Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SKANDALOZAN NEMAR

Oboleli od raka bez terapije: Kako i ovo da preživimo?

Autor: Blic | 02.08.2014 - 20:13:00h | Komentara: 0

Nije mi jasno kako nikoga nije briga što su akceleratori toliko stari i ne rade. Trebalo je da primim tri doze u prvoj turi zračenja. Ko zna kako će se ovo odraziti na moje zdravstveno stanje.

Akceleratori u KC NIŠ

Oba akceleratora u KC NIŠ ne rade. Ovaj nije u funkciji već dva meseca
Ovako priča ogorčeni Nišlija Dragan Petrović koji je oboleo od karcinoma pluća i jako je zabrinut jer mu je već osmog dana prekinuta terapija.

Terapija zračenjem je prekjuče prekinuta grupi od 120 teško obolelih pacijenata od karcinoma jer je zbog vlage morao da bude isključen jedini ispravni akcelerator u Nišu. Na Klinici za onkologiju već dva meseca je u kvaru akcelerator “onkor” koji ne može da se popravi jer nije završen tender za izbor servisera. Na terapiju zračenjem u Nišu čeka 650 bolesnika iako se pacijenti zrače u tri smene.

- Znam da nisu doktori krivi zbog vlage, ali mi je nejasno kako nikoga nije briga što su ovi akceleratori toliko stari. Medicinsko osoblje se trudi, rade ljudi u tri smene, ali ne vredi kad su aparati stari i izraubovani. Problem je što ne možeš ni da platiš kod privatnika jer ni u jednoj privatnoj ordinaciji nemaju zračnu terapiju - zabrinuto priča Petrović.

Drugi akcelerator ne radi zbog vlage i tako će biti do ponedeljka

Akceleratori u KC NIŠ

Drugi akcelerator ne radi zbog vlage i tako će biti do ponedeljka

Direktor Kliničkog centra prof. dr Zoran Radovanović kaže da su svesni da je prekidom terapije zračenjem ugroženo zdravlje pacijenata, ali da ne postoji način da se odmah osposobe akceleratori. On dodaje da je bunker u kome se aparat nalazi u rupi, kao i da se tu gradi i nova zgrada za KC te je zbog obilnih kiša nastao problem, jer je voda ušla u kanalnice.

- Nadamo se da će se do ponedeljka osušiti vlaga u bunkeru u kojem je taj jedini ispravni aparat za zračenje. Sve činimo da se što pre omogući da bolesnici mogu bezbedno da primaju zračnu terapiju. Pokušavamo da neke pacijente prebacimo na zračenje u Sremsku Kamenicu, Kragujevac, Kladovo ili Beograd. Međutim, svuda su ti aparati jako opterećeni ogromnim brojem bolesnika - napominje Radovanović.

On kaže da u KC moraju da poštuju zakon.

- Mesecima pokušavamo da sprovedemo tender za servisera, jer nam to nalaže Zakon o javnim nabavkama. Raspisali smo tender još 31. marta, prijavile su se dve firme ”Simens” i “ Melek”. “Simens” nije poslao potpunu dokumentaciju. Odmah nakon otvaranja ponude, 27. maja, obe firme su podnele prigovor - objašnjava direktor niškog KC.

Radovanović: Jedino da obučem ronilačko odelo

Ministar Zlatibor Lončar je juče kritikovao upravu KC Niš i dao im rok od jednog dana da reše probleme. Radovanović kaže da je nemoguće da se ispoštuje rok od jednog dana koji je ministar postavio jer to ne bi bilo bezbedno za pacijente i medicinske radnike.

dr. Zoran Radovanović

dr. Zoran Radovanović

- Jedino da ja obučem ronilačko odelo pa da idem da isušujem vlagu. Zahtevali smo od Uprave za javne nabavke da nam dozvoli da direktno pregovaramo sa serviserima, ali nije još stigao odgovor. Ako nam dozvole, vrlo brzo ćemo rešiti problem - ističe on.


Prema njegovim rečima, najbolje rešenje je kupovina novog akceleratora, ali je neizvesno da će ga Niš dobiti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP