Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OVO JE BRUTALNO!

Obolelom od raka plene stan!

Autor: Alo.rs | 03.04.2015 - 02:45:00h | Komentara: 4

Penzioneru S. M. iz Beograda, mada je oboleo od raka pluća, preti da ni kriv ni dužan sledeće nedelje ostane bez stana!

Starac
Ni kriv ni dužan, ostade bez stana... | Ilustracija: Profimedia

Banka EFG oglasila je javnu prodaju stana od 56 kvadrata, u naselju Medaković 3, za 6. april. Njegova supruga V. M. bila je žirant, bez znanja i odobrenja svog muža, firmi njihovog sina. S. M. nikada ne bi bi saznao za ovaj kredit da se u sve, greškom, nije uplela opština Stari grad.

- Moja firma je 2011. od EFG banke uzela kredit od 75.000 evra, na otplatu od 10 godina. Otplatili smo 16.000 evra do trenutka kada nam je Uprava prihoda opštine Stari grad, u martu 2012. grubom greškom blokirla račun i skinula 800.000 dinara, koliko se na njemu nalazilo. Priznali su grešku, ukinuli brlokadu, ali prekasno, jer je EFG banka, pošto je firma blokirana, prihodovala ceo kredit i pustila blokadu na devet miliona dinara - priča njihov sin Ivan M, koji je zbog blokade morao da zatvori firmu i krene u sudski postupak protiv opštine Stari grad i EFG banke. Prvostepeni postupak protiv opštine je dobio i sada je u toku žalbeni postupak.

- Pošto je solidarni jemac za kredit bila moja majka, bankaje paralelno pokrenula postupak naplate i preko njenih menica. Stan je stečen u braki i ona i otac su vlasnici po pola stana, ali moj otac nije dao menice i nije znao a je majka garantovala za kredit moje firme - priča Ivan.

Kada je njegovom ocu u junu 2012. otkriven rak pluća, sa suprugom se, po preporuci lekara, seli u vikendicu van Beograda. U stan u Medakoviću su dolazili jednom mesečno da preuzmu poštu. Naredne tri godine, po rečima njihovog sina, proveli su po bolnicama i nikada nisu primili nijedno obaveštenje banke, suda, izvršitelja... Ceo postupak je završen preko oglasne table.

- Prilikom obilaska stana, 21. marta, zatekli smo obaveštenje o javnoj prodaji, koju je zakazao izvršitelj za 6. april. Toje prvi put da čujemo da je banka uopšte pokrenula postupak i dobila ga pred sudom još 12. juna 2013. Odmah smo reagovali i o svemu obavestili EFG banku, koja je odbila da prekine postupak izvršenja, uprkos saznanju da postoji suvlasnik stana. Podneli smo prigovor trećeg lica postupajućem sudiji u Drugom sudu - kaže Ivan.

U prigovoru advokata Dragoljuba Đorđevića navodi se da je pravni osnov hipoteke ništavan jer drugi supružnik nije dao dozvolu da stan bude opterećen. Zato on ne može da prozvodi pravna dejstva. Ivan M. ponudio je različite vrste dogovora oko otplate duga, pa i da sam proda stan, da ga bankane bi prodavala ispod cene, ali nije dobio odgovor.

I redakcija "Novosti" se obratila EFG banci i njihovom pravnom zastupniku. Jedini odgovor bio je: "Sve je urađeno u skladu sa zakonom."

Poslednji komentari
  • tasa Vreme: 03.04.2015 05:04h

    Jadan covek

  • saw Vreme: 03.04.2015 06:50h

    a sta kaze banka " sve je po zakonu " bice po zakonu kada dobiju zabranu rada zbog zelenasenja

  • branko Vreme: 03.04.2015 12:19h

    Neko se nameračio na ovaj stan. 1. Opština "greškom" blokirala račun 2. banka sprovodi hitno sve "po zakonu" ???? 3. naravno tu je i izvršitelj kao šlag na tortu. Jednom rečju sve same HIJENE.

  • milomir.dv Vreme: 03.04.2015 13:19h

    Dinkić je doveo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP