Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAMO U SRBIJI

Od blagajnika u kladionici do službenika MUP za godinu dana!

Autor: Ivana Kljajić | 22.11.2014 - 08:34:00h | Komentara: 19

Miloš Obrenović (33) mogao bi da uđe u anale obrazovnog sistema Srbije kao vunderkind koji je za samo jednu školsku godinu uspeo da se sa tehničke struke preorijentiše na pravnu nauku i za to dobije ne samo zvanje diplomiranog pravnika, već i posao u državnoj službi!

Policijska akademija Zemun

Policijska akademija Zemun

Slučaj mladog Obrenovića zapravo otkriva ogromnu zapuštenost u srpskom obrazovanju, u kojem je sve moguće, pa i to da se Ministarstvo prosvete drži sasvim po strani dok se sumnjive diplome s privatnih fakulteta peru u državnim školskim ustanovama, a njihovi vlasnici potom postaju kvalifikovani „penjači“ na lestvici državnog aparata.


Diploma „na razliku“!


Miloš Obrenović u izjavi za „Alo!“ kaže da je s jednog na drugi privatni fakultet prešao „na razliku“, a da pitanje kako je uspeo da za kratko vreme i s malo diferencijalnih ispita s mašinske uskoči u pravnu struku nije za njega.
- Pa što bi me primili na „Megatrend“ ako ne može? Pitajte njih kako je to moguće. Ja samo znam da sam položio nekoliko ispita razlike. Ne sećam se šta su mi priznali s prvog fakulteta. Sad sam na specijalističkim studijama kriminalistike. Jeste, radio sam u komunalnoj policiji, ali ne radim više - kratko nam je rekao Obrenović pre nego što je prekinuo vezu. Zbog zaštite podataka o ličnosti, u MUP-u su odbili da potvrde naša saznanja da je Obrenović posle komunalne policije avanzovao i zaposlio se u „pravoj policiji“.

Kakav maher je dojučerašnji blagajnik u sportskoj kladionici i komunalni policajac, a danas službenik MUP-a, najbolje govori podatak da je njemu za ovaj obrt u školovanju bilo potrebno da na „Megatrendu“ položi svega šest diferencijalnih i osam ispita sa četvrte godine studija za državnu upravu i administraciju!
Zvanje diplomiranog pravnika „Megatrend“ mu je dodelio u školskoj 2011/2012, bez obzira na to što je on do tada, za tri godine provedene u privatnoj Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija ovladao hidraulikom i pneumatikom, mašinskim elementima, otpornošću materijala, tehničkom mehanikom, senzorima i aktuatorima i ostalim predmetima koji se polažu na smeru kompjuterski-mašinski sistemi. Sa tako stečenom diplomom, Obrenović je, kako nam je potvrđeno u Kriminalističko-policijskoj akademiji (KPA), prošle godine upisao specijalističke studije kriminalistike!

- Sa Univerzitetom „Megatrend“ kao izdavaocem, proverili smo njegovu diplomu i ona je validna i verodostojna. Na osnovu nje je primljen na našu akademiju. Mi nemamo ovlašćenja da ulazimo u kvalitet i sadržaj studija koje ta diploma predstavlja - objasnila nam je sekretar KPA Nina Nikolić.

Da stvar bude poraznija, ni nadležno ministarstvo nema ovlašćenja da utvrdi da li pneumatika može biti priznata umesto, na primer, obligacionog prava.
- Zakonom nije predviđen prelazak sa strukovnih studija na akademske. Ministarstvo prosvete, odnosno nadležna inspekcija, nema uvid u određivanje diferencijalnih ispita zato što je to stručno pitanje o kojem odluku donose stručne komisije fakulteta - objašnjavaju u tom ministarstvu.

Na pitanje ko kontroliše stručne komisije na privatnim univerzitetima, odgovor je sličan - kontrolišu ih organi fakulteta, odnosno univerziteta!

Univerzitet „Megatrend“

Univerzitet „Megatrend“ | Foto: Masanori Jošida

Stručna komisija sama sebi gazda!

Na Univerzitetu „Megatrend“ su pokušali da nas uvere da je Obrenović za jednu školsku godinu na njihovom Fakultetu za državnu upravu i administraciju regularno nadogradio svoje znanje o kompjuterskim i mašinskim sistemima i postao diplomirani pravnik, jer je tako aminovala “Megatrendova“ „stručna komisija”.
- Budući da je došao sa nesrodnih studija (Visoka tehnička škola strukovnih studija, Beograd), prema pravilniku o studiranju na Univerzitetu „Megatrend“ , nadležna komisija mu je dodelila šest diferencijalnih ispita iz oblasti prava radi povećanja kompetentnosti za studije prava - objašnjavaju na tom privatnom univerzitetu. Pomenuti pravilnik mu je dopustio da se upiše direktno na četvrtu godinu studija jer je na prethodnom školovanju ostvario 180 ESPB bodova.

Poslednji komentari
  • brutus Vreme: 22.11.2014 08:57h

    Mića,Mića Srbin!

  • Paparaco Vreme: 22.11.2014 10:25h

    Požarevljani su organizovano ČUDO NEVIĐENO.

  • MISIRAC Vreme: 22.11.2014 10:54h

    Ovo je sramota ! Na KPA kao i na MEGATRENDU je kriminal sta se radi. U MUP su bivse medicinske sestre i medicinski tehničari zavrsavali preko noci fakultete i po pet mastera na EDUCONSU proverite.

  • rale Vreme: 22.11.2014 11:00h

    Dogodine, boze zdravlja, ministar,

  • Veki Vreme: 22.11.2014 11:06h

    Eeeee koliko ih je jos takvih,MUP zaposljava osobe sa turistickom skolom,sa diplomama fakulteta sa Kosova,takvi brzo avanzuju na mesta inspektora itd ......

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP