Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POTREBNA ZAŠTITA

Očekuje nas više poplava, grada, požara...

Autor: Srna | 16.06.2015 - 14:21:00h | Komentara: 0

Dugoročne prognoze predviđaju da se na teritoriji Srbije može očekivati više poplava, grada i požara, zbog čega je potrebna jedna protivgradna zaštita na teritoriji cele države, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović u Skupštini Srbije.

Kiša pljusak

Srbija je poslednjih godina doživela brojne elementarne nepogode | Foto: Profimedia.rs

Predstavljajući nova zakonska rešenja iz oblasti zaštite od grada, Stefanović je rekao da se zbog sve većeg uticaja na klimu u budućnosti očekuju češće i razornije nepogode praćene gradom.

Navodeći da je Srbija poslednjih godina doživela brojne elementarne nepogode u obliku grada, Stefanović je ocenio da izmeštanje poslova protivgradne zaštite u MUP u proteklih pet godina nije dalo očekivane rezultate.
Stefanović je naveo da nova zakonska rešenja predviđaju da se ti poslovi zaštite od grada prenesu u nadležnost Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), čime će biti uspostavljeni preduslovi za neuporedivo efikasniji sistem protivgradne zaštite posle 20 godina "pravne praznine".
 - Sada je predviđeno da Republika obavlja ključne poslove, gradi lansirne stanice, nabavlja rakete, a da pokrajina i opštine održavaju infrastrukturu. Ključno je da na celoj teritoriji funkcioniše jedna protivgradna zaštita - istakao je Stefanović.
Poslanici Skupštine Srbije raspravljaju na vanrednoj sednici o novim zakonskim rešenjima u oblasti odbrane od grada i o zapaljivim i gorivim tečnostima i zapaljivim gasovima, te izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima, kojima se protivgradna zaštita izmešta na nivo Republike.
Skupština će razmotriti i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Rusije o vojno-tehničkoj saradnji i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između vlada Srbije i Belorusije o saradnji u oblasti odbrane.
Na dnevnom redu će biti i predlog odluke o usvajanju godišnjeg plana upotrebe Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama u ovoj godini i predlog odluke o učešću pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama u 2015. godini.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP