Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OTKRIVAMO: MUP ISTRAŽUJE SUMNJIVE POSLOVE HAMOVIĆA I LAZAREVIĆA

Obrnuli državne pare i zaradili 34 miliona evra!

Autor: Svetlana Vojinović | 14.08.2013 - 07:02:00h | Komentara: 6

Policija istražuje ulogu biznismena Vuka Hamovića i Vojina Lazarevića u slučaju kupovine Nacionalne štedionice, otkriva „Alo!“ Oni se sumnjiče da su zloupotrebili državne pare tako što su preko Evroaksis banke, sa sedištem u Moskvi, gde je bio deponovan srpski novac, kupili NŠ, a da im je to sve omogućio tadašnji guverner Mlađan Dinkić.

Vuk Hamović

Vuk Hamović | Foto: Vladimir Milovanović

Naš izvor iz vrha policije kaže da se ovih dana očekuje nova dokumentacija iz Rusije.


Dinkić: Sve treba ispitati


„Alo!“ je pre nekoliko dana prvi objavio da se ispituje uloga Mlađana Dinkića, koji je bio guverner u vreme kada je privatizovana Nacionalna štedionica i kada je Zavod za obračun i plaćanje (ZOP) dat toj banci na besplatno korišćenje.
- Što se tiče tog slučaja, ja sam lično rekao i Ivici Dačiću i Aleksandru Vučiću, kada smo formirali Vladu, da treba što pre ispitati 24 sporne privatizacije, među kojima je i Nacionalna štedionica. Ja i dalje tvrdim da je sve to oko Štedionice moglo da donese državi samo korist, a ne štetu. Niko me nije zvao na saslušanje, a ako me pozovu, podrazumeva se da ću se odazvati pozivu - rekao nam je Dinkić.

- U okviru istrage koju vode operativci radne grupe MUP-a Srbije u slučaju Nacionalne štedionice upravo se proverava poreklo novca kojim je kupljena Štedionica.
Naime, na osnovu dokumentacije koju smo dobili, a ovih dana očekujemo još papira, nedvosmisleno je da su Hamović i Lazarević državnim parama kupili NŠ, i to tako što su iz Evroaksis banke, u kojoj je bio deponovan državni novac, a čiji su oni bili suvlasnici, uzeli te pare i kupili Nacionalnu štedionicu. Istina, taj novac je kasnije vraćen, ali oni se sumnjiče da su zloupotrebili državne pare kako bi postali vlasnici NŠ.
Prema podacima do kojih smo došli, oni su Štedionicu kupili za oko sedam miliona evra, a kasnije je prodali za 41 milion, odnosno, na ovoj prevari zaradili su 34 miliona evra. Uskoro ćemo obojicu saslušati. Istovremeno, ispituje se i uloga tadašnjeg guvernera Narodne banke jer bez njega ovako nešto nije moglo da se realizuje - priča sagovornik „Alo!“.

Priču o Evroaksis banci prva je pokrenula Kori Udovički, pošto je 2003. godine nasledila Mlađana Dinkića na mestu guvernera. Ona je objavila da je Narodna banka u toj banci držala depozit od 60 miliona dolara, iako ta banka nije imala odgovarajući rejting za plasman deviznih rezervi.

Vojin Lazarević

Vojin Lazarević | Foto: Aleksandar Stanković

Narodna banka je, prema podacima Saveta za borbu protiv korupcije, do 2000. godine imala 4,6 miliona dolara u Evroaksis banci, da bi tadašnji guverner Mlađan Dinkić u nekoliko navrata položio milionske depozite u tu banku kako bi se povećala njena likvidnost.
Takođe, vlasništvo od 28 odsto u toj banci svojevremeno su, preko svojih kompanija, imali i biznismeni Vuk Hamović i Vojin Lazarević. Hamović je kasnije izašao iz banke, dok je Lazarević zadržao nešto više od 10 odsto akcija. Savet za borbu protiv korupcije ističe i da je ta banka igrala i značajnu ulogu u transakcijama sa Nacionalnom štedionicom - tokom 2002. godine nekoliko povezanih kompanija steklo je učešće od 37 odsto u Nacionalnoj štedionici, bez uplaćenog dinara, već samo preko transakcija papirima.

Vučić: I Rusi istražuju


Još 2008. godine, sadašnji vicepremijer Aleksandar Vučić je tvrdio da agenti u Moskvi istražuju sumnjivo poslovanje Evroaksis banke.
- Agenti Federalne službe bezbednosti (bivši KGB) pre nekoliko dana počeli su kontrolu poslovanja Evroaksis banke, jedine banke sa srpskim kapitalom u Rusiji. Ne znam tačno šta kontrolišu u Evroaksisu, ali pretpostavljam da su to poslovi koji su preko te banke išli od 2000. do 2002, kada je guverner NBS-a bio Mlađan Dinkić, koji je u toj banci držao velike količine državnih deviznih rezervi. Sumnjam i da će na svetlo dana isplivati njegova uloga u tim poslovima, ali i uloga srpskih tajkuna, pre svih Lazarevića i Hamovića - izjavio je tada Vučić.

Poslednji komentari
  • Bane Vreme: 14.08.2013 08:21h

    Naš čovek prema direktivama katolika ne sme da ima išta u Srbiji. Čim neki Srbin stekne imovinu katolici telefoniraju kaparisanim plaćenicima pseudo eliti da ga hapse, pomuzu i otmu mu imovinu. Ali zato Todorić Srbin koji je pokršten u katolika i koji se lopata i postao tzv.Hrvat može da kupuje sve šoping centre po Srbiji! Moramo …...... kaparisane plaćenike!

  • AA Vreme: 14.08.2013 10:17h

    nista novo..sve nam je poznato odavno....samo pravda nikako da ih stigne...

  • Vitez Vreme: 14.08.2013 11:03h

    Nisu jedini, obrću ih i sada.

  • DSV Vreme: 14.08.2013 15:19h

    "Drste lopova" ! Pa ovo Vucic zna vec vise od GODINU dana! IIIIIIIi

  • momazver Vreme: 14.08.2013 20:15h

    ma nervira me st se od pocetka privatizacije SVE ZNA.medjutim nesavesni politicari,direktori lopovi,mito i korupcija OTIMACINA SVEOPSTA SVIH KOJI SU U PRILICI,JER PRILIKA STVARA LOPOVA ,uzeli su toliko maha,da naknadna vuciceva pamet nece pomoci.zasto nije bio pametan kad je bilo vreme,a znao je sve. pa setite se kako je pocelo. prvo su direktori preduzeca poceli da NE ISPLACUJU PLATE,po nekoliko meseci...na 1000 radnika t/i vise/ to su ENORMNE PARE.bile su cuvane na privatnim /direktorskim/racunima,banke su cutale,jer su njihovi direktori bili LICNO PODMAZANI/i plus prijatelji ulagaca/...e onda 2 direktora 2 razlicita preduzeca koji svako za sebe radi ISTU stvar, sastanu se i KUPE jedan od drugoga preduzece . i tako postanu vlasnici privatne firme kupljene DRUSTVENIM parama, sta je bilo posle..to posle SAD ZIVIMO

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP