Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VUKČEVIĆ:

Očekujem da kosovske vlasti formiraju Specijalni sud

Autor: Tanjug | 28.05.2015 - 18:09:00h | Komentara: 0

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je danas da očekuje da kosovske vlasti formiraju Specijalni sud za ratne zločine OVK, koji bi stavio tačku na istragu o trgovini ljudskim organima Srba i drugih nealbanaca.

 

Vladimir Vukčević

Vladimir Vukčević | Foto: Petar Dimitrijević

- Ja sam optimista kada je u pitanju osnivanje Specijalnog suda, a ukoliko ga ne budu osnovali oni, osnovaće ga Savet bezbednosti - rekao je Vukčević u emisiji Pravi ugao.


On je napomenuo da će Tužilaštvo za ratne zločine pomno pratiti suđenja u tom sudu, i da od njega očekuje mnogo.

 - Očekujemo da se stavi tačka na naše istraživanje koje je počelo 2006. godine o zločinima koji su izvršeni nad sprskim, odnosno nealbanskim stanovništvom u vezi sa trgovinom organima, kada smo mi istražujući sudbinu oko 500 mestalih lica naišli na tragove trgovine ljudskim organima - ukazao je Vukčević.

Zbog nemogućnosti saradnje sa albanskim organima, istraživanje je ustupljeno Diku Martiju čiji je izveštaj Evropskom parlamentu na kraju rezultirao osnivanjem specijalnog istražnog tima na čelu sa američkim tužiocem Vilijamsonom, koji je utvrdio da je bilo određenih krivičnih dela.

Upitan o dokazima o trgovini ljudskim organima, Vukčević je podsetio da su u tom slučaju uništavani prvi dokazi do kojih je došao UNMIK.

 - Za to znam. Za drugo ne znam, jer nisam imao pristup radu Vilijamsonovom timu. Oni su došli do određenih dokaza, a iz Vilijamsonovog saopštenja jasno proizilazi da su došli do određenih rezultata što za posledicu ima osnivanje ovog suda - rekao je tuzilac za ratne zločine.

Kosovska skupština sutra bi trebalo da razmatra Nacrt zakona o formiranju Specijalnog suda za ratne zločine OVK, a kako prenose prištinski mediji, moguće je da taj zakonski predlog ne bude izglasan.

Vukčević: Haški tribunal sam urušava kredibilitet

Vukčević  je danas izjavio da ne želi da se pridruži, kako je naveo, "histeriji tumačenja takozvanih stručnjaka za međunarodno pravo" slučaja vraćanja Vojislava Šešelja u Hag, ocenjujući ipak da je apsolutno nedopustivo preterano dugo trajanje tog procesa u Tribunalu.


 - Ne bih se ja pridružio histeriji tumačenja takozvanih stručnjaka za međunarodno pravo, koji prilično uznemiravaju javnost i zbunjuju. U tom pravcu ne bih davao nikakve izjave, ali kažem da je nedopustvo da to sudjenje toliko traje - rekao je Vukčević u emisiji "Pravi ugao'.


On je takođe kratko ukazao da je po Zakonu o saradnji s Haškim tribunalom obaveza Srbije da sarađuje sa Hagom.


Napominjući da ne želi ni da licitira da li je Šešelj urušio kredibilitet ili pobedio Haški tribunal, Vukčević je naveo da Haški tribunal sam urušava svoj kredibilitet samim tim što to suđenje toliko dugo traje.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP