Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

Obradović nema ništa protiv Prajda

Autor: Tanjug / F.B. | 12.09.2012 - 20:59:00h | Komentara: 0

Ministar prosvete Žarko Obradović kaže da nema ništa protiv održavanja Parade ponosa i da svaki čovek ima pravo da iskaže svoje posebnosti, kakve god da su.

Zastava mira

Zastava mira | Foto: ALO!

Obradović je naveo da je pre nekoliko godina lično bio na protestnom maršu u znak podrške toj populaciji i dodao da, međutim, nije čuo za deklaraciju protiv homofobije, za koju organizatori beogradske "parade" žele da bude usvojena u skupštini.
"Ukoliko je usvajanje bilo kog dokumenta u Narodnoj skupštini u tom pravcu, ja to podržavam", rekao je Obradović novinarima u Rektoratu Univerziteta u Beogradu.
Organizacioni odbor "Beograd prajda 2012" najavio je da će ovogodišnja "parada ponosa" biti održana 6. oktobra u Beogradu.
Za isti dan su inače najavljeni i drugi takozvani kontra skupovi, poput protesta veterana. 6. oktobra se organizuje i prenošenje posmrtnih ostataka kneza Pavla Karađorđevića sa Oplenca u Beograd, koji će dan ranije stići u Srbiju.

Goran Miletić

Goran Miletić | Foto: facebook

Zato su organizatori Beograd prajd 2012 zatražili su da Skupština usvoji Deklaraciju protiv homofobije i dopunu Krivičnog zakonika Srbije kojom bi se predvidelo krivično delo zločina iz mržnje u skladu sa evropskim standardima

“To je nešto što se ponavlja iz godine u godinu. I prošle godine je bilo najavljeno 16 skupova, u slično ili isto vreme u centru grada. To su ti skupovi koji se uvek zloupotrebljavaju i policija zna da se nosi sa tim. Ono što je ključno je da li postoji politička volja za tim da se ukaže šta se sa tim skupovima dešava”, kaže Goran Miletić iz Organizacionog odbora "Prajd 2012".


Organizatori kažu da su se za ovogodišnji Prajd, koji treba da traje nekoliko dana i ima više manifestacija, vlasti do sada samo afirmativno izjašnjavale.

Pozitvne su reakcije i na deklaracioju o homofobiji o kojoj prema zahtevu organizatora treba da se izjasni Skupština.

“Ta deklaracija treba da pokaže da se članovi LGBT zajednice tretiraju kao ravnopravni građani Srbije budući da se većina političkih partija izjašnjavala i govorila da oni zaista podržavaju predstavnike LGBT zajednice”, podseća Miletić.

Organizatori imaju sedam zahteva. Između ostalog i da se u u policijskim stanicama u Srbiji odredi jedna osoba koja će raditi sa manjinskim zajednicama i koja će biti upoznata sa problemima LGBT zajednice.

I šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer se nada da će vlasti u Srbiji pronaći način da se parada održi.

“Nadam se da će se parada održati. Ono što mi se posebno dopada je to što to neće biti jednodnevni događaj već čitav niz dešavanja, debate, konferencije, o homoseksualnosti, i ne samo o tome, već i o porodici, o odnosima između roditelja i dece što su sve vrlo važna pitanja za debate, koje će biti održane tokom cele nedelje. Nadam se da ćemo imati mirnu diskuju o svim tim temama”, kazao je Dežer.

Za sada jedini održani gej prajd u Beogradu 2010. godine

Prema navodima organizatora "Beograd prajda", osim u Beogradu i Novom Sadu gde ima pomaka u saradnji policije i LGBT zajednice, u drugim gradovima Srbije postoji nerazumevanje ili otvoreno neprijateljstvo prema njenim pripadnicima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP