Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAVET ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE

Objavljen izveštaj o vlasničkoj strukturi medija

Autor: RTS | 26.02.2015 - 17:55:00h | Komentara: 0

Savet za borbu protiv korupcije utvrdio je da je u Srbiji i dalje netransperentno vlasništvo medija kao i njihovo finansiranje. Vlast na medije utiče dotacijama iz budžeta, poreskim i drugim olakšicama, a očigledne su cenzura, autocenzura i tabloidizacija medija, navodi se u Izveštaju.

Novine

Novine | Foto: Masanori Jošida

Savet za borbu protiv korupcije objavio je na svom sajtu Izveštaj o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji.
"Zbog ekonomske zavisnosti i sprege sa političkom i ekonomskom elitom, kao i neformalnim centrima moći, većina medija nije u funkciji povećanja opšte informisanosti građana", saopštio je Savet koji je danas objavio Izveštaja o vlasničkoj strukturi i kontroli medija u Srbiji u periodu od 2014. do 2014.
U tom izveštaju, objavljenom na sajtu OVDE ukazano je da postoje problemi u privatizaciji medija i da je neizvesan status javnih servisa.
Analizirano je više stotina sadržaja štampanih i elektronskih medija, upoređivani su dostupni službeni podaci koji su traženi od više od 25 državnih institucija.
Na kraju juna 2014. godine, po nalazima Saveta, bilo je registrovano 1.319 glasila - 711 štampanih medija, 237 radio-stanica, 208 internet glasila, 130 televizijskih stanica i 20 servisa novinskih agencija, devet sredstava javnog informisanja i četiri elektronska izdanja.
Utvrđeno je da se 613 pravnih lica istovremeno pojavljuje kao osnivač više od jednog javnog glasila.
Na analiziranom uzorku od 50 medija, uključujući i devet internet portala i veb-sajtova koji se bave javnim informisanjem, Savet je utvrdio da 23 medija ima potpuno transparentno vlasništvo, kod 14 medija vlasništvo je netransparentno ili delimično transparentno, kod najmanje 13 medija vlasništvo je formalno transparentno, ali se u javnosti kao vlasnik tih medija percepira neko drugo lice.
Savet je, kako se navodi u saopštenju tog savetodavnog tela Vlade Srbije, nastojao da dokaže političku spregu organa upravljanja u državno-javnim medijima sa političkim strankama, kao i druge forme uređivačke i upravljačke kontrole kao što su budžetske pozajmice, subvencije, poreski tretman i status restrukturiranja.
"Detaljno su analizirane okolnosti koje se dovele do obesmišljavanja i blokiranja procesa privatizacije medija u državnoj-javnoj svojini. Na spisku Agencije za privatizaciju nalazi se 84 medija, a zakonski rok za njihovu privatizaciju je 1. jul 2015. godine", istakao je Savet.
Savet je pozdravio donošenje seta medijskih zakona i podzakonskih akata koje je izradilo Ministarstvo kulture i informisanja, a čiji je cilj poboljšanje medijske situacije u Srbiji.
Savet je Vladi Srbije uputio više od 20 preporuka koje treba da poprave uslove za rad medija, među kojima je objavljivanje registra vlasničke strukture medija, depolitizacija upravnih i programskih odbora javnih servisa i utvrđivanje kriterijumu za reklamkiranje i promociju državnih organa i ustanova i indirektnih budžetskih korisnika, javnih preduzeća i onih u kojima država ima više od 50 odsto udela.
Predloženo je i pokretanje pretkrivičnih postupaka kako bi se utvrdila prodaja udela države u medijskim kućama "Politika", "Dnevnik" i "Novosti".

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP