Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UGROŽENI PACIJENTI BEZ TERAPIJE

Oboleli od hepatitisa nemaju lekove zbog javašluka RFZO!

Autor: R. K. | 07.03.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Oboleli od hepatitisa koji tek treba da krenu sa lečenjem, a među kojima su i životno ugroženi pacijenti, ostali su i ovog meseca bez terapije, jer se samo tri od osam članova Komisije za odobravanje upotrebe lekova pojavilo na sednici zakazanoj za sredu, pa nije bilo kvoruma.

RFZO već dva meseca ne može  da formira nadležnu komisiju

RFZO već dva meseca ne može da formira nadležnu komisiju | Foto: Dušan Milenković

Poslednja sednica Komisije za odobravanje upotrebe lekova peginterferon alfa-2b i peginterferon alfa-2a u lečenju osiguranika održana je u januaru, nakon čega je rasformirana, a onda je bio potreban ceo februar kako bi bila formirana nova Komisija, koja je u sredu i trebalo da održi sastanak.


Uroš Rajković, sekretar u „Hronosu“, udruženju za pomoć obolelim od hroničnih virusnih hepatitisa, podseća da se među pacijentima koji očekuju da počnu sa lečenjem nalaze i oni koji su bolest otkrili u kasnoj fazi i kojima je pod hitno potrebna terapija.

- Među onima koji čekaju terapiju nalaze se i oni sa cirozom jetre. Njima je ne svaka nedelja, već svaki dan bitan. Nema smisla da se RFZO na ovakav način ponaša prema građanima i ugrožava im pravo na život i lečenje - ogorčen je Rajković. Prema informacijama kojim on raspolaže, članovi komisije se nisu pojavili iz dva razloga.
Dok su jedni protestovali jer se u novoformiranoj komisiji ne nalaze predstavnici iz Novog Sada i Kragujevca, drugi su bili nezadovoljni jer se RFZO nije konsultovao sa njima da li žele da budu članovi komisije!? U RFZO juče nisu odgovorili „Alo!“ na pitanja koji je razlog neodgovornom i neprofesionalnom odlaganju sednice, šta će uraditi tim povodom i kada će pacijenti konačno dobiti terapiju. U Srbiji prema procenama SZO ima oko 500.000 osoba inficiranih ovim virusom.
Poslednji komentari
  • Ugrozeni Vreme: 07.03.2014 09:45h

    Cekamo 16, a onda ce Vucic da krene na farmako-mafiju i obolelima omoguciti da mogu da se lece kao sav normalan svet. Zdravlje vise niko ne ceni. Ako imas para, pogledacete, ako nemas - umri. To je danas Srbija. Biraci cekaju jutarnji program Pinka da bi postavili pitanje lekaru, i to samo dva, onako, reda radi. Cujem kako bolesnici odbijaju dijalizu, ima li to gde u svetu...

  • Tom Vreme: 07.03.2014 10:33h

    Od 1999. se lečim od hepatitisa i kroz svakakve muke sam prošao, a i hrpu novaca potrošio i što je najtužniuje nemate kome da se obratite ili žalite jer kod onih na koje bi se žalili morate ponovo ići, pa vam osim trpljenja i čekanje zadnjih stadija bolesti ciroze i karcinoma (osude na smrt) ništa drugo ne preostaje, jer dosad su nas lečili najneefikasnijim lekovima kod kojih veoma brzo dolazi do rezistencije, pa ako nemate 700 e ili 1.200 $ na mesečnom nivou, možete se slikati!!!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP