Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MATEMATIKA PROŠLA, OSTALA MRLJA NA TESTU IZ SRPSKOG

Obradović: Ako sam ja kriv, daću ostavku

Autor: E. A. | 20.06.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Učenici osmog razreda juče su, posle skandaloznog odlaganja testa iz matematike, završili sa proverom znanja za upis u srednje škole.

Ministre, kriv si!

Ministre, kriv si! | Foto: FoNet

Iako se pominjalo da su i rezervni testovi „procureli”, u Ministarstvu su demantovali te navode. Takođe, i dalje ostaje sporan test iz srpskog jezika, za koji mnogi sumnjaju da je „provaljen”, ali nadležni odbacuju te tvrdnje jer, kako kažu, ne postoje dokazi za to.


Promenjena štamparija?

Iz Ministarstva prosvete ni juče nismo dobili odgovore na pitanja koliko su iznosili troškovi štampanja rezervnih testova iz matematike, niti ko ih je štampao, jer je, kako saznajemo, štamparija iz nekog razloga promenjena. U „Službenom glasniku” nam je potvrđeno da su prvobitni testovi štampani u njihovoj štampariji, a da za nove „ne znaju” i da se za sve obratimo resornom ministarstvu.

U prilog tome ide i činjenica, tvrdi ministar Žarko Obradović, da su preliminarni rezultati iz maternjeg jezika ove godine u proseku lošiji, nego prethodne. Međutim, zanimljivo je da su testovi najbolje urađeni u Beogradu, gde su i masovno prodavani.

- Ovi rezultati pokazuju da test nije bio lak i da nije bilo falsifikovanja. Broj odličnih ocena je manji od broja vukovaca u nekim školskim upravama, i to otvara pitanje kvaliteta učenja - rekao je Obradović.

Odgovarajući na brojne prozivke prosvetara i roditelja da podnese ostavku, zbog velike bruke oko male mature, ministar poručuje da će to „učiniti ako se pokaže da je kriv“

- Lanac učesnika u ovim događajima je jako dug. MUP i nadležni organi će utvrditi ko je kriv, a ako se utvrdi da je to neko iz Ministarstva, biće smenjen. Ako sam ja kriv, podneću ostavku - obećao je Obradović.
S druge strane, učenici su zadovoljni što se konačno sve završilo i što sada mogu da odahnu.

- Zadovoljan sam kako sam uradio test. Dosta sam se pripremao za polaganje, iako sam dobar matematičar. Test nije bio težak, ali nije bio baš ni lak, bio je u rangu probnog teksta. Inače, za ovaj test se, za razliku od prethodnih, nije pričalo da je sumnjiv i da je mogao da se nabavi ranije. To me i raduje, jer sve što se ovih dana dešavalo je velika sramota - kaže za „Alo!” Jovan M., budući srednjoškolac iz Beograda.

U beogradskoj policiji juče je potvrđeno da postoje indicije o tome kako je test iz matematike dospeo u javnost i da se sada to proverava.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP