoren je Dečji naučni klub, predstavljen najveći program za finansiranje nauke do sada - „Horizont 2020“, održana tribina „HAARP i druge zablude o nauci“, a prikazivani su i filmovi o čuvenom geniju.

U kabinetima Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu mogli ste saznati kako je Tesla „pravio gromove“, na koji način je proizvodio bežičnu energiju i loptaste munje, kako se meri jačina struje... Na Fruškoj gori je, u sklopu Naučno-obrazovnog rekreativnog centra „Elektrovojvodine“, održan Multimedijalni internacionalni festival „Nikola Tesla - Secret Connection Summit“, koji je podržao predsednik Srbije Tomislav Nikolić. U Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu otvorena je virtuelna izložba koja sadrži 30 knjiga o velikom naučniku, pismo Tesle pesniku Jovanu Jovanoviću Zmaju, kao i popis njegove lične biblioteke, koji je proglašen za kulturno dobro.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, povodom godišnjice rođenja Nikole Tesle, istakao je da dostignuća Tesle predstavljaju zaostavštinu koju Srbija sa ponosom treba da čuva i nesebično deli sa čitavim čovečanstvom. Nikolić je, u razgovaru sa izvršnom direktorkom Tesline naučne fondacije Marinom Švabić, ponovio izraze zahvalnosti povodom uručene Tesline nagrade, koju mu je ta Fondacija dodelila u januaru ove godine, i rekao da je Nikola Tesla bio čovek budućnosti, čovek koga buduće generacije ne mogu i ne smeju da zaborave.

„Tesla dan“ je obeležen i u Užicu, gde je na reci Đetinji bilo moguće obići najstariju hidroelektranu u Srbiji, koja je 1900, samo četiri godine nakon one čuvene na Nijagari, sagrađena preme Teslinim principima. Hidroelektrane su bile otvorene za posetioce i u Leskovcu („Vučjanka“), kao i u Nišu („Sveta Petka“).

Poljska: „Brkovi na struju” u čast Tesle!


Centar nauke „Kopernik“ u Varšavi pozvao je Poljake da 158 godina od rođenja velikog naučnika obeleže tako što će svoja lica ukrasiti posebnim „strujnim“ brkovima, a tokom vikenda doći na programski bogato osmišljene „Tesline dane“.
- Nepravedno je što se o tako svestranom pronalazaču malo zna. Zato, povodom njegovog rođendana pozivamo sve na „Tesline dane“ ovog vikenda. Smislili smo specijalne „strujne brkove“ od papira, slične onim koje je on nosio, da bi naše posetioce približili genijalnom pronalazaču iza koga je ostalo više od 120 pronalazaka i otkrića - rekla je portparol centra Katažina Novicka.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP