Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

LEDENI IZAZOV

Oboleo od ALS poručio estradi: Ako hoće da pomognu neka me izvedu iz kuće i prošetaju!

Autor: Blic | 26.08.2014 - 18:05:00h | Komentara: 6

Svi oni što se polivaju ledenom vodom radi sopstevene promocije, ako hoće stvarno da pomognu, mogu da me izvedu iz kuće i prošetaju.

To kaže za „Blic“ Gradimir Stefanović, jedan od obolelih od amiotrofične lateralne skleroze (ALS). Njemu bi to značilo, jer od maja nije izašao iz stana. Ovom Beograđaninu je 2009. godine ustanovljena bolest.

Severina Vučković

Severina Vučković | Foto: printskrin Jutjub

 - Imam problem sa nogama. Ne mogu da hodam i u kolicima sam. Problem su i pluća, i da bi bila u koliko-toliko dobrom stanju, svakodnevno moram da budem na aparatu za disanje. Bolestan sam i to ne mogu da promenim, ali se dobra akcija koja podiže svest o ovoj bolesti u Srbiji pretvorila u svojevrstan cirkus - kaže Stefanović.

Globalna akcija za pomoć obolelima od ALS “Ledeni izazov” pretvorila se na Balkanu u estradnu samopromociju u kojoj se prozvani polivaju hladnom vodom, a da ne znaju kome ni gde treba da uplate novac.
Prof. dr Zorica Stević, neurolog iz Kliničkog centra Srbije, koja brine o pacijentima obolelim od ove bolesti, kaže da se još ne zna da li je posle njenog apela u „Blicu“ bilo ko uplatio novac. Ti podaci biće poznati od nedelje.

Stanija Dobrojević

Stanija Dobrojević | Foto: printskrin Jutjub

 - Jedino ko me je zvao jesu pacijenti i njihove porodice koji se zbog cele ove situacije osećaju loše. Pozvale su me i dve žene čiji su muževi preminuli od amiotrofične lateralne skleroze da daju donaciju. Oni koji najviše pomažu su upravo rodbina obolelih, koja je i svesna o kakvoj se bolesti radi - kaže prof. dr Stević.

Zapravo, cela kampanja je pogrešno shvaćena. Vodom bi trebalo da se polivaju oni koji ne doniraju. To treba da im bude neka vrsta kazne. Međutim, sistem je prilagođen tako da se polivaju i oni koji doniraju novac i oni koji to ne čine. Gradimir Stefanović objašnjava zašto se polivaju ledenom vodom.
- Zato što mi oboleli ne možemo da osetimo da li je voda hladna ili topla. Tako sam ja i ustanovio da sa mnom nešto nije u redu. Kada sam ulazio u more nisam osetio da li je voda hladna ili ne - kaže Stefanović.
On je ipak zahvalan zbog akcije jer se podiže svest o ovoj bolesti. Kaže da bi voleo da se novcem koji bude prikupljen pronađe u Americi lek za ovu bolest.

Kako pomoći

BROJ ŽIRO RAČUNA UDRUŽENJA OBOLELIH OD ALS SRBIJE 

355-1402601015-47
Vojvođanska banka Beograd 

Tagovi:

Poslednji komentari
  • Roxanda Vreme: 26.08.2014 18:19h

    SUROVA ISTINA LEDENOG IZAZOVA  Evo, da vam kažem surovu istinu celu Ja sam zarobljenik u sopstvenom telu. O bolesti pišem,nek zna javno mnenje Meni treba podrška a ne sažaljenje. Nit se smejem,niti hodam,a glas mi je sveo Da vas plašim ovim stvarno ne bih hteo. Voleo sam pesmu, život i dao se ceo A sad bolest uzima sve deo po deo. Bolest krade život...zašto da se krije Želim da zagrlim svoje najmilije. Podršku mi oni nesebično daju Da izdržim nepokretan u tom položaju. Bolesni u celom svetu sada pomoć traže Za sad nema leka,nauka nam kaže. Bolesni ne trpe da ih neko laže Ili nema interesa da se tu ulaže. Zdravlje čovek često ne ume da ceni Nikome ne želim ovo što je meni. Pažnju na tu bolest svuda, svakom skreni Neka te pokrene izazov ledeni. Pokrenimo humanost, rame uz rame Nemojte bolesne ostaviti same. Molimo bez promocija ,dosta nam je drame Nemojte nas koristiti u sopstvene reklame. Ovo što sad radite,za dobrobit nije Poprima i neke druge dimenzije.

  • Car Vreme: 28.08.2014 08:12h

    Nije vam dosta krvi? Nemoj da bude posle lele majke nismo znali, svi koji podrzavaju ovog klovna

  • Ljiljana Vreme: 28.08.2014 10:37h

    Potresno,da u Srbiji nema posla za jednog magistra istorije umetnosti,kao da ih imamo na hiljade.Ne znam da li je gospodin Tasovac procitao ovaj tekst i obzirom da se Narodni muzej renovira pozove g Potresna prica verovatno u Srbiji imamo na hiljade magistara umetnosti sa posebnim potrebama.Nadam se da ce gospodin Tasovac bar pozvati Mileta. Bocu da iznosi sut iz Narodnog pozorista jer njemu je tamo mesto pa ako se pokaze mozda bi ga i predlozio za neki posao u toj ustanovi.

  • Teodora Vreme: 28.08.2014 10:39h

    Nikad gore stanje nije bilo u Ministarstvu pravde i pravosudju,to znam iz licnog iskustva.snsovci su pozaposljavali veliki broj nesposobnih ljudi i osoba koje nece,ne znaju i nisu zainteresovane da rade vec samo da primaju platu.

  • seka Vreme: 28.08.2014 11:05h

    Sda to sam ja, statut to sam ja, jer ja sam sve i sve je ja!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP