Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠIROKO

Objavljene plate srpskih ambasadora: Trojica zarađuju preko 5.000 evra!

Autor: FoNet | 09.09.2014 - 18:52:00h | Komentara: 3

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije objavilo je danas na svom sajtu tabelu sa primanjima srpskih ambasadora i generalnih konzula u diplomatskim predstavništvima u svetu i način obračuna tih zarada.

Ambasada Srbije u Londonu

Ambasada Srbije u Londonu | Foto: RAS

Primanja koja naše diplomate, pa samim tim i šefovi diplomatsko-konzularnih predstavništava - ambasadori i generalni konzuli, ostvaruju tokom mandata u inostranstvu znatno se razlikuju od zemlje do zemlje, navodi se u saopštenju.

Prema objavljenoj tabeli, najveća primanja imaju ambasadori u Bernu, Londonu i Ženevi, Milan Protić, Ognjen Pribićević i Vladislav Mladenović.

Protić mesečno zarađuje 5.680 evra, Pribićević 5.610 evra, a Mladenović 5.573 evra, navodi se u tabeli koju je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije na svom sajtu.

Prema tabeli, primanja ambasadora i generalnih konzula Srbije se najčešće kreću u rasponu od 3.500 evra do 5.000 evra.

Ukupna primanja se sastoje od osnovne zarade, naknade za uvećanje troškova života i uslova rada, te naknade za izdržavanje članova porodice (ukoliko oni borave u inostranstvu sa nosiocem prava), navodi se u objašnjenju ministarstva.

Osnovna zarada prilično je ujednačena, i do njenog iznosa dolazi se množenjem koeficijenta (za ambasadore iznosi 4,30, 4,50 ili 4,70, u zavisnosti od kategorizacije zemlje prijema, dok je za generalne konzule uvek 4,00) sa jedinstvenom deviznom osnovicom za obračun zarade (124,00 evra), piše u saopštenju.

Kako je navedeno, razlike u ukupnim primanjima uslovljene su razlikama u životnom standardu širom sveta, koje Ministarstvo spoljnih poslova ne procenjuje proizvoljno, već u tu svrhu koristi indeks troškova života koji periodično objavljuju Ujedinjene nacije.

Na osnovu indeksa UN, u MSP se utvrđuje osnovica za uvećane troškove života za svaku zemlju pojedinačno – kada se ta osnovica pomnoži sa gorepomenutim koeficijentom, dobija se naknada za uvećane troškove života i uslove rada, piše u saopštenju.

Pored ove naknade, naše diplomate polažu pravo i na naknadu za izdržavane članove porodice – 15 odsto osnovice za uvećane troškove života za prvog člana porodice, i po 10 odsto za svakog sledećeg člana, navelo je Ministarstvo.

Valja takođe uzeti u obzir da u većini zemalja diplomate izdržavaju svoje porodice, jer njihovi supružnici nemaju pravo na zasnivanje radnog odnosa, kao i da u mnogim državama naši predstavnici sami snose troškove svog i lečenja porodice, te eventualnog školovanja dece, piše u saopštenju.
Poslednji komentari
  • Aleksandar Vreme: 10.09.2014 00:10h

    Množenjem koeficijenta i osnovice ispada da je zarada ambasadora oko 600 evra, pa kako dođoše do 5.000 evra????

  • DEBe Vreme: 10.09.2014 05:10h

    Ako su u Krajlestvo Norveske gde 5500 je prosecna placa...

  • Tatjana Vreme: 10.09.2014 07:58h

    Pa nije cudo sto nam jee drzava propala!Sada siromasni penzioneri i radnici treba da spasavaju drzavu! Nikada se ne objavljuje sta rade u tim zemljama nasi ambasadori,koje rezultate su pokazali? Koliko ce se njima odbiti od njihove"male "plate!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP