Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTORIJSKA ODLUKA SVEPRAVOSLAVNOG SABORA

Od 2015. Božić ćemo slaviti 25. decembra?

Autor: R.K. | 29.01.2014 - 14:59:00h | Komentara: 12

Proslava Božića po Julijanskom kalendaru, 7. januara, mogla bi biti ukinuta 2015. godine, a novi datum proslave rođenja Isusa Hrista bio bi isti za sve hrišćane - 25. decembar.

Badnje veče

Menja se datum proslave Božića? | Foto: Nebojša Raus

Ovu istorijsku odluku, trebalo bi da donese Svepravoslavni sabor iduće godine, a vaseljenski patrijarh Vartolomej je već za 9. mart ove godine sazvao poglavare svih kanonskih pravoslavnih crkava na sastanak u Carigrad (Istanbul) radi planiranja organizacije Svepravoslavnog sabora, objavio je portal „Vesti-online“.

Kako se ocenjuje u Carigradskoj patrijaršiji, taj skup treba da bude ozbiljan napor ka jedinstvu pravoslavnog sveta, jedno od 10 pitanja o kojima će se raspravljati je pitanje jednoobraznosti kalendara za sve pravoslavce.
Dimitrije Kalezić, profesor Bogoslovije u penziji kaže za „Alo!“ da prelazak na Gregorijanski kalendar nije tako nerealan, jer je dokazano da Julijanski nije u skladu sa astronomskim. To je, prema njegovim rečima, pokazao i kalendar Milutina Milankovića, koji je najprecizniji kalendar ikad napravljen.

milanksi edikt

Foto: FoNet

 
- Nije nerealno da u budućnosti dođe do izjednačavanja pravoslavnog sa katoličkim, međutim, u našoj zemlji bi to moglo da dovede do velikog raskola i rascepa među narodom. Prelazak na novi kalendar lakši je u zemljama u kojima je hrišćansko stanovništvo verski jedinstveno, odnosno gde su svi pravoslavci, kao što je, primera radi, bilo u Bugarskoj i Rumuniji. U Srbiji, a naročito u Hrvatskoj i BiH, uvođenje novog kalendara moglo bi da izazove veliki revolt kod pravoslavnog naroda, nova trvenja i sukobe - smatra protojerej-stavrofor Kalezić.
Od patrijarha Irineja juče nismo mogli da dobijemo komentar ovim povodom.
 
Poslednji komentari
  • stublina Vreme: 29.01.2014 15:48h

    Pa i dosad smo ga slavili 25.decembra, o cemu pricate..........po julijanskom kalendaru je i bio 25.12.,, samo sto mi slavimo nesto po pravoslavnom kalendaru a vodimo se po drugom ...........izgubljeni smo i u prostoru i u vremenu.

  • hungar Vreme: 29.01.2014 16:17h

    ma zasto ga slaviti i dvadeset petog od pamtiveka se slavi 7 januara a sada ispravljate krive drine bolje ga ukinite pa da se i neslavi

  • neno Vreme: 29.01.2014 16:49h

    Pa lepo, lepo ... Ovi naši treba da prodaju svoje skupe limuzine i podele sirotinji. Neka se ugledaju na Isusa koji nije imao ništa materijalno vredno, a ne na Berluskonija ili Miškovića. A narod, ko narod. Dok je ovaca biće i vune.

  • Šumadinac Vreme: 29.01.2014 17:58h

    Najzad nešto pametno iz te sede glave Bravo to je trbalo odavno promeniti

  • boško Vreme: 30.01.2014 07:00h

    Ili 25.ili 7.sasvim svejedno,samo da je jedan,sin božiji nije dvaput rođen,samo je drug Tito imao dva rođendana,moglo mu se.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP